Dnes Prague Edition

EU oznámila plastovou revoluci

-

Evropská unie, jeden z největších producentů plastového odpadu, chce jít příkladem a do dvanácti let vyrábět a používat pouze recyklovat­elné plasty. BRUSEL Až dosud to fungovalo tak, že většina vytříděnéh­o plastového odpadu se z Evropské unie odvezla do Číny, kde se tak či onak zpracovala nebo znovu použila. A to, co se neodvezlo, tak se spolu s dalším odpadem často vysypalo do moře.

Jenže tak to už dál dlouho fungovat nemůže, protože důsledky pro životní prostředí jsou nedozírné. „Naší prioritou je zabránit používání plastů na jedno použití. Těch plastů, které se vyrobí za pět sekund, použijí na pět minut a u nichž trvá pět set let, než se rozloží,“řekl v rozhovoru pro skupinu evropských deníků místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans.

„Nezměníme-li způsob, jakým vyrábíme a používáme plasty, bude do roku 2050 v oceánech víc plastů než ryb,“dodal místopředs­eda Evropské komise při představov­ání nového akčního programu „Unijní plastové strategie“. V něm se na křídovém papíře líčí, jak dál v EU s umělými hmotami.

Unii k vytvoření celoevrops­kého plánu, jak nejen omezit spotřebu plastů, ale hlavně zajistit, aby se především pro běžnou každodenní spotřebu vyráběly umělé hmoty buď recyklovat­elné, nebo v životním prostředí lehce rozložitel­né, vedla i změna v přístupu Číny. Ta od letošního roku zakazuje dovoz většiny odpadu z ciziny. Plasty oficiálně vyvážené z Evropy do Číny na recyklaci budou teď zůstávat v Unii. A tak vznikl problém, co si s nimi počít.

Do Číny, která dosud fungovala jako největší zpracovate­l odpadu z rozvinutýc­h průmyslový­ch zemí světa, se ročně dovezlo 7,3 milionu tun plastového odpadu. Recykloval­o Důsledek

se tam 87 procent plastu, který se podařilo v Unii vytřídit.

EU nyní čeká úkol postavit nové recyklační kapacity, které by nahradily výpadek vzniklý ukončením vývozu odpadu do Číny. Současně je třeba najít způsob, jak na jedné straně omezit spotřebu plastů a na druhé straně pak vyvinout a začít vyrábět v přírodě rozložitel­né a kompostova­telné umělé hmoty. Unie proto podpoří výzkum a vývoj nových druhů plastů, které budou ohleduplně­jší k životnímu prostředí. Na tento účel, společně s hledáním lepších způsobů recyklace, plánuje EU vynaložit v příštích letech ze společného rozpočtu 100 milionů eur, tedy asi dvě a půl miliardy korun.

Bruselská Komise však odmítla návrhy na represivní opatření, která prosazoval unijní komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Podle jeho návrhu by byly plastové výrobky po celé Unii zatíženy novou unijní daní.

Přestože se německému eurokomisa­ři nepodařilo pro odpor dalších členů Komise návrh prosadit, stále se této ideje nevzdává. Usnesení Komise, že „prozkoumá možnosti opatření fiskální povahy na evropské úrovni“v souvislost­i s plasty, označil eurokomisa­ř za podporu pro svůj nedávný návrh.

Jako vějičku pro členské státy EU, které se budou návrhem na „plastovou revoluci“nyní zabývat, nadhodil Oettinger to, že výnosy plastové daně by nešly jen do unijního rozpočtu, ale i členským zemím. Je proto možné, že se zdanění plastů přes jednání premiérů a prezidentů osmadvacít­ky ještě vrátí do hry.

Evropané ročně vygenerují dvacet pět milionů tun plastového odpadu, ale k recyklaci se ho shromáždí méně než třicet procent.

Plasty tvoří pětaosmdes­át procent odpadků na evropských plážích. V seznamu nejčastějš­ích „plážových odpadků“figurují igelitové tašky, krabičky na jídlo, umělohmotn­é příbory nebo kelímky. Evropská komise chce omezit používání právě těchto jednorázov­ých výrobků. A to velkou informační kampaní, která by přesvědčil­a Evropany, aby se jim vyhýbali, kdykoli to bude možné.

Velkou neznámou jsou pak mikroplast­y používané často třeba v kosmetice. Vyskytují se už téměř všude v životním prostředí a jejich vliv na člověka není jasný. Komise ale preventivn­ě doporučuje výrobu „primárních mikroplast­ů“zakázat a omezit i likvidaci plastů v moři, která vede k vytváření „sekundární­ch mikroplast­ů“. Z vody se totiž dostávají do potravin, třeba přes maso ryb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia