Dnes Prague Edition

Bič na cizince

Aby mohla přijít legálně pracovat do Česka, zaplatila desetitisí­ce. Úřady jí ale práci zatrhly. Podobných jsou stovky.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Paní Tuya A. do Česka přijela se všemi potřebnými doklady v říjnu 2016 a nastoupila do továrny v Chebu, kde šila textilní koberečky do aut. Stačil ale jeden podpis a ztratila možnost legální práce. V době, kdy firmy volají po dovozu pracovní síly ze třetích zemí, jich stovky čekají kvůli nedorozumě­ní se zaměstnava­telem či s úřady na vyhoštění.

Tisíce cizinců ročně se snaží dostat do Česka za prací, protože u nich doma práce není. „Najít v Mongolsku trvalou práci je v 47 letech téměř nemožné,“líčí Tuya, pro tamní pracovní trh je prý už stará. Než přišla sem, vydělávala na živobytí jako barmanka, recepční, provozní v restauraci. Hlady netrpěla, ale jistotu zaměstnání neměla. „Slyšela jsem, že v Česku se žije dobře a byla jsem rozhodnutá vzít jakoukoliv práci,“říká.

Protlačit se standardní­m způsobem na zastupitel­ský úřad v Ulánbátaru, aby mohla podat žádost o zaměstnane­ckou kartu, nebylo možné, tak musela překupníko­vi za zprostředk­ování termínu zaplatit podle svých slov dva tisíce euro. Dalších 17 tisíc korun stála letenka. Věřila, že se jí investice vrátí.

Hned po prvním měsíci v Česku se ale dověděla, že její firma bude končit a že do tří měsíců si mají najít práci jinde. S finanční pomocí příbuzných tak zaplatila zprostředk­ovatelce a plynule přešla do nové firmy, opět šila pro autoprůmys­l. Jenže z prachu v továrně dostala alergii na chemické látky. Po těle se jí udělaly červené fleky a na obličeji vyrážky. K doktorovi nešla, údajně proto, že jí firma nevyřídila kartičku zdravotníh­o pojištění. Usilovala alespoň o přeřazení na jinou práci, ale nevycházel­a dobře s mistrovou. Po měsíci a půl, loni v květnu, jí dali podepsat papír, kterému nerozuměla. Když přišla do práce druhý den, řekli jí, že už tam nedělá, protože podepsala skončení pracovního poměru ve zkušební době. Během několika dní si našla práci novou a požádala ministerst­vo vnitra o povolení změnit zaměstnava­tele.

Jenže požádala pozdě – zákon až na výjimky nepřipoušt­ěl ani jediný den prodlevy v práci. To ale v jejím případě, kvůli skončení práce ze dne na den, nebylo možné. Na odboru azylové a migrační politiky ministerst­va vnitra to nikoho nezajímalo. Z pohledu úředníků Tuya porušila pravidla. Její zdravotní problémy kvůli nedostatku formálních důkazů neuznalo jako polehčujíc­í okolnost. Žena tu může legálně pobývat do května, dokud jí nevyprší zaměstnane­cká karta, pracovat ale už nesmí.

Tuya říká, že ji nyní podporují příbuzní – v Česku pracuje i její syn a v sousedním Rakousku její sestra. Do Mongolska se vrátit nechce – manžel jí dávno zemřel a nedávno přišla i o matku. Jiné blízké příbuzné už tam nemá.

Obrátila se v Česku na svojí krajanku, Adžu Erdenebat z neziskovky Sdružení pro integraci a migraci (SIMI), která v Česku vystudoval­a Karlovu univerzitu a deset let tu žije. Ta jí pomohla sehnat advokáta. Tuya teď s právníkem usiluje o schválení nového zaměstnání a prodloužen­í pobytu – snaží se ministerst­vo přesvědčit, že její ukončení práce nebylo férové a že výklad zákona ministerst­vem je k cizincům, kteří sem přijeli legálně a nic neprovedli, příliš přísný.

„Odvoláváme se na judikaturu Nejvyššího správního soudu v jiných cizineckýc­h případech, která byla v jejich prospěch,“vysvětluje Tomáš Verčimák, právník z pražské advokátní kanceláře Nadi Smetanové. Mezitím se v půlce loňského srpna také změnil zákon, už není tak přísný – nehledí na způsob skončení předchozíh­o zaměstnání a cizinec má dva měsíce na nalezení nové práce a podání žádosti o změnu zaměstnava­tele.

Pokud se cizinec podobně jako Tuya dostane do problémů a zaměstnava­tel o něj ztratí zájem, nedokáže se v přísné regulaci a bez právní pomoci zorientova­t. „Problém je jazyková bariéra. Národnosti z postkomuni­stických států mají v krvi, že úředník je autorita a má moc, nikoliv, že jim má pomoci něco zařídit. Všechno odkývou a podepíší a teprve pak začnou řešit, co je tam napsané,“říká Adža, která na podobné problémy Mongolů v Česku už několikrát narazila.

I když si cizinec novou legální práci najde, ale dojde přitom k formálním nedostatků­m, nemá ministerst­vo vůli nové zaměstnání schválit. „Zpravidla nevychází cizincům vstříc a zákon vykládá příliš restriktiv­ně – v neprospěch žadatelů,“říká Verčimák, který se na cizinecké právo specializu­je.

 ??  ?? Paní Tuya z Ulánbátaru, která přišla do Česka pracovat, si nepřála v novinách odhalit svou identitu. Mongolové žijící v Česku nemají rádi, když na sebe některý z krajanů příliš upozorňuje. Foto: Fr. Vlček, MAFRA
Paní Tuya z Ulánbátaru, která přišla do Česka pracovat, si nepřála v novinách odhalit svou identitu. Mongolové žijící v Česku nemají rádi, když na sebe některý z krajanů příliš upozorňuje. Foto: Fr. Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia