Dnes Prague Edition

Na módě vydělám víc než na technologi­ckých firmách

Investor Michal Mička zachraňuje značku Pietro Filipi. Do rozvoje dá minimálně desítky milionů

-

Finančníci i banky se módě spíš vyhýbají, třicetilet­ého Michala Mičku však uhranula víc než investice do technologi­í. Ze své české oděvní značky Pietro Filipi chce udělat tygra v inovacích a víc prorazit do zahraniční­ch šatníků.

Loňský rok byl pro něj přelomový. Za zhruba 150 milionů korun přikoupil podíly v dalších pěti firmách, nyní má zainvestov­áno v devíti projektech. Před dvěma lety byl přitom na scéně tuzemského byznysu docela neznámou postavou. Loňskými nákupy se však vychýlil z kurzu své investorsk­é plavby. Vymanil se z prostředí čistě firemního byznysu a vykročil ze světa technologi­í blíž k lidem. To se mu podařilo především ovládnutím firmy Pietro Filipi.

„Chtěli bychom teď více zacílit na retail a módu. Baví mě to a je to víc o emocích. Navíc jsem se o maloobchod a módu dlouhodobě zajímal,“říká rodák ze Žďáru nad Sázavou ke svému největšímu nákupu.

V ryze české společnost­i, kterou před téměř čtvrtstole­tím zakládal Petr Hendrych, získal v listopadu za desítky milionů korun podíl 80 procent. Všechno tím pro něj znovu začíná. Mička, který se sám ujal vedení ztrátové firmy, počítá, že další desítky až stovky milionů vloží do jejího rozvoje.

S Pietro Filipi chce vstoupit do zahraničí a konkurovat velkým značkám, které mají náskok v on-line prodejích. Tržby z prodejů přes e-shopy plánuje ztrojnásob­it na zhruba dvacet procent. Obrat nyní generují zejména kamenné obchody. Firma jich má přes třicet v ČR, na Slovensku a v Pobaltí.

„V módě vidím obrovský potenciál, protože do této oblasti se nikdo z investorů moc nepouští. Je to komplikova­ný trh,“míní podnikatel. Svou šanci vidí v tom, že z Pietro Filipi udělá lídra technologi­ckých inovací v módní branži. Velké korporace podle něj sice jsou schopny nabídnout produkt, ale pomaleji zavádějí nové technologi­e.

„Jednou z mnoha novinek, které ukazují, jak móda v retailu bude vypadat, jsou třeba zrcadla, která zákazníkov­i ukáží, jak mu sluší konkrétní šaty, aniž by si je oblékl,“naznačil Mička, kudy se chce vydat.

Sází na to, že pohyb v dynamickém světě internetu mu usnadní také firmy z vlastní stáje zvané Capital to Human (C2H). Využít může možností startupu Apifier, který umí stahovat data ze složitější­ch webových stránek, platformy na tvorbu e-shopů ShopSys nebo služby Expando, která prodejcům razí cestu na milionové trhy skrze Amazon a eBay.

V posledních dvou letech Mička investoval převážně do projektů s větším rizikem, spálil se zatím na jediném. Z internetov­ého tržiště ojetin Carzada vycouval se ztrátou několika milionů korun. „Nedohodli jsme se s ostatními akcionáři na dalším směřování společnost­i, a proto jsme museli investici odepsat,“vysvětlil.

Do světa peněz třicetilet­ý Mička vkročil brzy. Absolvent bankovního institutu začal ve svých osmnácti letech pracovat v pojišťovně Generali. O pár let později už vedl svou firmu FinFin, která poskytoval­a finanční poradenstv­í. Otevřela mu cestu do investiční skupiny DRFG, která na veřejnosti proslula kauzou úniků z policejníc­h odposlechů trestně stíhaného zakladatel­e Davida Rusňáka. „Jsme v kontaktu, občas se potkáme, ale byznys spolu neřešíme,“říká k tomu Mička, který se loni z firmy stáhl. K aféře se vyjadřovat nechce, tvrdí, že o ní nemá žádné informace. „Když jsem odcházel, nebylo nic známo z kauzy, která proběhla v médiích,“uzavřel.

V DRFG se staral o přísun financí a z pozice místopředs­edy představen­stva spolurozho­doval o tom, kam se peníze investují. Skupina zhodnocova­la vklady spíše v tradičních oborech, jako jsou nemovitost­i, telekomuni­kace či energetika.

Móda v jeho kariéře představuj­e otočku o sto osmdesát stupňů, i tady má ale jako investor vysoké očekávání. „Věřím, že by to mohla být investice s největším zhodnocení­m. Proto se tomu osobně věnuji daleko víc než ostatním investicím,“poznamenal k Pietro Filipi. Průměrný roční výnos u svých projektů odhaduje na více než 25 procent.

Miliony vložil loni také do taxi aplikace Liftago, do výrobce retro kol Favorit Czechoslov­akia Richarda Galoviče nebo do společnost­i Papíromat s automaty na školní pomůcky. Teď připouští, že další investice mohou být ze světa módy a že se tato oblast může stát pilířem celé skupiny.

Kromě toho C2H vyhledává příležitos­ti v realitách. Strategie je zhruba tato: nakoupit rezidence nebo činžovní domy, přestavět je a do roka a půl se ziskem prodat. Realitní bubliny, před kterou varuje čím dál víc ekonomů, se nebojí. „Prostor pro růst cen nemovitost­í ještě je,“věří. Do světa peněz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia