Dnes Prague Edition

Praha proti Česku

Jiří Drahoš v hlavním městě zvítězil s náskokem. Volební účast Pražanů byla nejvyšší.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Rozdíl dvanácti procent. Zatímco v celostátní­m měřítku zhruba takový náskok zatím drží současný prezident Miloš Zeman před profesorem Jiřím Drahošem, v hlavním městě skončilo první kolo prezidents­kých voleb přesně opačně.

Bývalý předseda Akademie věd ČR s 35 procenty v Praze dominoval a podobně jako v nedávných sněmovních volbách se potvrdilo, že lidé v metropoli volí úplně jinak než ve zbytku republiky. V ostatních větších městech i ve všech krajích byl totiž Drahoš většinou na druhém místě právě za současnou hlavou státu.

Ani ve druhém kole, v němž se za dva týdny o novém prezidento­vi rozhodne, se nedá příliš očekávat, že by Zeman přesvědčil více obyvatel metropole než jeho protikandi­dát. Rozhodně ale není jasnou věcí, že by to Drahošovi k celkovému vítězství nakonec stačilo.

Výsledky v Praze odmítl v sobotu vpodvečer krátce po jejich zveřejnění Jiří Drahoš okomentova­t s odkazem, že bližší podrobnost­i nezná. Zdá se však, že věří v přízeň pražských voličů i ve druhém kole, a proto v příštích dvou týdnech hodlá vyrazit do ostatních regionů. „Počítám, že teď pojedu především mimo Prahu. Tady potřebuji nejvíce přesvědčit, nebo se připomenou­t voličům,“má jasno Drahoš.

Rekordní účast v Kopanině

Z větších městských částí uspěl akademik s nejzřeteln­ějším náskokem v centrální Praze 1, kde s 38,5 procenta porazil Zemana o téměř 24 procent. Toho zde přeskočil i bývalý velvyslane­c ve Francii Pavel Fischer, který podobný úspěch, kdy skončil hned za Drahošem, zaznamenal už pouze v okrajových částech Troja a Křeslice.

Z celkem 57 městských částí vyhrál Zeman pouze v Královicíc­h na jihovýchod­ním cípu Prahy, kdy svého soupeře pro druhé kolo porazil o pouhých devět hlasů. Poměrně těsný souboj se odehrál i v Praze 11, kterou z většiny tvoří sídliště Jižní Město. Tady současnému prezidento­vi k prvnímu místu chyběla jen necelá tři procenta.

Pořadí uchazečů o Hrad v jednotlivý­ch městských částech se ale příliš neměnilo a do jisté míry kopírovalo výsledky celopražsk­é. Zklamán byl především expremiér Mirek Topolánek, který věřil právě voličům v hlavním městě. Jenže ani tady většinou nekončil na lepším než šestém místě.

Výsledky všech kandidátů v hlavním městě politologa Petra Jüptnera příliš nepřekvapi­ly. Podle jeho názoru čísla z Prahy především u nepostupuj­ících kandidátů zapadají do zbytku republiky. Přiznává však, že v jedné věci se přeci jen mýlil.

„Osobně jsem nečekal, že náskok Jiřího Drahoše v Praze bude tak velký oproti ostatním kandidátům, kteří oslovovali liberální voliče. Tady došlo k tomu, že řada lidí volila takticky proti Miloši Zemanovi,“komentuje konečné pořadí Jüptner.

V otázce volební účasti se také tentokrát ukázala vysoká disciplino­vanost Pražanů. K urnám jich v pátek a sobotu přišlo 67,56 procenta, o 5,5 procent tak překonali celorepubl­ikový průměr. Takto vysoké číslo neměl žádný jiný region v zemi.

Z městských částí volilo nejvíce lidí v severozápa­dní části města. V Přední Kopanině to bylo rekordních 83,46 procenta a v Lysolajích o pět méně. V Praze 6 pak přišlo odevzdat svůj hlas nejvíce občanů z velkých městských částí, konkrétně to bylo 71,80 procenta.

Nárůst počtu voličů

Víkendové volby v Praze svou účastí překvapivě přerostly i ty z roku 2013, kdy lidé přímo volili prezidenta vůbec poprvé. Tehdy jich přišlo 65,10 procenta. Také další srovnání se situací před pěti lety je v mnohém zajímavé. Tehdy první kolo jasně ovládl Karel Schwarzenb­erg (TOP 09) s více než 43 procenty, druhý Miloš Zeman skončil s výsledkem 17 procent. Ani taková podpora z metropole však bývalému ministrovi zahraničí nepomohla a nakonec ve druhém kole prohrál.

Důležitým faktorem letošních voleb byl i nebývalý zájem o voličské průkazy. Pražané si jich v předstihu na úřadech svých městských částí vyřídili tisíce. Díky tomu pak výrazně ovlivnili výsledky na mnoha místech v zahraničí nebo v českých lyžařských střediscíc­h, kde trávili dovolené.

 ??  ?? Euforie Úspěch slavil Jiří Drahoš v holešovick­é La Fabrice, k úspěchu mu přál i herec a režisér Milan Šteindler. Foto: Michal Šula, MAFRA
Euforie Úspěch slavil Jiří Drahoš v holešovick­é La Fabrice, k úspěchu mu přál i herec a režisér Milan Šteindler. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia