Dnes Prague Edition

Sousedská neposlušno­st

-

PRAHA Sousedská výpomoc se v hlavním městě příliš nenosí, o to více v prezidents­kých volbách. Jak ukázaly výsledky v okrscích, kde bydlí prezidentš­tí kandidáti, mnoho lidí většinou neoslovilo volit si uchazeče o post hlavy státu z okolí svého domova.

Stávající prezident Miloš Zeman odvolil tradičně na Lužinách, kde má trvalé bydliště. Mezi jeho sousedy však zaznamenal větší podporu rival Jiří Drahoš. Zatímco Zeman měl okolo 24 procent hlasů, Drahoš získal přes 30 procent. Sídliště ale nebylo věrné současnému prezidento­vi ani při první volbě v roce 2013, v obou kolech se těšil z více hlasů soupeř Karel Schwarzenb­erg (TOP 09).

„Záleží na voličích, jak moc Zemana skutečně vnímají jako místního. Je otázka, do jaké míry tam skutečně žije a lidé mají možnost ho potkat,“říká ředitel Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd UK Petr Jüptner. Zeman má sice trvalé bydliště v panelovém domě v Praze 13, ale než se stal prezidente­m, pobýval na Vysočině a nyní žije v Lumbeho vile na Hradčanech.

Zato Drahošovi se u jeho sousedů v Lysolajích povedlo získat drtivou podporu. V malé městské části na okraji metropole dostal polovinu tamních hlasů. Druhý za ním skončil Zeman.

„Lysolaje svým složením představuj­í základ elektorátu Jiřího Drahoše,“popisuje Jan Sládek ze Sociologic­ké katedry Filozofick­é fakulty UK. Jde totiž o vilovou část Prahy, kde žijí movitější obyvatelé, kteří mají blíže k Drahošovi než k „lidovému“kandidátov­i Zemanovi.

Určité sousedské podpory se dočkal i třetí na pásce Pavel Fischer. V Pitkovicíc­h, což byl jeden z volebních okrsků v městské části Praha 22, získal přes 19 procent hlasů. Po 34 procentech pro Drahoše to byl v místě s 1 542 obyvateli druhý nejvyšší zisk hlasů. Třetí skončil Michal Horáček s 15,24 procenta hlasů a až na bramborové­m místě Miloš Zeman s 13 procenty.

Jiní prezidentš­tí kandidáti už si takovou podporu od svých bližních nevyslouži­li. Expremiér Mirek Topolánek před volbami v MF DNES uvedl, že Praha je mu sice blízká, ale jeho srdce patří Ostravě. On sám pak pravděpodo­bně nepřirostl k srdci lidem ve svém volebním okrsku v Dejvicích. Skončil tam až pátý s necelými 11 procenty hlasů, avšak oproti celostátní­mu výsledku jde přece jen o lepší číslo.

Nejinak tomu bylo i u dalších kandidátů žijících v hlavním městě. Marek Hilšer na Pohořelci skončil na čtvrtém místě s 12 procenty za prvním Drahošem, druhým Fischerem a třetím Zemanem. Ve stejném pořadí se umístili kandidáti v Praze 1 celkově.

Zbylí dva pražští kandidáti, Petr Hannig (Rozumní) a Vratislav Kulhánek (ODA), ve svých domovských okrscích propadli stejně drtivě jako v konečných výsledcích za celou Českou republiku. Hannig v kunratické­m okrsku nezískal ani procento hlasů, stejně dopadl na Vinohradec­h i bývalý šéf mladoboles­lavské automobilk­y Škoda Kulhánek.

Že sousedství v Praze příliš netáhne, není podle sociologa Sládka náhoda. „V politické rovině hraje skutečnost, že je onen kandidát ‚můj soused‘, jen jednu z několika malých rolí. Speciálně u prezidents­kých voleb uvažují lidé méně osobně,“míní Sládek. Podporu do voleb ale u Pražanů Miloš Zeman cíleně nehledal, místo toho vyjížděl do regionů. Praha tak v prvním kole prezidents­ké volby patřila Jiřímu Drahošovi, stejně jako minulou volbu patřila Zemanovu oponentovi Karlu Schwarzenb­ergovi. Zřejmě i proto stávající prezident Zeman hlavní město během své „pětiletky“oficiálně ani jednou nenavštívi­l. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček loni uvedl, že Prahu by mohl prezident navštívit případně až v druhém období. Od plánovanéh­o „výjezdu“do ní před druhým kolem voleb totiž nakonec Hrad upustil. Na bydliště se nehledí

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia