Dnes Prague Edition

Neúspěšný Hynek: A za pět let to zkusím znovu

-

Budu spokojený, když dopadnu v prvním kole druhý a v druhém první,“řekl Jiří Hynek, sotva co s manželkou v sobotu krátce po uzavření volebních místností dorazil do salonku restaurace U Klokana v Jesenici u Prahy. „Ne, to nepředpokl­ádám,“opravil vzápětí svá slova pronesená žertem.

Podle prvních výsledků měl Hynek 1,69 procenta, byl sedmý, před ním byl Mirek Topolánek se 2,75 procenta. „Držíme se Topola, to je dobrý,“zaznělo od stolu, kde seděli Hynkovi příznivci, členové štábu a podporovat­elé. To ale bylo sečteno jen necelé procento okrsků. Topolánka se Hynek „držel“až do konce, jen jeho výsledek klesal, až se zastavil na konečných 1,23 procenta.

„Jsem spokojený, protože jsem v kampani udělal všechno, abych voliče přesvědčil,“opakoval.

Mezi Hynkovými podporovat­eli byla i starostka Jesenice Radka Vladyková. „Jesenice je zodpovědná, předpoklád­ám účast 70 až 80 procent,“odhadovala. „A já doufám, že bude i dobře volit,“doplnil ji Hynek s úsměvem. Starostka se nemýlila, v Jesenici volilo 73 procent lidí, Hynek ale získal jen 1,8 procenta.

Hynek zatím nechce říct, koho podpoří před druhým kolem. „Nekandidov­al jsem proto, abych volil Zemana nebo Drahoše,“řekl.

V následujíc­ích dnech pošle štábům obou úspěšnější­ch soupeřů otázky a jejich odpovědi zveřejní na svém facebookov­ém profilu. A se svojí systematič­ností šachisty dojde k jednomu jménu, které oznámí.

Ode dneška ho opět čeká život, jaký žil před kampaní. Bude pokračovat v práci šéfa Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR.

Zkušenosti získané v kampani nehodlá jen tak zahodit. A hlasy 65 tisíc voličů také ne. Doufá, že mu příště podepíší petici k další prezidents­ké kandidatuř­e, pro niž je potřeba 50 tisíc podpisů.

„Jsem rozhodnutý, za pět budu kandidovat znovu,“řekl. let

Původně Petr Hannig ze sledování volebních výsledků žádnou show dělat nechtěl. „Budu sedět doma u televize,“odrážel dotazy novinářů. Nakonec se však nechal přesvědčit svými příznivci a štáb udělal. Přístřeší našel u svého sympatizan­ta a hoteliéra Jiřího Janečka, pražského radního v dobách Pavla Béma. Bývalý politik ODS přiznává, že sám už nemá žádné politické ambice, ale rád jiné politiky podpoří.

Dorazila i další desítka sympatizan­tů. Sám Hannig přišel do štábu ve dvě hodiny. Hned přiznává, že nečeká, že postoupí do druhého kola.

„Úspěch bude, když nebudu poslední,“vysvětlova­l s úsměvem. Zatímco jinde ve štábech vládlo napětí, tady lidovost. Hannig bavil přítomné veselými historkami.

„Byl jsem dopoledne v hospodě a přistál přede mnou panák, to máte odvedle, my vás volili,“vyprávěl zážitky z kampaně.

 ??  ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA
Foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia