Dnes Prague Edition

Opakování ze října

-

Miloš Zeman má na své straně „koalici“KSČM, SPD, ČSSD a ANO. Pro Jiřího Drahoše budou hlasovat voliči všech zbývajícíc­h parlamentn­ích stran.

Platí tady totéž, co u doporučení neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola: voliči stranické rady buď respektují, nebo – což je pravděpodo­bnější – s nimi od počátku přirozeně souznějí.

„Stranická linie“mezi Zemanem a Drahošem je překvapivě ostrá. Voliči KSČM a SPD fandí nynějšímu prezidento­vi tak přesvědčiv­ě, že jeho protikandi­dátovi nedávají žádnou šanci. U ČSSD, jíž Miloš Zeman léta předsedal, je jeho podpora vlažnější, přesto by mu zajistila pohodlné vítězství: 58 procent. Ještě o procentní bod víc mu dávají voliči ANO.

Naopak u lidovců, ODS a Pirátů má Zeman jen minimum příznivců.

A mezi dotazovaný­mi voliči TOP 09 by ho nevolil dokonce vůbec nikdo.

O podpoře Jiřího Drahoše se vedly spory třeba v ODS. Strana si ji nakonec odhlasoval­a. Průzkum ukázal, že Zemanovi fandí jen 15 procent „modrých“voličů.

Příznivci ANO rovněž nepodporuj­í Zemana automatick­y, jak by se zdálo z jeho souznění s šéfem hnutí Andrejem Babišem – každý třetí je „drahošovec“.

MF DNES se respondent­ů neptala na sympatie ke stranám, ale na to, koho skutečně loni v říjnu volili. A otázka padla i na to, koho podpořili před pěti lety v duelu Miloš Zeman – Karel Schwarzenb­erg.

Odpovědi ukazují, že Zeman poztrácel téměř čtvrtinu voličů z roku 2013. Další desetina s jeho opětovnou volbou váhá. Letos ho však chce za prezidenta každý desátý volič Schwarzenb­erga. (such)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia