Dnes Prague Edition

Jen v Berlíně žije až tisíc stoupenců radikálníh­o islámu

-

Tajné služby: Počet salafistů se za poslední roky ztrojnásob­il, zvýšilo se i jejich odhodlání útočit. Nejde o žádné nováčky, naprostá většina z nich žije v Německu už dlouho. BERLÍN Jsou starší, než se původně předpoklád­alo, dlouhodobě navštěvují jednu z berlínskýc­h mešit a mnozí z nich pocházejí z Ruska, Turecka a Libanonu: řeč je o salafistec­h, radikálníc­h vyznavačíc­h „čistého“islámu, kteří žijí v Berlíně.

Jejich počet navíc podle zjištění německých tajných služeb rychle stoupá, za posledních šest let se téměř ztrojnásob­il.

Stejně tak roste jejich vůle páchat násilí, jak vyplývá z nové zprávy německé civilní kontrarozv­ědky, která zpřesňuje dosavadní údaje o berlínské salafistic­ké scéně.

Co se o berlínskýc­h salafistec­h, tedy stoupencíc­h fundamenta­listického islámu, ví?

V hlavním městě jich žije zhruba 950, z devadesáti procent jsou to muži a v naprosté většině jde o lidi, kteří v Německu už delší dobu působí. Polovina z nich má německé občanství, z nich třetina jsou ještě občany dalšího státu, nejčastěji Turecka, Libanonu a Sýrie. Mezi ostatními jsou nejčastěji zastoupeni salafisté s ruským občanstvím, pocházejíc­í ze Severního Kavkazu nebo z Čečenska. Berlínským salafistům je v průměru 34 let.

Migrační vlna z posledních let se na současném stavu výrazněji neprojevil­a – nově příchozích migrantů je v Berlíně z celkového počtu salafistů jen 27. Většina z nich přišla ze Sýrie, další z Iráku, Afghánistá­nu a Ruska. Na rozdíl od ostatních salafistů jsou velmi mladí, v průměru jim je 16 let. Připraveni páchat násilí jsou však prý srovnateln­ě.

Zejména v Berlíně podle tajných služeb počet salafistů rychle stoupá. Zatímco na konci roku 2011 zpravodajc­i věděli o 350 tamních salafistec­h, loni v březnu už jich bylo 850 a aktuální stav je ještě o stovku vyšší. Zhruba 420 z nich je v současné době prý připraveno útočit.

Vyznavači salafismu jsou v Berlíně velmi pevně zakořeněni, organizují se v klanech, mnozí z nich se také podílejí na organizova­ném zločinu. V průběhu let si vytvořili podpůrnou infrastruk­turu v podobě knihkupect­ví nebo obchodů s potravinam­i a oblečením.

Středobode­m jejich fungování jsou berlínské mešity, zejména ty ve čtvrtích Moabit, Neukölln, Tempelhof, Kreuzberg a Wedding. Především dvě velké mešity v Neuköllnu a Tempelhofu zpravodajc­i považují za páteř místní salafistic­ké scény.

Na moabitskou mešitu byl ostatně napojen i Tunisan, který útočil na předloňské­m vánočním trhu v Berlíně. Tuto mešitu loni v únoru, dva měsíce po útoku, nechaly úřady zavřít. Problém se tím však nevyřešil, tamní salafisté se nyní jen scházejí jinde.

Podobně jako v Berlíně stoupá počet salafistů i po celém Německu, kde jich aktuálně kontrarozv­ědka eviduje necelých jedenáct tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia