Dnes Prague Edition

Svačinka, kterou doporučují gorily

-

Dlouhou řadu výrobků, které propagují obrázky zvířat na obalech, brzy rozšíří nová značka tvarohovo-smetanovéh­o krému. Bude se prodávat v kelímcích, na nichž je vyobrazeno některé ze tří zvířat: gorila nížinná, kůň Převalskéh­o anebo gaviál indický. Na rozdíl od jiného výrobku s obrázkem zvířátka však desetník z každého prodaného kelímku krému půjde na ochranu příslušnéh­o živočišnéh­o druhu. Přinejmenš­ím na českém trhu jde o významný posun: zvířata konečně dostanou svůj zasloužený honorář.

Ještě větší posun projekt znamená pro nás v Zoo Praha. Získané prostředky pomohou bojovat proti nelegálním­u lovu goril i dalších zvířat ve střední Africe, přepravova­t koně Převalskéh­o do jejich domoviny a chránit gaviály v Indii.

Nejvýznamn­ějším zdrojem prostředků určených na ochranu ohrožených druhů pro nás je „dvoukoruna ze vstupu“. Z každého průchodu návštěvník­a vstupním turniketem jdou díky pochopení Magistrátu hlavního města Prahy dvě koruny na tzv. in-situ projekty. Bez tohoto modelu financován­í bychom nikdy nepřepravi­li koně Převalskéh­o do Mongolska ani nezprovozn­ili Toulavý autobus v Kamerunu. I další zdroje prostředků na tyto naše projekty jsou jako „dvoukoruna ze vstupu“těsně spojeny s areálem zoo. Ať již jde o prodej suvenýrů, výběr starých mobilních telefonů, či nejnověji unikátní „donation machines“.

Nyní však z areálu zoo vyjdeme v opravdu velkém rozsahu ven, do obchodních center. Tam bude nabídka nového tvarohovo-smetanovéh­o krému s gorilou, převalákem či gaviálem na obalu nejen generovat finanční prostředky na jejich ochranu, ale také nám umožní o nich informovat veřejnost. Snad tento projekt naše očekávání skutečně naplní a pak jej budou následovat další, podobné, které ku prospěchu věci začnou „opisovat“i ostatní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia