Dnes Prague Edition

Slečna, která nechce odejít? To Děrgel zažil

-

PRAHA Iva Janžurová, Josef Abrhám, Jiří Hrzán, Pavel Landovský. Když Jiří Krejčík v roce 1967 natočil vlastní adaptaci O’Caseyho komedie Pension pro svobodné pány, obsadil tehdejší nastupujíc­í generaci.

Ke klasice se nyní v pražském Divadle Palace vrací Jaromír Dulava, ovšem nikoli jako herec, ale právě z pozice režiséra. I on mezi dnešními mladými sáhl po známých jménech, v jeho Pensionu se objeví Marie Doležalová, Lukáš Příkazký či Anna Fialová a hlavní roli nájemníka Mulligana hraje Patrik Děrgel.

„Kvůli jednomu povyražení se mu totálně zhroutí svět. Pozve si slečnu, již pak nemůže dostat pryč a která způsobí takový skandál, že se mu rozpadne vše, co si vybudoval,“přibližuje roli, kterou před padesáti lety ztvárnil Abrhám. Děrgel se Krejčíkovo­u verzí nenechal ovlivnit: „Viděl jsem to kdysi, ale teď jsem si to nepouštěl, nechtěl jsem.“

Střet různých společensk­ých vrstev, do kterého Krejčík otiskl i dobovou úřednickou nadutost, má dle Děrgela stále co říci. „S Mulliganov­ou situací mám zkušenost. Několikrát se mi to stalo, i když to nedopadlo tak brutálně,“přiznal. „Můj hrdina opakuje, že ona není tak velká dáma jako ty z jeho společnost­i. To je dodnes aktuální, lidé často stále přes nos nevidí, s kým se stýkají.“

Děrgel, který je členem činohry naší první scény, v Divadle Palace příliš velký rozdíl nevidí. „Úžasný text s úžasnými kolegy a režisérem je stejná práce, jen v jiném prostoru. V Národním divadle máme všude obří scény, člověk si nemůže dovolit drobnokres­bu či malá gesta, to tam vůbec nefunguje, divák by to neviděl. Tady je inscenace koncentrov­anější na situaci, tak trochu návrat ke stylu Švandova divadla,“vzpomíná na předchozí angažmá.

Pochvaluje si i zkoušky s debutující­m režisérem Dulavou. „Je to skvělý herec, ale dokáže od své profese odhlédnout, aby mohl režírovat. Přestane si představov­at, jak by to zahrál sám, a vychází z nás,“chválí Děrgel. Hra má v Divadle Palace premiéru 24. ledna. (ts)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia