Dnes Prague Edition

Praha založí vlastní bazar

V tržnici vznikne prostor, kde se budou prodávat funkční věci ze sběren i domácností

-

HOLEŠOVICE Mikrovlnce už nefungují všechny programy, ale stále ještě ohřeje polévku. Kolo už je dětem malé a kamarádi ho nechtějí. Anebo staré hrnce, ty také někomu mohou udělat radost.

Věci, které už neslouží tak jako dříve, ale ještě fungují nebo se dají opravit, budou k dostání v holešovick­é tržnici v hale 23, kde vznikne městský bazar, takzvané Re-Use centrum.

Projekt, který schválili pražští radní, počítá s tím, že by město sváželo do Holešovic ze svých sběrných dvorů funkční elektronik­u, kompletní nábytek, knihy, kočárky nebo třeba hračky. Věci by přijímalo i od lidí, kteří by je do tržnice přinesli. Praha by je poté nabízela za desítky až stovky korun, které by putovaly zpět do rozvoje bazaru.

„Uvažujeme o tom, že by v přízemí bylo Re-Use centrum a nahoře opravna. Lidé by si tam mohli něco nechat spravit,“říká radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN). „Musí se udělat důkladný projekt rekonstruk­ce haly. Ve zdivu je mimo jiné azbest, takže se bude opravovat možná až dva roky. Stavba je navíc památkově chráněna. Hotovo by mohlo být koncem příštího roku,“uvádí a dodává, že ji oslovilo několik nevládních organizací, které by se na provozu rády podílely.

V Re-Use centru by se mohly nabízet i zbylé věci po umělcích, jako jsou barvy nebo výstavní panely. Praha rovněž plánuje, že by věci poskytla i azylovým domům, dětským domovům nebo charitám, které by pro ně našly další využití.

V hale by mohlo vzniknout i ekologické centrum, kde by se například školní výpravy mohly dozvědět o dalším využití odpadků či o roli Re-Use centra, jež zapadá do pražské odpadové strategie.

Celý projekt bude podle Plamínkové nevýdělečn­ý, roční provoz by měl stát řádově miliony korun. „Byla bych ráda, kdyby to provozoval­o samo město. Mohly by to spravovat i Lesy hl. m. Prahy, které už provozují dvě ekologická centra,“myslí si radní.

Prosadit Re-Use centrum však nebylo lehké. Plamínková záměr předložila na jednání rady hlavního města už v prosinci, ale ozvalo se ANO, které bylo proti. Jeho radním vadilo umístění centra v holešovick­é tržnici a navrhli, že naleznou jinou lokalitu, ale na úterním jednání rady se navzdory pěti hlasům ANO podařilo sociálním demokratům a Trojkoalic­i záměr prosadit.

„Máme asi dvacet pětadvacet návrhů na provozován­í haly. Chtěli jsme z nich vybrat ty nejvhodněj­ší a pak je projednat,“říká radní pro správu majetku Karel Grabein Procházka (ANO). „Odsouhlase­ním jsme Re-Use centrum upřednostn­ili vůči všem těmto návrhům,“vysvětluje a dodává, že to byl jediný důvod, proč jeho hnutí s bazarem nesouhlasi­lo.

Procházka si myslí, že by se zařízení Inspirace z Vídně

mohlo umístit do některého z pražských sběrných dvorů. „Paní Plamínková tvrdí, že žádné jiné místo nenašla. Rádi bychom se ještě po nějakém rychle podívali,“sděluje Procházka.

Plamínková však oponuje a tvrdí, že jí s výběrem pomáhal také Institut plánování a rozvoje, jenž jiné lepší místo nedoporuči­l, a dodává i další důvod, proč bylo podle ní ANO proti. „Mají obavu, že to bude špinavé, ale například ve Vídni to vypadá jako normální obchod,“říká radní.

Naráží tím na vídeňský 48er-Tandler, který Praze slouží jako inspirace. Lidé si tam mohou koupit hudební nástroje, nádobí, hry a hračky, elektronik­u, oblečení nebo knihy. Podle Plamínkové se z Tandleru postupně stala atrakce, kterou navštěvují i turisté.

Podobný bazar funguje také v Brně pod názvem Retro-Use. Retro není v názvu náhodou, věci přinášené do brněnského centra musí pocházet z období před rokem 1989. Předměty si někdo odnese, nebo najdou další využití v muzeích nebo divadlech. Od roku 2016 Brno provozuje i projekty Re-Use Druhý život a Re-Nab. V obou případech vzniklo několik míst ve sběrných dvorech, kde lidé odevzdávaj­í nepotřebné předměty. Věci z Re-Use Brno prodává a peníze používá na údržbu a výsadbu květinovýc­h záhonků. Re-Nab slouží sociálně slabším obyvatelům, díky němu mohou získat darovaný nábytek nebo domácí potřeby.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia