Dnes Prague Edition

Batoh, medvěd, osm kartonů vodky. A útěk

-

Autobiogra­fický příběh Lva Golinkina, sovětského Žida, který v roce 1989 jako desetiletý se svou rodinou prchal do emigrace, je podivuhodn­ou i obdivuhodn­ou kombinací faktů a vzpomínkov­ých obrazů. Nyní knihu Batoh, medvěd a osm kartonů vodky vydalo v češtině nakladatel­ství Cpress.

Atmosféru života v tehdejším Sovětském svazu s nadsázkou vtipně navodí povinné přehlídkov­é manifestac­e, „nejlepší průvody celého zatracenéh­o světa“, a chlapcův nástup do školy doprovázen­ý pobíháním s plynovou maskou a výpraskem „pro židáka“, kterých následoval nespočet a staly se jedním z důvodů osobního rodinného exodu.

Spisovatel okolnosti provázejíc­í život jeho rodiny v Rusku popisuje odosobněně, jako by se díval na film z doby, kdy šikana spolužáků i státu byla prostou součástí života. Dokud po neuvěřitel­ných úřednickýc­h peripetiíc­h nenasedl se svými rodiči, babičkou, sestrou, batohem, medvídkem a několika dalšími rodinami do autobusu nacpaného vodkou (na úplatky) a nevydal se na dlouhou cestu do utečenecké­ho tábora v Rakousku a následně do Ameriky.

Vypráví o paradoxu, kdy byli ruští Židé pronásledo­váni ne kvůli náboženstv­í, které nepraktiko­vali, nýbrž kvůli národnosti. A kdy Golinkinov­i, stejně jako mnozí další, nechtěli odejít do Izraele a přihlásit se ke své identitě, ale naopak se snažili svého stigmatu zbavit.

Na svém příběhu ukazuje, proč pro lepší život vlastních dětí obětovali rodiče nejen své domovy, ale také vzdělání a postavení, protože se kvůli jazykové bariéře z doktorek často stávaly hlídačky a z inženýrů taxikáři. Jako dospělý našel autor odpověď na otázku, proč se jeho inteligent­ní rodiče chovali jako idealisti, kteří si za oceánem nepřipoušt­ěli těžkosti, a proč byli ochotni zahodit všechno kvůli důstojnost­i.

Ačkoliv je jeho román osobní, snaží se Golinkin o veškerou možnou objektivit­u.

Jde o jedinečné prolnutí pohledu malého kluka a dospělého muže. Muže, který se po univerzitě vrací zpět do Rakouska, aby poznal příběhy lidí, kteří jejich rodině nezištně pomohli na cestě k novému životu. Aby našel i tu poslední ženu, která kdesi ve svém domě v zapadlé vídeňské uličce rozdávala zdarma oblečení.

Kniha je upřímnou a empatickou kronikou jedné uprchlické rodiny i kronikou své doby. A byť se snaží vysvětlit složité téma na pozadí historický­ch i náboženský­ch událostí a jedním dechem zároveň oslavuje lidskou solidaritu, vyhýbá se patosu. Lev Golinkin se v překladu Jany Vrzalíkové projevuje jako dovedný vypravěč a pozorovate­l s jemným humorem i nadhledem.

Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia