Dnes Prague Edition

Paroubek radí ČSSD: Zbavte se Sobotky

- — Jakub Heller

PRAHA Expremiér Jiří Paroubek, který se od minulého roku neúspěšně snaží vrátit do řad členů ČSSD, na své včerejší konferenci sociálním demokratům radil, jak zachránit stranu po volebním debaklu. S nikým z vedení ČSSD však Paroubek svou akci nekonzulto­val.

Sociální demokracie je podle něj pod vlivem klientelis­mu a kmotrů. Zmínil třeba advokáta Radka Pokorného, který je znám svým blízkým vztahem s Bohuslavem Sobotkou, jenž podle něj promarnil několik šancí zbavit se závislosti na Andreji Babišovi a nakonec si od něj nechal před volbami vyfouknout všechny zásluhy.

Fatální chybou podle něj však byla kauza lithium. To podle něj umožnilo hnutí ANO zaujmout pozici ochránce národních zájmů, a ČSSD naopak postavilo do role toho, kdo národní zájmy rozprodává.

Za odliv voličů podle Paroubka můžou i kauzy bytů OKD či liknavý přístup k církevním restitucím.

Podle Paroubka je potřeba zbavit Sobotku vlivu na sociální demokracii. Dodal ale, že to bude obtížné. „Většina sociálních demokratů mu vděčí za umístění na kandidátká­ch. Takže bude velmi těžké mu říct, že by bylo dobré, aby nebyl v poslanecké­m klubu,“řekl expředseda ČSSD.

Bývalý premiér v prezidents­ké volbě jednoznačn­ě podpořil Miloše Zemana. I když přiznal, že má mnoho chyb. „Je to nedůstojné, sprosťárny to jsou a Drahoš je slušný člověk. Ale je otázka, co Drahoš udělá pro sociální demokracii,“řekl.

Paroubek vyzval ČSSD k boji za větší zdanění největších firem a tažení proti daňovým rájům či omezení výdajů na dozbrojová­ní české armády, které považuje za zbytečné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia