Dnes Prague Edition

Tělo může rozbolet

Stojí za bolestí těla jen fyzické opotřebení? Či hraje roli špatná psychika? O tom mluví lékař a fyzioterap­eut Tomáš Rychnovský.

-

Gabriela Koukalová se po měsících trápení s bolavými lýtky rozhodla definitivn­ě pohřbít olympijský sen. Martina Sáblíková bojuje s problemati­ckými zády a raději v lednu vynechala evropský šampionát, aby se dala do kupy na hry v Koreji. I další obhájkyně olympijské­ho zlata, Eva Samková, má zdravotní potíže. Tenisové Australian Open začalo bez Andyho Murrayho, jemuž kvůli zničené kyčli hrozí ve třiceti konec kariéry. Novak Djokovič a Rafael Nadal se stihli až na poslední chvíli „uzdravit“.

Až se chce zvolat: Sportem k trvalé invaliditě. Je to náhoda? Nebo vrcholový sport tělo ničí? Či je za tím něco jiného? „Bolest těla často způsobuje smutek. Vnitřní nespokojen­ost, špatné myšlenky,“říká lékař Tomáš Rychnovský.

Obecně tyto zdravotní potíže vycházejí buď z kostěného základu, nebo svalové funkce. Vzájemné poměry a tvary kostí jsou ovlivňován­y tahem svalů. Svalová kontrola, která se v dětství a v dospělosti vytváří, nemusí fungovat automatick­y správně pro zdraví páteře a kloubů. Musí se trénovat, a ne každý umí zapojit svaly správně k ochraně těla. Lékař by měl do člověka nahlédnout, aby mohl říct, že zmíněný Murray má při některých úderech nevýhodně postavené klouby a kosti, a tak je daleko víc přetěžuje než Federer. Proto je ve třiceti vyřízený. Třeba pokládá nohu špatně vůči postavení kotníku a kyčli, což je extrémní zatížení pro koleno. Je. Změníte mu naprosto výkonnost, takže si musí říct, jestli mu to za to stojí. Většinou to dopadne tak, že to nechají, dokud to jde, protože stereotyp se rychle změnit nedá. Chce to měsíce, aby člověk novinky zapracoval. Není to reálné. Ale teď jsme se dotkli myšlenky, která se aktuálně hodně vztahuje k mnoha sportovkyn­ím. Zeptat se sama sebe: V čem vidím v životě smysl? Chci být zdevastova­ná jednička? Což já osobně nepovažuji za pupek světa... Nebo si řeknu, že si udržím nějakou výkonnost, sport mě třeba uživí, ale hlavně budu mít radost z toho, co dělám? A nebude to o trápení. Vždyť těch tlaků od sponzorů, vedení svazu i osobního života může být tolik, že se nedivím, že je na tom Koukalová s lýtky špatně. Myslím, že právě u ní standardní západní přístup medicíny nebude stačit. Jsem přesvědčen­ý, že problém je v pocitech, které jí tlaky do lýtka přenášejí. Není to věc cévní nebo že by se sval špatně zapojoval. Chcete příklad z praxe?

Včera za mnou přišla paní, která je osm týdnů po operaci zad. Zatím cítí ztuhlost, navíc ji začalo bolet rameno. Přitom kostěný a vazivový aparát má strukturál­ně v pořádku, ale svaly kolem nefungují. Tušil jsem, že důvod bolesti nebude jen v těle. Ptal jsem si jí, co teď v životě řeší za téma, které jí bere spokojenos­t a radost. A ona, že je naprosto šílená z práce a taky ze vztahu s dítětem. Rozplakala se, protože to byly věci, které ji drtí. Říkám: Tělo dáme do kupy, ale vy si musíte vyřešit tu myšlenku, která vám přenáší bolest do těla. Dnes ráno psala, že je rameno v pohodě. Stačilo jen nakousnout a rozebrat téma. Je strašně fajn, když člověk v medicíně dokáže vyhodnotit, jestli bolesti vycházejí jen z těla. Co způsobuje její problémy? A my můžeme spekulovat, co je teď její téma. Může to být vztah, její vnitřní nastavení vůči jakémukoli­v tématu. A je velmi důležité si v tu chvíli říct: Co se ve mně děje? Co na mě má jaký vliv? Nechám se ovlivňovat, když mi můj šéf, trenér nebo někdo jiný říká, abych něco měnila? Když mi tím bere moji svobodu, radost... Musím se sama sebe ptát. Přístup lidí kolem ní nebo její vlastní nastavení může mít destruktiv­ní vliv.

Pokračován­í na protější straně

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia