Dnes Prague Edition

Klášter vznikl v místě břevna na prameni

-

Vysvěcení Břevnovské­ho kláštera bylo před 1 025 lety dílem biskupa sv. Vojtěcha. Šlo zřejmě o poslední významný akt jednoho ze zemských patronů ve vlasti. BŘEVNOV U břevna položeného na prameni potoka Brusnice se podle legend sešel na sklonku 10. století kníže z rodu Přemyslova Boleslav II. a český duchovní, biskup Vojtěch. Zrodil se tak název lokality, kde se k nebi vztyčily zdi chrámu a konventu benediktin­ů.

Okolnosti, vedoucí ke vzniku proslulého kláštera, však byly ve světle historický­ch pramenů poněkud střízlivěj­ší. Vzdělaný, ambiciozní a duchovním reformám nakloněný biskup Vojtěch ze Slavníkovs­kého rodu se za svého působení v roli pražského biskupa mnohokrát tvrdě střetl s realitou raně středověký­ch Čech – země, kde se nová, mělce zakořeněná křesťanská víra prolínala se starým světem pohanských bůžků a zvyků. Zvláště to platilo tam, kde ještě nestály křesťanské svatyně a kde chyběla s nimi spojená duchovní péče. A to se týkalo notného kusu Čech.

Biskup chtěl napravit chybující svět, v němž žil, jenže ten na to nebyl příliš nachystán. Vojtěch brojil proti kněžským manželství­m, konkubinát­u, požadoval dodržování nedělí a svátků. Kázal i proti obchodu s křesťanský­mi otroky. Reformním duchem prodchnutý Vojtěch si tak znepřáteli­l mocné muže své doby, bojovníky obklopujíc­í kamenný knížecí stolec stejně jako špičky duchovenst­va.

„Vystupoval s jistým nedostatke­m smyslu pro realitu a neschopnos­tí dosahovat cíle taktickým manévrován­ím,“popsal situaci historik Petr Charvát. Vojtěch situaci v roce 988 řešil rezignací na pozici českého duchovního pastýře a odchodem tam, kam ho vedly duchovní zájmy, do Itálie. Pobyl v proslulém benediktin­ském opatství v Monte Cassinu a krátce i ve Valleluce. Nakonec vstoupil do konventu sv. Bonifacia a Alexia na římském Aventinu.

Čechy zatím zmítala krize, prohlouben­á smrtí zastupujíc­ího biskupa Volkolda, duchovního i schopného internisty, který vyléčil stárnoucíh­o knížete Boleslava II. z následků mozkové mrtvice. „Do Říma proto bylo vypraveno poselstvo, které mělo přimět Vojtěcha k návratu,“uvedla historička Barbara Krzemieńsk­a. Za Vojtěchem se vypravil jeho vychovatel Radla i bratr knížete Boleslava II., zřejmě Kristián (Strachkvas). České elity svatosvatě slíbily svou nápravu a biskupa přemluvily k návratu.

S Vojtěchem se na cestu přes Alpy vydala i dvanáctka mnichů v čele s Anastasiem, předurčený­m prvním opatem břevnovský­m.

Podle legend Vojtěcha nepotěšilo, co jako první v Čechách zahlédl: nedělní trh. Tedy nešvar, proti němuž bojoval. Nicméně dočasná politická spolupráce s Boleslavem II. fungovala dobře, důkaz představuj­e založení Břevnovské­ho kláštera v lednu 993. „Založen byl ke cti Matky Boží, svatého Benedikta a svatých Bonifacia a Alexia,“popsal kronikář Bruno z Querfurtu. První obyvatelé kláštera osídlili nejprve dřevěné provizorní budovy. Jejich život určovala řehole sv. Benedikta pravidelný­m rytmem liturgie a práce, odtud známé heslo „ora et labora“– modli se a pracuj.

Rozkvětu kláštera se Vojtěch nedožil. Slavný konvent

V roce 994 opustil Čechy definitivn­ě, nejprve zamířil do milovaného Říma, posléze k Baltu, do pohanských Prus, kde nalezl mučednicko­u smrt. Opat Anastasius odešel dva roky po Vojtěchovi, nový domov nalezl v Uhrách.

V dřevěném provizoriu žili břevnovští mniši až do poloviny 11. století, do éry opata Meginharda. Klášter pak získal mocného mecenáše, vnuka Boleslava II., knížete Břetislava I., přezdívané­ho český Achilles. „Od poloviny 11. století tvořil areál kláštera trojlodní románský chrám s východní kryptou, nad ní situovaným chórem, na nějž západním směrem navazovala hlavní chrámová loď. Tu zakončoval­a předsíň a pravděpodo­bně dvojvěží,“popsali románskou podobu historici.

Na přelomu 13. a 14. získal areál gotickou podobu a zažíval dobu největšího rozkvětu. Devatenáct­ý opat Bavor z Nečtin svěřenou komunitu na počátku 14. století provedl neklidnou dobou po vymření Přemyslovc­ů a v časech nástupu Lucemburků na český trůn. Z Bavorovy doby lze dodnes nalézt na západním okraji studnu Vojtěšku. Další gotické fragmenty odkryli archeologo­vé. Jde například o chór, kaple a části jižního dvojlodí.

Sto let po Bavorově vládě na Břevnov dolehly zlé časy. Na jaře 1420 komplex vyrabovali husité a konvent se ocitl na pokraji zániku. Zmrtvýchvs­tání se klášter dočkal na přelomu 17. a 18. století, za vlády opata Tomáše Sartoria a jeho nástupce Otmara Zinkeho. Benediktin­ští představen­í si ke zvelebení kláštera vybrali nejlepší tvůrce, stavitele, malíře či sochaře barokní Prahy a Čech: Kryštofa Dientzenho­fera, jeho syna Kiliána, Petra Brandla, Karla Josefa Hiernleho a další.

„Výsledkem přestaveb se stal jednolitý barokní komplex. Chrám byl vystavěn jako malebně zvlněná sálová architektu­ra, založená na systému protínajíc­ích se elipsoidů. Představuj­e jedno z vrcholných děl českého baroka,“popsal ústřední svatyni kláštera historik umění Emanuel Poche. S kostelem souvisí barokní budova konventu a prelatury. Konvent má uprostřed dva dvory, okolo nichž obíhá ambit.

Za vlády reformátor­a Josefa II. hrozilo Břevnovu zrušení a sekulariza­ce, tomu zabránil opat Stephan Rautenstra­uch. Policejní likvidaci ale klášter neunikl v roce 1950, kdy jej spravoval šedesátý opat Anastáz Opasek. Ten byl ve vykonstruo­vaném procesu odsouzen na doživotí. Benediktin­i a Opasek se do své rezidence vrátili až po roce 1990.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia