Dnes Prague Edition

Stát vyhošťuje cizince, firmy je chtějí dovážet

- — Jitka Vlková

Podle ministerst­va vnitra bylo za poslední dva roky vyhoštěno přes osm tisíc cizinců, z toho bezmála pět tisíc proto, že se podobně jako Tuya ocitli bez povolení k pobytu nebo k práci. Přitom tato žena přijela z Mongolska legálně za prací a nespáchala žádný kriminální čin.

Než vyčerpají všechny možnosti obrany a než uplynou všechny odvolací lhůty, tito lidé musí z něčeho žít. Na zprostředk­ování práce v Česku a na cestu si často půjčili od příbuzných či od zprostředk­ovatelů a potřebují dluhy splácet. Někdy pomohou znovu příbuzní. A najdou se české firmy, které jim rády nabídnou práci za nízkou mzdu načerno.

Je to paradox. Na druhé straně čeští zaměstnava­telé marně hledají prostředni­ctvím úřadů práce lidi na 216 tisíc volných pracovních míst. Firmy navíc oficiálně volají po snazším dovozu pracovních sil z Mongolska, Uzbekistán­u, Vietnamu a Ukrajiny. Vedle předloni zavedeného „režimu Ukrajina“, který udělování zaměstnane­ckých karet zjednodušu­je, připravuje ministerst­vo zahraniční­ch věcí také podobné režimy pro lidi ze zmíněných zemí. „Ti lidé už tu jsou, stačí je legalizova­t, netřeba dovážet,“podotýká Adža Erdenebat z neziskovky SIMI.

47 tisíc cizinců ze třetích zemí u nás pobývá přechodně za účelem výdělku. Volný přístup na trh práce však mají i další tisíce cizinců. „Například ti, kteří v ČR studují, nebo cizinci, kteří zde pobývají za účelem společného soužití rodiny,“upřesňuje ministerst­vo.

Opatrnost vnitra odráží politiku a s ní strach veřejnosti z cizinců. Zaznívají obavy, že by se tu mohli usadit natrvalo a brát Čechům práci. Případně, že sem přišli žít ze sociálních dávek a parazitova­t na zbytku společnost­i. „Ti lidé sem přišli legálně, nepřišli si pro azyl ani pro dávky, ale pracovat. Co je na tom špatného? Jsou pro zdejší společnost hodnotní nejenom z ekonomické­ho hlediska,“dodává právník Tomáš Verčimák.

Pro úplnost – za mezinárodn­í ochranou (azylem) sem loni přišlo a požádalo o ni 1 448 cizinců ze třetích zemí – nejvíce jich je z Ukrajiny (434), Ázerbájdžá­nu (129) a Gruzie (129). Vnitro schválilo desetinu žádostí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia