Dnes Prague Edition

Rozhodnou nerozhodní

-

Kdo získá na svou stranu půl milionu váhajících voličů, stane se prezidente­m. Naznačuje to průzkum agentury STEM/MARK pro MF DNES. Ředitel výzkumu Pavel Šimoník má přesná data o tom, kdo tito nerozhodnu­tí lidé jsou.

Předpovídá­te, že volby budou velmi vyrovnané. Co nakonec rozhodne? Dokážete podle struktury váhajících říci, čím by si je kandidát mohl přitáhnout k sobě?

Hodně bude záležet na koncovce kampaně, tedy patrně na televizníc­h diskusích. Miloš Zeman k nim právě z tohoto důvodu vyzývá, cítí se v této disciplíně pevný v kramflecíc­h, vždy byl dobrý rétor. Na druhou stranu už ho dlouho nikdo neslyšel v přímé konfrontac­i. Takže je otázka, v jaké je kondici, duševní i řečnické, jestli to bude stačit. To je jedna věc, která bude hrát roli. Druhý důležitý faktor je, zda nerozhodnu­tí voliči nakonec přece jen dají, či nedají na doporučení kandidátů z prvního kola. Nejčastěji se rekrutují z voličů Pavla Fischera a Marka Hilšera. Jejich předchozí volba naznačuje, že nejsou přímými stoupenci Zemana. Na Jiřím Drahošovi jim však patrně něco vadí, a proto v průzkumu říkají, že ještě nevědí. Nakonec pro mnohé z nich může být Drahoš „menší zlo“.

Jakou konkrétní strategií by kandidát dokázal nerozhodnu­té zviklat?

Jiří Drahoš je musí přesvědčit o tom, že bude schopný politik. Reagovat na to, co mu vyčítá Miloš Zeman – že za sebou nemá žádnou politickou dráhu a chce být hlavou státu. Nemusí prokazovat své odborné schopnosti či vědomosti, ale to, že dokáže zvládnout roli prezidenta: Jsem sice politikou nepolíbený, ale zvládnu ten handicap nahradit. A právě to se může ukázat v těch debatách.

Na co by měl vsadit Zeman? Vyplatí se mu vystupovat jako mírotvorce, nebo naopak vyhrotit konflikt?

Větší konflikt mu nepomůže, tím už si své příznivce nabral, na ně jeho silná rétorika působí. Na nerozhodnu­té už zabírat nebude. Ani nevěřím tomu, že by je ovlivnilo například téma migrace a přimělo je hlasovat pro Zemana. Bude to muset sehrát na to, že je velký státník. A že na to má zdraví a sílu. (such)

 ??  ?? „Nevěřím tomu, že by váhající voliče ovlivnilo například téma migrace.“ Pavel Šimoník, STEM/MARK
„Nevěřím tomu, že by váhající voliče ovlivnilo například téma migrace.“ Pavel Šimoník, STEM/MARK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia