Dnes Prague Edition

Kurz a Merkelová se střetli kvůli migraci

-

BERLÍN Bylo to setkání generací: na jedné straně nový rakouský kancléř a předseda strany lidovců (ÖVP), 31letý Sebastian Kurz, na druhé straně dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová, nyní pověřená vedením končící vlády.

Kurzova první oficiální návštěva v Berlíně byla plná protikladů, ale rozdíly v počtu let nastřádaný­ch zkušeností byly tím nejmenším.

„Nenamlouve­jme si, že kvótami vyřešíme migrační otázku, diskuse o nich jen zbytečně zabírá příliš času,“řekl Kurz s odkazem na přerozdělo­vací plán Evropské unie. V uplynulých letech se podle něj podařilo na základě kvót přesunout „asi 30 tisíc žadatelů o azyl, tedy zhruba tolik, kolik jich v roce 2015 do Evropy přišlo za 48 hodin“. Jako řešení navrhuje důslednou ochranu vnější evropské hranice a větší pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí.

Kurz se už delší dobu vymezuje vůči imigrační politice Merkelové, která má na řešení příčin a důsledků migrace přesně opačný názor. Evropské země podle ní mají být solidární.

Nicméně vzhledem k tomu, že Kurz přijel do Berlína jako kancléř nové vlády, kterou sestavil koncem loňského roku dva měsíce po parlamentn­ích volbách, a osud nové německé vlády pod vedením Merkelové je dosud velmi nejistý, byla to nyní právě Merkelová, kdo během setkání tahal za kratší konec.

Oba ostatně ve společném prohlášení shodně uvedli, že prvním krokem k řešení problému migrace je „lepší ochrana vnějších hranic“.

Rakousko to myslí vážně. Už včera rakouský ministr vnitra Herbert Kickl z protiimigr­ační FPÖ oznámil, že země vytvoří novou „policejní jednotku na ochranu hranic“pro případ, že by se opakovala situace z roku 2015. Tehdy Rakouskem procházely statisíce migrantů. „Cílem je, aby bylo možné během několika hodin zajistit řádnou ochranu hranice. Prosté posílání lidí dál se nebude opakovat,“řekl Kickl.

Zároveň s plánovaným zpřísněním rakouské imigrační politiky se má podle Kickla zvýšit i počet deportací. U lidí, kteří potřebují zvláštní ochranu, najdeme cestu, jak je k nám dopravit legálně, ale za našich podmínek a kritérií,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia