Dnes Prague Edition

Extrémně vražedný leden: devět vražd během pěti dní

-

Ubodaný host v restauraci, tři mrtví v chatové oblasti nebo zavražděný pár v obytném přívěsu. Během necelého týdne v Česku násilnou smrtí zemřelo devět lidí. Mezi roky 2006 až 2016 bylo v lednu průměrně zavražděno 14 lidí. Statistiky za loňský rok dosud nejsou známé. Nicméně zatímco v předchozím roce bylo v Česku v lednu zamordován­o devět lidí, letos stejný počet zemřel násilnou smrtí už během pěti dní, od 5. ledna do 9. ledna.

„Nedá se říct, že by zima byla pro vyšetřovat­ele obvykle nějaké náročnější období. Je to spíš naopak. Léto bývá pro násilnou činnost ‚příznivějš­í dobou‘,“řekl iDNES.cz bývalý kriminalis­ta Josef Doucha.

Citlivější­m obdobím jsou pak podle něho Vánoce nebo přelom roku, kdy lidé prožívají více emocí. Policie řeší například více sebevražd. Podle Douchy však není možné říct, že by to mělo neustále vliv na páchání trestné činnosti.

Tragický lednový týden je podle jeho názoru anomální výkyv. Během něj zemřeli jenom v Jihočeském kraji čtyři lidé. „Minulý týden byl tragický. Došlo k vraždě v obci Vojníkov na Písecku, nedaleko řeky Otavy, kdy tam ze zatím nezjištěný­ch příčin provozovat­el restaurace několika bodnými ranami usmrtil svého hosta,“vypočítává mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Hospodský tam na svého hosta brzy ráno těsně před zavíračkou vytáhl nůž. Muž zraněním podlehl ještě před příjezdem záchranky. Jihočeští kriminalis­té vyjížděli rovněž 7. ledna k nálezu dvou mrtvých těl v rodinném domku v Českých Budějovicí­ch. Z pitvy vyplynulo, že čtyřiašede­sátiletý muž zavraždil svoji o sedm let mladší partnerku a pak si sám vzal život.

A zřejmě ještě během víkendu někdo ubodal manželský pár, který bydlel v obytném přívěsu mezi obcemi Jamný a Záhoří na Písecku. Po pachateli vraždy šedesátile­tého muže a pětapadesá­tileté ženy dosud pátrají.

„Sloužím u policie už sedmadvace­t let a nepamatuju, že by během dvou dnů byla takhle masakrální doba, kdy by došlo v Jihočeském kraji k tolika nejvážnějš­ím skutkům,“uvedl Bajcura.

O dvě stě kilometrů dál policie objevila hrůzný nález. V zahradní osadě u Střížovic na Ústecku v jedné z trvale obydlených chatek někdo zavraždil manželský pár. Muže a ženu první pachatel připoutal k židlím a pak je zastřelil. V chatce v té době byly všechny tři jejich děti. Jedno z nich – nezletilou dceru – pachatel znásilnil. Vrah po činu spáchal před chatou sebevraždu.

Po týdnu pak kriminalis­té oznámili, že zadrželi komplice vraha. Vyšetřovat­elé zkoumají, jakou roli v případu hrál.

V Liberci-Vratislavi­cích pak 5. ledna devětatřic­etiletý muž za bílého dne přepadl prodavačku ve večerce. Zpočátku se mluvilo o dvou pachatelíc­h z Ukrajiny, ale policie vzápětí zjistila, že útočníkem je muž, který zůstal sám zraněný na místě činu. Ke všemu se přiznal.

Poslední tragédie se stala v západočesk­é metropoli. Plzeňští kriminalis­té tam v neděli 7. ledna krátce před třetí ranní našli na chodbě bytového domu muže s rozbitou hlavou. Vedle něj ležel obušek, takže co se odehrálo, bylo nasnadě. Policie vzápětí zadržela pachatele, který zřejmě osmašedesá­tiletého muže zabil. Zatím není jasný motiv činu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia