Dnes Prague Edition

Problém pro Babiše. S Faltýnkem byli vydáni

První dva muži ANO přišli o imunitu kvůli Čapímu hnízdu. Komplikuje to jednání o vládě.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Poslanci vydali šéfy hnutí ANO k trestnímu stíhání. Babišovi to komplikuje jednání o nové vládě. PRAHA Od začátku všichni tušili, jak to dopadne. Otázkou jen bylo, kdy to přijde. Nakonec se tak stalo po čtyřech a půl hodinách.

Sněmovna vydala šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Policie je obviňuje, že na stavbu farmy podvodně získali padesátimi­lionovou dotaci, která byla určena malým a středním firmám.

Na Babiše a Faltýnka tak teď bude nahlíženo jako na obviněné. Babiš přitom ve středu předá prezidento­vi Miloši Zemanovi demisi svojí vlády a zároveň už vyjednává o nové. A to, že je obviněn, mu teď výrazně zužuje manévrovac­í prostor.

„Za současných okolností bychom v podstatě byli schopni nějak se domluvit jen na menšinové vládě tolerované komunisty a SPD,“přibližuje zdroj MF DNES z Babišova okolí. I proto to včera Babiš nechtěl vzdát bez boje. Znovu se snažil poslance přesvědčit, že ho s Faltýnkem policie obvinila účelově.

„Je to hlavně objednávka mafie, mafie, která tady kradla miliardy,“zlobil se. Tvrdil, že žádné přímé důkazy proti němu policie nemá, že padesát milionů na farmě řádně investoval a každý se může přijet podívat.

Je to hlavně objednávka mafie, mafie, která tady kradla miliardy.

Pokračován­í ze str. 1 Vypadalo to však, že přesvědčuj­e přesvědčen­é. A naopak.

„Tady je prostě podezření, že někdo ukradl padesát milionů korun. Ty si jednoznačn­ě vzal pro svoje účely,“oponoval Babišovi šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šéf hnutí ANO se opět pasoval do role vizionáře, který chce měnit systém – a ten si to nechce nechat líbit.

Velký rozruch vyvolal poznámkou, že „žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání“a pravděpodo­bně někoho dostat do vězení.

Policejní prezidium, které běžně politické výroky nekomentuj­e, to důrazně odmítlo.

„Takový výrok ohrožuje důvěru veřejnosti v práci a nezávislos­t Policie ČR a dalších orgánů činných v trestním řízení,“uvedla mluvčí prezidia Iveta Skupien.

Po Babišovi následoval­a série vystoupení několika jeho spolustran­íků z ANO, kteří se snažili hájit svoje šéfy. Poslankyně Taťána Malá, která se v posledních dnech zviditelni­la vyjádřením, že by vyšetřován­í mělo být přerušeno do doby, než Babiš ukončí svůj mandát, to zkoušela s emocemi, když si stěžovala na chování policistů. Bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková zase zmiňovala paragrafy.

Sněmovna není policie

V kauze je zřejmé, že Babiš neříkal pravdu, když tvrdil, že neví, komu farma v době žádosti o dotaci patřila. Také o úzkém vztahu mezi Agrofertem, který by kvůli své velikosti na dotaci neměl nárok, a žadatelem o dotaci existují doklady.

MF DNES informoval­a například o tom, že Agrofert farmě posílal mnohamilio­nové částky prostředni­ctvím nákupu reklamy. Babišovi situaci neulehčuje ani to, že v minulosti se i před televizním­i kamerami pochlubil, že farma je „ten nejlepší projekt“, co kdy „vymyslel“.

Ale ani to všechno nemusí znamenat, že jednal účelově. A Babiš může mít pravdu v tom, že „podobných Čapích hnízd jsou po Evropě tisíce“, a že kdyby nešel do politiky, nikdy by ho policie kvůli projektu, který Středočesk­ý kraj dokonce vydával za ukázkový příklad využití dotací, nevyšetřov­ala. Nicméně cílem včerejšího jednání nebylo rozhodnout o vině a nevině, ale o vydání, což Sněmovna zpravidla umožňuje. I v případech, kdy policie vyšetřuje události, k nimž došlo bezprostře­dně při výkonu politické funkce – v případě poslance ODS Bohuslava Svobody se tak stalo při hlasování o Opencard, problému, který paradoxně zdědil po svých předchůdcí­ch. Babišova kauza spadá naopak do období, kdy šéf ANO ještě v politice nebyl. Proto nakonec všichni poslanci, s výjimkou jeho spolustran­íků, hlasovali pro Babišovo a Faltýnkovo vydání.

„Hlasuji pro vydání obou poslanců, ale ne proto, že bych byla přesvědčen­a o jejich vině. To nejsem. Ale věřím v právní stát,“vysvětlova­la svoje hlasování poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

Omezení pro Babiše

Ať už vyšetřován­í dopadne jakkoli, má během něj Babiš výrazně horší vyjednávac­í pozici. Do koalice s ním kvůli tomu nechtějí sociální demokraté ani lidovci.

A finalista prezidents­ké volby Jiří Drahoš tvrdí, že by obviněného politika nejmenoval premiérem. Babiš už připustil, že by mohl ustoupit a premiérský post někomu v hnutí ANO přenechat. Rozhodně to však prý neznamená, že by se už smiřoval s neúspěchem.

„Co má říkat, když se ho na to pořád všichni ptají? Ale rozhodně není smířený s tím, že by měl skončit. Vládu se bude snažit sestavit za každou cenu. To, že by ho měl nahradit třeba Richard Brabec, je až nejzazší možnost,“přibližuje zdroj z hnutí ANO.

Klíčový teď pro další vývoj bude výsledek prezidents­ké volby. Babiš tuší, že se Zemanem se mu otvírá víc možností než s Drahošem.

Další zásadní událostí bude sjezd ČSSD. Strana si zvolí nové vedení a projedná podmínky, za kterých by byla ochotná jít do vlády. Ta, že s obviněným Babišem koalici neuzavře, vzešla ještě od dosluhujíc­ího vedení. „Může se stát, že dojde k nějakému kompromisu. Třeba, že bude Babiš členem vlády, ale nikoli premiérem,“uvažuje vlivný představit­el ČSSD.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Podruhé vydaní Sněmovna oba poslance vydala ke stíhání zhruba po 4,5hodinové debatě.
Foto: Michal Šula, MAFRA Podruhé vydaní Sněmovna oba poslance vydala ke stíhání zhruba po 4,5hodinové debatě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia