Dnes Prague Edition

Krása vítězí. I v politice

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je atraktivit­a důležitějš­í než schopnosti? Podle německé studie mohou pohlední kandidáti získat až 5 procentníc­h bodů navíc. DÜSSELDORF Předsedovi německé FDP Christianu Lindnerovi se v letošních volbách podařilo po čtyřleté pauze dostat stranu znovu do parlamentu. Přispěly k tomu jeho řečnické schopnosti? Postoje zastávané celou stranou? Nebo to, že ve srovnání s lídry ostatních politickýc­h stran relativně dobře vypadá?

Podle nové studie sociologů z univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorf­u na tom mohla mít velký podíl právě poslední zmíněná možnost. Ostatně na osobní image výrazně vsadil v předvolebn­í kampani i devětatřic­etiletý Lindner: každý v Německu si dosud pamatuje jeho kontrastní černobílé portréty, které shlížely z plakátů v ulicích všech měst.

Podle sociologa Ulricha Rosara je pro německé voliče atraktivit­a kandidátů druhým nejdůležit­ějším kritériem, kterým se nechávají ovlivnit – více než jejich domnělými schopnostm­i. Důležitějš­í je pro ně jen známé jméno.

Tyto teze se Rosar rozhodl ověřit i po loňských parlamentn­ích volbách. Dobrovolní­kům poté rozdal fotografie 1 779 nejvýrazně­jších kandidátů německých politickýc­h stran, které měli ohodnotit na stupnici od 0 (nejméně atraktivní) do 6 (nejvíce atraktivní).

Z vedení stran se mezi ženami nejlépe umístila předsedkyn­ě postkomuni­stické Levice Sahra Wagenknech­tová (4,1 bodu), z mužů předseda FDP Lindner (3,4 bodu). Absolutním­i vítězi jsou podle düsseldorf­ských hodnotitel­ů 19letá Celine Erlenhofer­ová, která kandidoval­a za Levici, a Jan Nolte z protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo.

I tady je ovšem podle Rosara nutné si uvědomit, že atraktivit­a představuj­e jen jeden z mnoha faktorů, který ovlivní výsledek voleb. „Volič CSU nepřejde ke kandidátov­i Levice jen proto, že dobře vypadá,“říká. Erlenhofer­ová se do parlamentu nakonec nedostala, Nolte ano.

Podle dalších sociologů a politologů se nicméně nachází osobní sympatie a vzhled kandidátů v řadě voličských kritérií až na čtvrtém místě za jejich schopnostm­i, důvěryhodn­ostí a uměním vést.

To by potvrzoval i výsledek zářijových voleb. Kancléřka a předsedkyn­ě CDU/CSU Angela Merkelová v hodnocení düsseldorf­ské studie skončila s jedním bodem (předseda socialistů Martin Schulz měl pro zajímavost 1,7 bodu). První místo ve volbách jí podle Rosara zajistila právě relativně vysoká popularita a důvěra voličů v její schopnosti.

 ??  ?? Jan Nolte Poslanec z AfD byl podle studie univerzity v Düsseldorf­u nejatrakti­vnějším mužem loňských voleb.
Jan Nolte Poslanec z AfD byl podle studie univerzity v Düsseldorf­u nejatrakti­vnějším mužem loňských voleb.
 ??  ?? Celine Erlenhofer­ová Devatenáct­iletá kandidátka postkomuni­stické Levice v hodnocení vyhrála, ve volbách už ne.
Celine Erlenhofer­ová Devatenáct­iletá kandidátka postkomuni­stické Levice v hodnocení vyhrála, ve volbách už ne.
 ?? 4x foto: archiv ?? Christian Lindner Kampaň založená na jeho portrétech pomohla vrátit FDP do parlamentu.
4x foto: archiv Christian Lindner Kampaň založená na jeho portrétech pomohla vrátit FDP do parlamentu.
 ??  ?? Sahra Wagenknech­tová Předsedkyn­ě Levice je prý nejpohledn­ější ženou v čele německých stran.
Sahra Wagenknech­tová Předsedkyn­ě Levice je prý nejpohledn­ější ženou v čele německých stran.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia