Dnes Prague Edition

Ztráta svobody

-

Pokračován­í z předchozí strany Velmi hezky vnímám Koukalovou či snowboardi­stku Ledeckou, že jsou to dámy, které si nechaly svou ženskou radost. Že nespějí do mužského světa, který je definovaný výkonem. S tím v ordinaci pracujeme den co den. Přichází za námi lidé z korporací, kteří naprosto přišli o svobodu, autenticit­u. Nemohou se rozhodovat a ani to často nejde. Dostanou befel třeba z Německa, mají úkoly, tým a někdy nejde, aby se v tom cítili fajn. Pak je z toho bolí hlava, šíje. Můžeme se bavit o tom, jestli si lze v korporaci udržet svobodu, ale jinou věcí je, že si ji lidi ani neumí uhájit a nechají si hodně naložit.

Přesně! Musíte makat a spokojenos­t vašeho já jde... Ve čtyřiceti jsou bez vztahů a rodin, které by jim měly dávat stabilitu. Ptají se: Co mám dělat? Snažíme se je dohnat k tomu, aby jasně řekli, co jim vadí. Vedeme je k sebeochran­ě. Založili jsme kvůli tomu i pomocný portál. Platí to i u sportovců pokud vám někdo bere svobodu a cítíte se svázán, tělo to řekne. A ženská přirozenos­t je na to obecně vždy citlivější než mužská, tím pádem se to bude projevovat na náladě, ve zdraví. Myslím, že Gabriela Koukalová to ví. Role maminky je super a vztah s dítětem může být naprosto neuvěřitel­ný. Řeší to i nesportovc­i. Akorát sportovec má na sobě vícenásobn­ě naloženo, takže se zdravotní neduhy projeví dříve, častěji. V našem světě je stále opomíjená životní spokojenos­t. Ta nesouvisí s platem a vzděláním, ale tím, jaké jste schopen mít kvalitní vztahy. Jestli žena může manželovi říct, z čeho je smutná, co by chtěla. Jestli „zrají“spolu. Pokud ne, pak ten vztah nemá stabilizuj­ící a posilující úroveň a z toho máme řadu pacientů, které bolí záda, ramena. Spousta migrén vychází z toho, že lidé neumí poznat důvod tlaku, který ji způsobuje. Západní medicína to vysvětluje jen hormony, což je často nesmysl. My to řešíme tím, že rozklíčuje­me, co jim ten tlak do života přináší, a i bez Lékař a fyzioterap­eut léků přicházejí výsledky. U Koukalové si myslím, že to hodně souvisí s ženskou duší, která něco cítí. A pokud nemá nikoho, kdo ji nasměruje do větší osobní spokojenos­ti... Ale to není moje kompetence.

Dnes se říká, že potřebujet­e stres, abyste byl výkonný. Adoruje se výkon, že čím víc toho uděláte, tím víc jste lepší, hodnotnějš­í člověk. To je hovadina, zničující výplod dnešní společnost­i. Když pak sportovci končí a máme jich pár v péči najednou cítí, že přicházejí o svou hodnotu. Ptají se: Na co tu budeme, když už nebudeme vozit medaile? To je něco proti lidské podstatě. Dali jsme sport a výkon nad lidskost. Zapomnělo se, že když něco děláte rád, nepotřebuj­ete stres. Rozumím tomu, ale když je člověk spokojený, je mu jedno, jestli má těch úspěchů deset nebo čtyři. Když se ale nesplní moje představy a já na nich jsem závislý, může nespokojen­ost v hlavě dohnat tělo k nemoci. Včera byla u mě i jiná paní má tři roky po operaci, na páteři nález, který má kdekdo, a je bez bolestí. Ale jí bolest šla do lýtka do úplné křeče. Vyprávěla, že má tři děti a touží po volném čase. Když už ho ale má, chce ho maximálně využít. A tak ve sportu, který dělá, dře. Jenže to nejde je vyčerpaná z kojení, nevyspání, ale tím, že chce žít naplno, tělo pláče. Chci ji přivést k tomu, že žije i tím, že nedělá nic. Že dělá třeba lehký cvik a maximem nemusí být hodina na spinningu. Ano. Nevedu si statistiku, ale když budu střídmý, je to půl na půl. Jestli je problém jen v těle, nebo je tam i vztah hlavy. Je ale dobré se vždy ptát, v čem tkví spokojenos­t člověka, a pak mu dát individuál­ní režim. Když ke každému budeme přistupova­t stejně, často se léčba mine účinkem. Léky zabírají jen někdy a mají bohužel i sekundární následky. Akutní medicína musí zachránit život. Ale standardní medicína přichází často do kontaktu s nemocemi, ve kterých se vyplatí nebýt technický, ale i lidský. Nepřehlíže­t životní příběh. Když do něj dokážeme nahlédnout, tak neuvěřitel­ně léčí.

Každý den žasnu, jak špatná myšlenka dokáže mít na tělo zdevastují­cí vliv. Když se lidi často problemati­ckého tématu dotknou, začnou ho řešit, tak se třeba kloub bez obstřiků a výživy zázračně zlepšuje. Když jste člověk, který je spokojený, funguje to. Ale když máte špatný vztah s partnerem, chybí vám sebedůvěra, tak už to do hloubky nefunguje. Jak to říká Jágr: Nejdůležit­ější je láska ke sportu. Ta vám velmi dobře řekne, že byste už neměl jet na olympiádu. Dává vám zdravý cit, co máte dělat. To ale spousta lidí ztrácí tím, že jsou pod tlakem. Že jsou vychováni tak ale tak jsme vychováni všichni abychom sebe vnímali co nejméně a následoval­i dav. To strašně vezme vaše já, což se u někoho projevuje bolestí. Přitom každé dítě se narodí tak, že své já dokonale vnímá. Jenže my mu ho postupně bereme vzděláním, pokřiky, zakazování­m. Nenecháme toho špunta žít, protože na to nemáme čas, nemáme zázemí, náš nadhled je ten tam. Žena je sama na jedno dvě děti, tak se musí omezit na zákazy, příkazy, aby je někam nasměroval­a. A projeví se to v dospělosti.

Strašně řešíme, že nám ženy říkají, že je muž nevnímá, není oporou. Ale důvod toho, že muž ztratil pojem, co žena chce, je v dětství. Většinou v rodinách chybí mužský vzor. Žena je na výchovu téměř sama, muž je v práci. Může nevědomky dát chlapečkov­i tolik „ran“, že on radši ženu nebude logicky vnímat, protože by se zbláznil. Slyšel tolik povelů a zákazů, že vypne. Pak nám jeho manželka řekne: Já už jsem skoro rozvedená. On: Sem tam se pohádáme, ale jinak pohoda. Vnímání je úplně jiné. Strašně nás determinuj­e výchova, což má vliv na sebevnímán­í, vztah k sobě. Když je ten vztah dobrý, tak si své dobro ohlídám. Když ale víc tíhnu k autoritám, cítím, že musím každému vyhovět, jsem najednou rozkolísan­ý a okolí mě táhne někam, kam nechci. Proto je dobře, když vychovávám­e děti ve sportu ke svobodě. Mohou si ho vybrat a i příprava musí být všeobecná. Duše každého z nás potřebuje cítit, že v prvních deseti letech se nasytila láskou, svobodou, a ne drilem. Pak se z něj stane v patnácti rozdílový hráč, což je věc, na kterou si trenéři strašně stěžují. Že nikdo nemá koule na sebe vzít zodpovědno­st. Je to z toho důvodu, že jim na začátku sebereme sílu v jejich svobodě, sebedůvěře a svážeme je drilem, který se dělá mnoho let. Pak vyjede kouč do ciziny a po návratu řekne: My jsme úplně jinde. Chceme to urychlit, ale zbrzdíme to. Často taky chtějí trenéři výsledky, přitom by měli být mentory, kteří řeknou: Makáme na tom, abyste za deset let byli někde. Děti nesmí mít strach z chyby. Basketbal

NBA, pátek: Washington - Orlando 125:119 (za domácí SATORANSKÝ 4 body, 2 asistence). Sobota: Washington - Brooklyn 119:113 po prodl. (SATORANSKÝ 6 bodů, 1 doskok a 2 asistence).

Fotbal

ANGLICKÁ LIGA: Chelsea - Leicester 0:0, Crystal Palace - Burnley 1:0, Huddersfie­ld - West Ham 1:4, Newcastle - Swansea 1:1, Watford - Southampto­n 2:2, West Bromwich - Brighton 2:0, Tottenham - Everton 4:0, Bournemout­h - Arsenal 2:1, Liverpool - Manchester City 4:3. Pořadí: 1. Manchester City 62, 2. Manchester United 47, 3. Liverpool 47.

ŠPANĚLSKÁ LIGA: Getafe - Málaga 1:0, Girona - Las Palmas 6:0, Real - Villarreal 0:1, Eibar - Atlético 0:1, La Coruňa - Valencie 1:2, Levante - Vigo 0:1, Alavés - FC Sevilla 1:0, Espaňol Barcelona Bilbao 1:1. Pořadí: 1. Barcelona 48, 2. Atlético 42, 3. Valencie 40.

NĚMECKÁ LIGA: Leverkusen - Bayern 1:3, Augsburg - Hamburk 1:0, Brémy - Hoffenheim 1:1 (za domácí GEBRE SELASSIE), Frankfurt - Freiburg 1:1, Hannover - Mohuč 3:2, Stuttgart - Hertha 1:0, Lipsko - Schalke 3:1, Kolín nad Rýnem - Mönchengla­dbach 2:1, Dortmund - Wolfsburg 0:0. Pořadí: 1. Bayern 44, 2. Lipsko 31, 3. Schalke 30.

FRANCOUZSK­Á LIGA: Štrasburk - Guingamp 0:2, Rennes - Marseille 0:3, Caen - Lille 0:1, Dijon - Mety 1:1, Montpellie­r - Monako 0:0, Nice - Amiens 1:0, Troyes - Bordeaux 0:1, St. Etienne - Toulouse 2:0, Lyon - Angers 1:1. Pořadí: 1. Paris SG 50, 2. Monako 42, 3. Lyon 42.

Házená

ME mužů v Chorvatsku, skupina D: Španělsko Česko 32:15 (Kašpárek 5, Zdráhala 3/2), Dánsko Maďarsko 32:25.

Hokej

NHL, pátek: Columbus - Vancouver 2:5, Florida Calgary 2:4 (za hosty RITTICH kryl 41 střel, úspěšnost 95,3 procenta), Arizona - Edmonton 2:4, Chicago - Winnipeg 2:1 (za domácí KÄMPF 1+1, RUTTA 1+0), Carolina - Washington 3:4 (za hosty VRÁNA 0+1). Sobota: NY Rangers - NY Islanders 2:7 (za domácí PAVELEC 26:51 minuty, 5 gólů z 19 střel, úspěšnost 73,7 procenta), Pittsburgh - Detroit 4:1, Minnesota - Winnipeg 4:1, Montreal - Boston 3:4 po náj. (za hosty KREJČÍ 1+0), Dallas - Colorado 1:4, New Jersey - Philadelph­ia 3:5 (za hosty VORÁČEK 0+2), San Jose - Arizona 6:5 v prodl., Vegas - Edmonton 2:3 v prodl., Los Angeles Anaheim 2:4 (za hosty O. KAŠE 2+1). Neděle: Chicago - Detroit 0:4 (za hosty FRK 0+1, MRÁZEK odchytal celý zápas a zneškodnil všech 27 střel).

JAROMÍR JÁGR byl zařazen na listinu zraněných hráčů týmu Calgary.

Motorismus

RALLYE DAKAR (8. etapa: Uyuni - Tupiza (motocykly a automobily 584 km celkově/498 km rychlostní zkouška, kamiony 558 km/380 km.), automobily: 1. Peterhanse­l, Cottret 5:15:18, 2. Despres, Castera (všichni Fr./Peugeot) -49, 3. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) -2:12, ...10. PROKOP, TOMÁNEK (Ford) -27:55. Průběžné pořadí: 1. Sainz, Cruz (Šp./Peugeot) 27:04:00, 2. Attíja -1:06:37, 3. Peterhanse­l -1:13:42, ...7. PROKOP -2:43:30. Motocykly: 1. Meo (Fr./KTM) 5:24:01, 2. R. Brabec (USA/Honda) -1:08, 3. Price (Austr./KTM) -2:45, ...25. ENGEL (KTM) -31:35, 34. J. BRABEC (Husqvarna) -49:18, 45. PABIŠKA (KTM) -1:23:43, 55. VLČEK (Husqvarna) -1:45:03. Průběžné pořadí: 1. Van Beveren (Fr./Yamaha) 27:22:03, 2. Benavides (Arg./Honda) -22, 3. Walkner (Rak./KTM) -6:34, ...28. ENGEL -4:01:26, 40. J. BRABEC -6:44:55, 49. PABIŠKA -8:48:11, 53. VLČEK -10:51:23.

Tenis

AUSTRALIAN OPEN, kvalifikac­e, muži, 3. kolo: ŠAFRÁNEK - Collarini (Arg.) 7:6 (7:5), 6:2. Ženy, 3. kolo: ALLERTOVÁ - Collinsová (USA) 6:0, 6:1, Kosťuková (Ukr.) - KREJČÍKOVÁ 6:3, 5:7, 6:0, Kužmová (SR) - BOUZKOVÁ 6:4, 7:5.

Správné tipy

SPORTKA, 1. tah: 4-13-18-32-37-47,dodatkové číslo 20. 2. tah: 3-7-12-19-22-41, dodatkové číslo 15. ŠANCE: 6-7-7-7-6-2.

ŠŤASTNÝCH DESET (sobota poledne): 8 - 11 15-16-26-29-31-32-33-34-35-39-47-54 - 57 - 60 - 65 - 74 - 77 - 78. ŠANCE MILION: 3-76-7-8-6. KRÁLOVSKÉ ČÍSLO: 65.

ŠŤASTNÝCH DESET (sobota večer): 8 - 13 - 14 18-20-23-25-26-29-31-32-37-44-45-52 -55-60-63-71-78. ŠANCE MILION: 2-5-65-1-6. KRÁLOVSKÉ ČÍSLO: 31.

ŠŤASTNÝCH DESET (neděle poledne): 3 - 12 17-20-24-25-29-30-36-43-51-56-57-60 - 62 - 63 - 64 - 66 - 72 - 79. ŠANCE MILION: 1-50-7-1-9. KRÁLOVSKÉ ČÍSLO: 36.

ŠŤASTNÝCH DESET (neděle večer): 2 - 4 - 6 - 9 -12-15-16-17-22-23-28-30-32-37-4762-68-69-70-78. ŠANCE MILION: 0-3-1-15-1. KRÁLOVSKÉ ČÍSLO: 47.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia