Dnes Prague Edition

Krevní test na rakovinu? Vědci jsou blízko

-

Američtí badatelé oznámili, že učinili podstatný krok k jednomu ze zásadních objevů v medicíně – univerzáln­ímu krevnímu testu na rakovinu. LONDÝN Už to prý není hudba daleké budoucnost­i, ale představa nesmírně hmatatelná: lékař vám běžným způsobem odebere krev, druhý den mu laboratoř nahlásí výsledek, a bude-li špatný, může neprodleně zahájit léčbu rakoviny.

Lze navíc díky tomu předpoklád­at, že choroba bude podchycena v raném stadiu.

Slibné testy, které dokážou detekovat z krve nádorové onemocnění, už sice existují, ale jejich problém spočívá v tom, že zdaleka nerozpozna­jí všechny druhy rakoviny. Nyní však vědci z americké Univerzity Johnse Hopkinse oznámili, že učinili podstatný krok k univerzáln­ímu testu. Tedy takovému, který pozná každé zhoubné bujení.

Vizí výzkumníků směrem do blízké budoucnost­i je, že člověk by takový jednoduchý test podstoupil každý rok, čímž by se onemocnění podchytilo včas. To by podle nich umožnilo zachránit mnoho životů a také předejít mnohdy nákladné a zdlouhavé léčbě s nejistým výsledkem.

V zásadě jde o to, že v krvi se v případě onemocnění rakovinou nacházejí takzvané nádorové markery, onkomarker­y. Tyto látky, tvořené zmutovanou DNA a bílkovinam­i, produkuje buď nádor samotný, nebo zdravá lidská tkáň jako odpověď na nádorový proces. Různé markery jsou typické pro různé nádory.

Tým vědců nyní představil v prestižním odborném časopise Science svůj CancerSEEK test (zkouška na vyhledáván­í rakoviny), který odhalí až šestnáct genových mutací a osm bílkovin, které při onemocnění rakovinou pravidelně vznikají. To umožňuje odkrýt v těle mnohem širší spektrum rakovinové­ho bujení než doposud.

Vědci z Lékařské fakulty Hopkinsovy univerzity testovali 1 005 pacientů s rakovinou vaječníků, jater, žaludku, slinivky břišní, jícnu, tlustého střeva, plic či prsu, která se dosud nerozšířil­a do jiných tkání. Test byl úspěšný v sedmdesáti procentech případů.

„Včasné odhalení nádoru je zcela zásadní,“řekl serveru BBC Cristian Tomasetti, jeden z badatelů. „Myslím, že náš výzkum může mít obrovský dopad na úmrtnost v důsledku rakoviny,“dodal.

Například u velice zrádné rakoviny slinivky existuje velice málo příznaků, takže bývá většinou zjištěna natolik pozdě, že čtyři z pěti pacientů do roka od stanovení diagnózy umírají.

Odborníci nyní postoupili do dalšího a zřejmě rozhodujíc­ího stadia – zahájili testy na lidech, u nichž dosud rakovina zjištěna nebyla. Až tyto výsledky naplno ukážou, jak užitečná nová metoda je.

„Test má obrovský potenciál,“prohlásil Gert Attard z londýnskéh­o Ústavu pro výzkum rakoviny. „Jsem nesmírně nadšený, dotýkáme se tu svatého grálu. Jsme blízko krevního testu na rakovinu, který by se dal použít bez všech dalších postupů, jako je skenování nebo kolonoskop­ie,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia