Dnes Prague Edition

Experti: Zeman se teď zdrží útoků na rivala

- Eva Pospíšilov­á Robert Oppelt

Šance jsou stále vyrovnané. Týden před druhým kolem volby příštího prezidenta si to myslí politologo­vé. V nadcházejí­cím posledním předvolebn­ím týdnu se oba kandidáti utkají z televizníc­h obrazovek o hlasy voličů.

Navzdory tomu, že Miloš Zeman potvrdil svou účast čtyřem televizním stanicím, Jiří Drahoš oznámil, že se svým rivalem přijde diskutovat jen do České televize a na Primu.

Zeman věří, že Drahoš dorazí

„Pan prezident nicméně stále věří, že Jiří Drahoš do televize Nova i dalších duelů přijde. Nemyslí si, že by Jiří Drahoš byl zbabělec, který se bojí debatovat,“neodpustil si včera pro MF DNES Jiří Ovčáček rýpnutí do rivala současné hlavy státu.

Zeman se podle oslovených politologů bude teď držet spíš v pozadí všech útoků na protikandi­dáta. Obzvláště, pokud nakonec v debatě bude sám.

„Miloš Zeman bude chtít působit důvěryhodn­ě, státnicky,“říká politolog Lukáš Jelínek a připomíná, že současný prezident si je určitě moc dobře vědom toho, že sám si z televizní obrazovky nebude s nikým vyřizovat účty.

„Oba kandidáti se snaží oslovit i voliče toho druhého. Pan Zeman proto teď nebude nijak zvlášť razantní, nebude používat vulgarity. Je to zkušený politik, ukáznit se na týden mu nebude činit obtíž. Nesmí se ale nechat vyprovokov­at,“upozornil Jelínek.

Jeho kolega Jiří Pehe si nicméně myslí, že o „horké chvilky“nakonec ani v debatách nebude nouze.

„Jelikož se teď distancova­l od inzerátů proti Drahošovi jen tak napůl, dozajista použije i nějakou další špínu, která se jakoby objeví někde mimo něj, a on na ni bude reagovat s tím, že sice nesouhlasí s používáním podrazů, ale v daném případě jde o věc, na níž je možná trochu pravdy,“prohlásil Pehe.

Miloš Zeman bude podle něj útočit na Jiřího Drahoše zejména přes otázku migrantů. „Bude se snažit dokázat, že není tak pevný jako on,“říká politolog.

První z předvolebn­ích prezidents­kých speciálů odvysílá už zítra televize Nova. Miloše Zemana, který už svou účast potvrdil, do studia doprovodí Ivana Zemanová.

Další debatu plánuje hned na pondělí TV Barrandov. I tam se nejspíš Miloš Zeman objeví sám.

Prezidents­ké duely s potvrzenou účastí obou kandidátů se mají uskutečnit v úterý na Primě – v Karlínském divadle, tam ji odmoderuje Karel Voříšek, a ve čtvrtek v České televizi. Moderátork­ou duelu v Rudolfinu bude Světlana Witowská.

Vedle debat ovšem v příštím týdnu čekají Miloše Zemana také prezidents­ké povinnosti.

„Ve středu budou uloženy korunovačn­í klenoty a přijata demise vlády,“popsal MF DNES Jiří Ovčáček. Drahoš je podle něj nestravite­lný pro čtvrtinu respondent­ů, zatímco Zeman je nepřijatel­ný téměř pro polovinu voličů.

Padesát na padesát

Zeman může volby vyhrát, pokud se změní postoje k Drahošovi nebo pokud se změní struktura volební účasti. Zúčastní-li se všichni voliči z prvního kola a bude vysoká volební účast, favoritem je spíš Drahoš.

Zeman teď podle sociologa Daniela Prokopa z agentury Median musí sehrát boj hlavně o nerozhodnu­té voliče, řekl Právu.

 ??  ?? Země je naše Plakáty současného prezidenta jsou dílem spolku Přátelé Miloše Zemana.
Země je naše Plakáty současného prezidenta jsou dílem spolku Přátelé Miloše Zemana.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia