Dnes Prague Edition

Co Unie nezaplatí

MF DNES zanalyzova­la z veřejných zdrojů statistiku dotací. Velká čísla nevycházej­í špatně

-

esko má za období 2007 až 2013 nárok na 697 miliard korun z Bruselu. Zároveň za toto období do unijního rozpočtu odvedlo 264 miliard korun. To znamená, že bezmála čtyřicet procent „evropských“dotací jde vlastně z kapsy českých daňových poplatníků.

Ministerst­vo financí teď s Evropskou komisí postupně uzavírá jednotlivé operační programy a vyřazuje z nich projekty, které jsou problémové. „Evropská komise navrhla vyjmout výdaje, které jsou předmětem správního či trestního řízení či šetření OLAF, z evropského financován­í,“uvedlo ministerst­vo.

Na základě dotazů na jednotlivé ROP a na ministerst­va, která operační programy mají na starosti, MF DNES napočítala nejméně 84 problémový­ch projektů za celkem 1,7 miliardy korun, přičemž nejméně pět desítek z nich šetří nebo šetřila policie. „U projektů šetřených policií může být otázka dořešení, zdali byl, či nebyl spáchán trestný čin, i otázkou několika let a v takovém případě může být nutné je vyjmout a dořešit na národní úrovni,“uvedl Vilém Frček, mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj, které řídí dotační politiku.

Zmíněnou sumu nám ale Brusel neodepře – balík problemati­ckých projektů nahradí nebo už nahradila ministerst­va jinými ve stejné hodnotě. Dotace totiž fungují tak, že se peníze příjemcům zaplatí ze státního rozpočtu a teprve potom si je Česko nárokuje v EU. Bude to tedy česká finanční správa, kdo v případě podvodů či jiných nesrovnalo­stí bude vymáhat peníze od příjemců zpátky.

Ne vždycky se dotace musejí vracet kvůli lumpárnám. Někdy se projekt skutečně postaví nebo se dotovaná akce uskuteční, ale kvůli administra­tivní chybě o dotace dotyčný přijde. Kolik a kteří příjemci museli vracet, finanční správa nezveřejňu­je s odkazem na daňovou mlčenlivos­t. Naposledy před třemi lety dala dohromady alespoň souhrnné údaje: v říjnu 2014 vyměřila příjemcům vrátit celkem 2,6 miliardy korun včetně pokut a penále, přičemž následně jim na pokutách 660 milionů odpustila. Nejvíc se mělo vracet z programu Lidské zdroje a zaměstnano­st.

Jisté je, že číslo mezitím narůstá – řada projektů mohla zkrachovat a nesplnila tak podmínku udržet se při životě nejméně pět, v případě investic pak minimálně deset let. Současně také probíhají kontroly, které mohou odhalit další nedostatky. OP Technická pomoc, Integrovan­ý OP 47,44 mld. 680 mil.

Samostatná kategorie jsou „Čapí hnízda“– údajné zakrývání a změna vlastníka s úmyslem získat nárok na dotaci totiž nebude ojedinělý případ. Podle ekonoma Jiřího Skuhrovce z akademické­ho spolku Econlab šlo za posledních deset let firmám s neznámým majitelem 2 367 dotací v celkové hodnotě asi 30 miliard korun a dalších 8 miliard dostali příjemci, kteří těsně po přidělení dotace přešli pod nějaký koncern. O vrácení, či nevrácení za Čapí hnízdo bude zřejmě muset rozhodnout až soud.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia