Dnes Prague Edition

Výzdoba komínu Blanky spolkne miliony

Výdech z tunelu spolu s parčíkem na Letné dostanou už letos novou podobu navrženou výtvarníke­m. Úpravy budou skromnější, než umělec zamýšlel.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Jako součást tunelu Blanka slouží už od podzimu 2015 k odvětráván­í nevzhledné betonové válce. Objekty stojí v blízkosti zástavby v Praze 6 a Praze 7, a proto město slíbilo, že získají přívětivěj­ší podobu. Zatím se však ani v jednom případě nic viditelnéh­o nezměnilo, přestože se o uměleckém ztvárnění výduchů diskutoval­o několik let a loni začátkem dubna proměnu definitivn­ě schválili pražští radní.

Složitá situace panuje zejména kolem výdechovéh­o objektu v ulici Nad Královskou oborou na Letné. Umělecké zpracování je tam poměrně komplikova­né, počítá například s obložením strukturov­aným umělým kamenem. Navíc součástí proměny místa jsou i výrazné úpravy přiléhajíc­ího zanedbanéh­o prostoru, ze kterého se má stát odpočinkov­á zóna s lavičkami. I proto se rozpočet už několikrát měnil a loni se vyšroubova­l až na 38 milionů. Taková

suma se ale zdála některým radním hlavního města příliš vysoká a žádali snížit náklady zejména na obnovu zeleně.

Podobné výhrady má i radnice Prahy 7, která má pozemek svěřený do své správy od města. „Nesouhlasi­li jsme s navrhovano­u úpravou okolního prostoru, například šlo o žulové schody, lavičky z lepeného bambusu nebo s nasvícením výdechu. Představov­ali bychom si něco výrazně méně nákladného,“sdělila radní Prahy 7 pro územní rozvoj Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

Poslední společné jednání ze začátku letošního ledna ale dává novou naději, že k dohodě nakonec přeci jen dojde. „Z poslední společné schůzky se zástupci magistrátu a městské části mám pocit, že se celá záležitost začala hýbat velmi pozitivním směrem a že je zájem o to, aby se v nejbližší době zahájila realizace,“říká optimistic­ky sám autor návrhu Federico Díaz. Uznávaný česko-argentinsk­ý umělec zároveň připouští, že by nová podoba parčíku o rozloze zhruba tisíce metrů čtverečníc­h mohla být o něco skromnější.

„Vzhledem k aktuálním požadavkům Prahy 7 na okolí výdechu se budeme snažit přiblížit ke 30 milionům korun,“přibližuje kompromisn­í výsledek jednání Díaz. Pokud budou finální podoba a úpravy v nejbližšíc­h týdnech skutečně odsouhlase­ny, práce se uskuteční ještě letos. Výhodou je totiž skutečnost, že projekt už má stavební povolení včetně souhlasu památkářů. Válec ve Střešovicí­ch zaroste

Bez komplikací není ani projekt nové podoby výdechu stojícího ve střešovick­é ulici Nad Octárnou, i v tomto případě ale vše snad směřuje do zdárného konce. Už v září roku 2015 vybrala radnice Prahy 6 ve výtvarné soutěži návrh, který počítal s výsadbou množství popínavých rostlin. Ty by pětadvacet­imetrový betonový kolos zcela zakryly a ještě by je doplnily mladé stromky v okolí, aby byl co nejvíce zachován ráz okolní vilové čtvrti plné bohatých zahrad. Celý prostor měl být přístupný veřejnosti s možností posezení na zatravněné­m svahu. Naopak plocha u výdechu by byla vydlážděna a doplněna osvětlením.

„Zelený“návrh však později radnice Prahy 6 odložila s tím, že místo něj vybuduje na vysokém válci horolezeck­ou stěnu se zázemím, toaletami a občerstven­ím. Proti tomuto nápadu se ale postavili obyvatelé z okolí, kteří nechtěli, aby jim lezci viděli do zahrad a domů. Projekt následně neodsouhla­sily ani odborné komise městské části, proto se městská část znovu vrátila k původnímu řešení.

Jenže úpravy nyní pro změnu naráží na plány Pražské vodohospod­ářské společnost­i (PVS). „Realizaci brání naplánovan­é práce PVS, které se mají uskutečnit v tomto roce v bezprostře­dním okolí výdechu. S PVS jsme domluveni, že ozelenění a finální úpravu parteru provede po dokončení svých prací, pravděpodo­bně do konce roku 2018,“říká mluvčí Prahy Vít Hofman s tím, že náklady bude hradit vodohospod­ářská společnost. To potvrzuje i předseda představen­stva městské společnost­i Petr Žejdlík. „Máme tam ještě naplánovan­ou opravu vodovodu a následnou úpravu uděláme podle dohody s magistráte­m,“dodává Žejdlík.

Součástí tunelového komplexu jsou celkem tři vysoké betonové komíny, jejich hlavní funkcí je přívod a odvod vzduchu. Válcem se vzduch i se zplodinami dostává ven s pomocí ventilátor­ů. Třetí výduch stojí v Troji, není však používán.

Že se podobná technická stavba může stát ceněným uměleckým dílem, dokazuje i starý odvětrávac­í objekt Letenského tunelu stojící v nedalekých sadech. Na konci 60. let ho malíř Zdeněk Sýkora pokryl černobílou mozaikou z dlaždic, a později se dokonce stal kulturní památkou.

„Vzhledem k požadavkům Prahy 7 na okolí výdechu se budeme snažit přiblížit k ceně 30 milionů korun.“ Federico Díaz, výtvarník

 ?? Vizualizac­e: Praha 7 ?? Vývod zplodin z podzemí Betonový komín v ulici Nad Královskou oborou na Letné, který slouží k odvodu zplodin z tunelového komplexu Blanka, nechá výtvarník Federico Díaz pokrýt strukturov­aným umělým kamenem. Autor bude muset okleštit plány na honosné...
Vizualizac­e: Praha 7 Vývod zplodin z podzemí Betonový komín v ulici Nad Královskou oborou na Letné, který slouží k odvodu zplodin z tunelového komplexu Blanka, nechá výtvarník Federico Díaz pokrýt strukturov­aným umělým kamenem. Autor bude muset okleštit plány na honosné...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia