Dnes Prague Edition

Bohnická komise napočítala více hlasů, než bylo voličů

-

BOHNICE Sčítání výsledků prvního kola prezidents­ké volby bylo v bohnické Základní škole Ústavní v Hlivické ulici zřejmě složitější než jinde. Volební komise v okrsku 8089 nejenže odevzdala výsledky jako poslední v České republice, navíc ji Český statistick­ý úřad (ČSÚ) vytkl hned dva problémy.

Na seznamu pro okrsek bylo celkem 858 voličů, kterým členové tamní komise vydali 552 obálek. Ze sčítání ale vzešlo 557 platných hlasů, tedy 100,91 procenta. Kromě toho v závěru neseděl ani počet hlasů. „Po opakovaném přepočtu komise opravila jeden nesoulad mezi celkovým počtem hlasů a hlasy pro jednotlivé kandidáty, ale zároveň potvrdila, že počet platných hlasů zůstává vyšší než počet odevzdanýc­h obálek, protože příčinu této chyby již nelze zpětně dohledat,“informoval­a mluvčí ČSÚ Petra Báčová. Komise, která odpovídá za data z tamního okrsku, potvrdila údaje v zápisu svými podpisy.

Za chybu můžou zřejmě slepené lístky

„Jednou z možných příčin uvedené nesrovnalo­sti mohou být hlasovací lístky, které mají tendenci se lepit, čímž může dojít k nevědomému vložení dvou lístků do obálky. Pokud ani volební komise při vyjímaní lístků z obálek toto nezjistí hned, v následném počítání již není možné odhalit, který hlasovací lístek byl navíc. Komise již nemá možnost napravit nesoulad mezi údaji,“vysvětlila mluvčí.

První kolo prezidents­kých voleb vyhrál současný prezident Miloš Zeman s 34,29 procenta a 191 hlasy, druhý se pak umístil Jiří Drahoš, který získal 176 hlasů a 31,59 procenta.

Na dalších příčkách se umístili Marek Hilšer (9,87 procenta), Michal Horáček (7,89 procenta), Pavel Fischer (7,36 procenta), Mirek Topolánek (5,92 procenta), Petr Hannig (1,43 procenta), Jiří Hynek (0,89 procenta) a poslední Vratislav Kulhánek (0,71 procenta).

Přes sto procent napočítali ještě v Litomyšli, kde zapsali o tři platné hlasy více, a v Českých Budějovicí­ch. (nuc, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia