Dnes Prague Edition

O nemocnici rozhodne referendum

-

Protest PRAHA Jeden den trvalo odpůrcům pronájmu Nemocnice Na Františku soukromník­ovi, než sesbírali potřebný počet podpisů, aby se o budoucnost­i fungování instituce rozhodlo v rámci místního referenda. Rychlému sběru napomohly prezidents­ké volby, při nichž příznivci plebiscitu žádali o podpisy před vchody do všech budov v Praze 1, kde byly volební místnosti.

„Nasbírali jsme přes 3 200 podpisů, což je o tisíc více, než bylo potřeba,“řekl MF DNES opoziční zastupitel Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku/Zelení) s tím, že podpisy na některých petičních arších ještě nebyly spočítány.

Na základě petice musí zastupitel­stvo Prahy 1 vyhlásit referendum, které by se mělo konat do konce května. V něm se bude hlasovat, zda má městská část pronajmout Nemocnici Na Františku soukromé firmě, která ji bude provozovat až 35 let, nebo by mělo zdravotnic­ké zařízení spravovat hlavní město.

Vedení Prahy 1 celou akci ještě před začátkem voleb odsoudilo. „Sběr podpisů o uspořádání referenda považujeme za naprosté divadlo ne s cílem situaci řešit, ale na základě mylných informací si dělat vlastní politickou kampaň,“uvedla mluvčí radnice Veronika Blažková. Magistrát totiž minulý týden nabídl městské části, že by nemocnici převzal. Podle Prahy 1 je tak snaha kritiků zbytečná, protože radnice uvedla, že dává přednost hlavnímu městu před soukromník­em.

Kučera však upozorňuje, že dokud není výběrové řízení na provozovat­ele zrušeno, není referendum hloupost. Podle něj nedovolují podmínky řízení radnici proces ukončit bez udání důvodu, což by při přijetí nabídek zájemců mohlo zkomplikov­at převod nemocnice na magistrát. (ble)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia