Dnes Prague Edition

Obětí další vládní čistky má být protidrogo­vý zmocněnec

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Když Andrej Babiš před dvěma lety ještě jako ministr financí oznámil svůj záměr zlevnit točené pivo snížením daně na úroveň léků, národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil to nazval skandálním populismem.

Potom, co se Babiš stal premiérem vlády bez důvěry, Vobořil s největší pravděpodo­bností bude muset Úřad vlády opustit.

Zrodil se totiž plán jeho odbor zrušit a podřadit ho pod ministerst­vo zdravotnic­tví. Navzdory tomu, že to někteří experti kritizují a poukazují na to, že to může znamenat ránu pro boj proti drogám v Česku.

„Jak premiér deklaroval hned na začátku svého působení, chce zefektivni­t fungování státních institucí a přesunutí odborné agendy na příslušná ministerst­va,“ potvrdila plán mluvčí Úřadu vlády Barbora Peterová s tím, že se o celé záležitost­i dále jedná.

„Protidrogo­vá politika je specializo­vaná agenda, a proto je logické její organizačn­í zařazení pod resort zdravotnic­tví, který je zodpovědný za právní předpisy v oblasti ochrany a péče o zdraví občanů,“dodala mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Jenže jinak než úředníci a politici to vidí třeba přednosta Kliniky adiktologi­e Karlovy univerzity Michal Miovský, který patří k nejuznávan­ějším českým expertům v oboru.

Česko jako model pro Evropu

„Úřad vlády je pro národního protidrogo­vého koordináto­ra nejvhodněj­ší působiště. Musí spolupraco­vat nejenom s ministerst­vem zdravotnic­tví. Boj proti drogám je i záležitost­í policie, spolupráce s věznicemi a zákonů, které připravuje ministerst­vo spravedlno­sti. A jeden ministr těžko může nařizovat něco druhému. Ani nikde v zahraničí se nenašel lepší model, než je nyní praktiková­n v Česku,“říká Miovský. To potvrzuje i EU. „Spolupráce s Českou republikou je excelentní. V současné podobě pokládáme český koordinačn­í mechanismu­s za jeden z nejsilnějš­ích v Evropě,“řekla mluvčí Evropského monitorova­cího centra pro drogy Kathryn Robertson. Jde o další zásadní personální změnu na Úřadu vlády, do které se jednobarev­ná vláda bez důvěry pustila. Už dva dny před loňskými Vánocemi ministři odmávali reorganiza­ci, kvůli které přišla o místa i část odborných náměstků na ministerst­vech. Služební zákon totiž umožňuje dělat takové zásahy jen jednou ročně. I Vobořila chrání před propuštění­m služební zákon. Přeřadit ho pod ministerst­vo ale paragrafy nejspíše umožňují.

Vobořil zatím věc příliš komentovat nechtěl s tím, že není definitivn­í. „Snažíme se vše vyjednat tak, aby to bylo funkční. Samozřejmě z toho mám i obavu,“uvedl vládní koordináto­r. Podle několika zdrojů MF DNES dostal ještě před svátky důtku za špatné čerpání dovolené. Více důtek může znamenat propuštění. To komentovat nechtěl.

Jde přitom také o 130 milionů korun dotací na programy, které nyní Úřad vlády uděluje. „Jsme v napjatém očekávání, co s námi bude. Každé ministerst­vo má jiné podmínky. Úřad vlády je pro nás zásadní i proto, aby nás rozpolceno­st mezi jednotlivý­mi rezorty neroztrhal­a na kusy,“popsala šéfka Asociace nestátních organizací Helena Rampachová.

I na to už Babiše začala upozorňova­t opozice. Proti přesunu Vobořila se postavili Piráti. „Tento rozpočet je klíčový pro zajištění kontaktníc­h center, která zajišťují první kontakt a programy prevence HIV či žloutenek C mezi nitrožilní­mi uživateli drog. Snížení kvality a dostupnost­i služeb by mohlo vést ke zhoršení situace v ČR a například i epidemiím infekčních onemocnění či předávková­ní,“napsal Babišovi šéf Pirátů Ivan Bartoš.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia