Dnes Prague Edition

ČSSZ obstavila účet firmě Vítkovice Heavy Machinery

-

OSTRAVA Další problémy se podle všeho valí na stěžejní firmu vítkovické­ho strojírens­kého komplexu, společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM).

Poté, co se firma tento týden dohodla s odbory, že kvůli nedostatku peněz na financován­í výroby pošle část lidí s 80 procenty mzdy domů, vyšlo najevo, že jí kvůli neplacení sociálního pojištění nechala obstavit účty Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ).

Podle informací MF DNES mají Vítkovice Heavy Machinery ČSSZ dlužit přes osmnáct milionů korun.

„Neplatili sociální pojištění, konkrétně mělo jít o 18,3 milionu korun,“řekl redakci zdroj seznámený s pozadím problému.

„Vítkovice Heavy Machinery mají několik účtů. Jde o blokaci ve prospěch správy sociálního zabezpečen­í uplatněnou na jednom účtu,“potvrdila informaci MF DNES vítkovická tisková mluvčí Eva Kijonková. „Zatím nevíme, proč se sociální správa pro tento krok rozhodla. V každém případě chceme s OSSZ v příštím týdnu neprodleně jednat, a to i s ohledem na chystaný vstup investora právě do VHM.“

Mluvčí Vítkovic věří, že se problém s obstaveným účtem podaří co nejrychlej­i vyřešit.

„Na daný účet standardně docházejí a budou docházet peníze. Obrat VHM je v miliardách korun a poptávka po jejích výrobcích je dostatečná,“dodala Eva Kijonková.

Tak jednoduché to ale podle všeho nebude. Nedostatek hotovosti je totiž jedním z největších současných problémů VHM.

Nakolik nastálá situace ovlivní pozici firmy, zatím není jasné.

Společnost má už delší dobu problémy s financován­ím výroby, na konci roku ji navíc, bez výraznější­ho vysvětlení, opustil ředitel Martin Bednarz.

Toho si do VHM přivedl coby zkušeného krizového manažera generální ředitel Vítkovic Libor Witassek. I on už ale svůj post, krátce před svým kolegou, opustil. (sta)

Podle informací MF DNES mají Vítkovice Heavy Machinery ČSSZ dlužit přes osmnáct milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia