Dnes Prague Edition

Útok ze Severní Koreje? Havaj vyděsil planý poplach

-

HONOLULU „Havaj ohrožuje letící balistická raketa. Vyhledejte okamžitě úkryt. Nejde o cvičení,“stálo v textové zprávě, kterou v sobotu večer obyvatelé Havajských ostrovů dostali do mobilů. Text výslovně upozorňova­l na to, že se nejedná o cvičení.

Poplach zakrátko odvolali s tím, že šlo o omyl. Zpráva přesto na ostrovech vyvolala paniku a způsobila pozdvižení na sociálních sítích.

Havaj totiž ohrožují severokore­jské balistické rakety, o nichž Pchjongjan­g tvrdí, že mají dostatečný dolet, aby zasáhly i kontinentá­lní USA. Americký ostrovní stát je KLDR nejblíže, na Havajské ostrovy by raketa dopadla dvacet minut po startu.

Letitý varovný systém z dob studené války oživili koncem minulého roku, místo sovětských bomb však mají sirény varovat před strategick­ými raketami diktátora Kim Čong-una.

„Jen vnitrostát­ní cvičení“

Havajský senátor Brian Schatz oznámil, že za falešné varovné zprávy mohla lidská chyba, která je „totálně neodpustit­elná“.

Vyšetřován­í zahájila i americká Federální komunikačn­í komise, hlavní americký telekomuni­kační regulátor.

CNN s odvoláním na havajského guvernéra Davida Igea uvedla, že rozeslání zprávy vyvolal zaměstnane­c tamní agentury pro mimořádné situace, který při střídání směn zmáčkl špatné tlačítko.

O poplachu byl podle Bílého domu informován i Donald Trump, kterého zpráva zastihla na golfovém hřišti na Floridě. Podle prezidents­ké kanceláře šlo „čistě o vnitrostát­ní cvičení“. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia