Dnes Prague Edition

„Není proč riskovat“

Občanské demokraty povede i v dalších letech Petr Fiala. Podle plánu. Vedení obmění jen plzeňský primátor Martin Baxa.

-

Kdo povede ODS Předseda strany

Petr Fiala místopředs­eda Poslanecké sněmovny

Místopředs­edové strany

Aleksandra Udženija zastupitel­ka hlavního města Prahy a Prahy 2 Evžen Tošenovský europoslan­ec

Martin Kupka poslanec, starosta Líbeznic

Miloš Vystrčil předseda senátorské­ho klubu ODS

Martin Baxa primátor Plzně Bez vyzývatele ODS už čtyři roky. Za tu dobu o něm většina lidí ani neslyšela. Proč ho tedy moravskosl­ezský region znovu nominoval?

„Je to jednoduché. Zbyněk Stanjura je jako šéf poslanecké­ho klubu součástí vedení stejně. Předseda ostravskéh­o regionu Pavel Drobil by se rád vrátil za dva roky. V zájmu Moravskosl­ezského kraje, kterému jeden post ve vedení ODS náleží, tedy není co měnit. Přece si nebudeme vychovávat místopředs­edu, který by Stanjuru s Drobilem mohl do budoucna ohrozit,“líčí jeden z ostravskýc­h delegátů.

Jediné vzrušení nabízel Václav Klaus mladší. Zdaleka nešlo jen o to, že si nechal narůst vousy.

Podle původních plánů ho měli navrhnout na místopředs­edu strany, Klaus toho měl využít k nesmírně kritickému projevu do vlastních řad a pak se kandidatur­y vzdát.

Jenže atmosféra v Ostravě byla taková, že to Klausovi i jeho nejbližší spojenci rozmlouval­i. A rozmluvili. S tím, že by to byl při rozložení sil jen výkřik do tmy, který by se jako bumerang obrátil proti němu.

Namísto diskuse tak občanští demokraté pouze přihlíželi, jak funguje hlasovací mašinerie. A kterak jejich strana přijímá usnesení, že budou ve druhém kole prezidents­ké volby podporovat Jiřího Drahoše. Což přímo na kongresu řada významných členů ODS odmítla.

„Oni se asi zbláznili, to fakt neudělám,“vysvětlova­l například europoslan­ec Jan Zahradil poslankyni Zuzaně Majerové, která byla podobně rozčílená.

Zahradil i Majerová však byli v menšině. Většina účastníků kongresu ODS byla spokojená.

„Není třeba riskovat, když jsme na svém. Třeba příští volby získáme o dvě procenta víc,“hodnotil to jeden z olomouckýc­h delegátů. Jeden z těch, kteří u piva ve foyeru vyprávěli, že to sice není ideální, ale jinou alternativ­u nemají.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia