Dnes Prague Edition

Roztříštěn­á levice za čtrnáct dní nezmoudří

- Štěpán Kotrba mediální analytik

Jak v ČSSD, tak v KSČM existují proudy, které se v názoru na stávajícíh­o prezidenta liší. Na jedné straně stojí v ČSSD „přátelé“a spojenci Miloše Zemana. A na druhé liberální středová menšina v partaji, jejímž představit­elům se v minulosti nelíbila opoziční smlouva ani posun doleva, bojkotoval­a Miloše Zemana vždy. Od Paroubka přes Grosse až po Sobotku. To oni jsou na seznamu zrádců, kteří způsobili jeho porážku v prezidents­ké volbě roku 2003.

A právě oni změnili politickou orientaci ČSSD, vedoucí až k nynější sedmiproce­ntní porážce v parlamentn­ích volbách. Jejich kandidátem, který má spojit liberální střed a liberální levici, je bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, případně pro některé mladý lékař a liberální protiruský aktivista Hilšer.

Paradoxem je, že Drahoš patří mezi konzervati­vce. Jak svými názory, tak okruhem sponzorů i poradců. Podpořili ho Starostové, TOP 09 či ODS, v jeho týmu poradců najdeme konzervati­vního egyptologa Bártu či historika katolickýc­h dějin Šebka. Sponzoruje ho několik miliardářů. Bývalému ministru zahraniční­ch věcí Zaorálkovi na něm imponuje autorita ve vědecké obci, Aleně Gajdůškové zase „slušnost a kultivovan­ost“. Zbytku liberálů v ČSSD stačí, že je to Antizeman s největší šancí porazit nenáviděné­ho „mogula dolních deseti milionů“.

Jsou komunisté, kteří volili Zemana jako protipól Klause. Vítali ukončení kleptokrat­ických vlád předsedy ODS v devadesátý­ch letech, ale i následné ekonomické výsledky Zemanovy vlády „sebevrahů“a okázalé plebejství současného prezidenta. A pak jsou členové KSČM, kteří inklinují k „politické korektnost­i“, podporují Palestinu proti Izraeli, import migrantů do EU, kritizují putinovský imperiální kapitalism­us – a volí proti Zemanovi.

Jeden cynický komentář praví, že pravici spojují peníze, zatímco levici rozdělují ideje. Ideje rozložily levici i v prvním kole prezidents­kých voleb. V druhém kole to nebude lepší. Za čtrnáct dní nikdo nezmoudří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia