Dnes Prague Edition

Hasičům pomáhá dril a špičková technika

-

PRAHA Jako hodně náročný zásah hodnotil víkendovou práci svých kolegů v hotelu v Náplavní ulici Jindřich Oberreiter, šéf Odborového svazu hasičů (OSH). Má s čím srovnávat, jako profesioná­l vyjížděl k požárům 34 let.

Sledoval jste zásah pražských hasičů? O jak náročnou akci podle vás šlo?

Přirovnal bych to k zásahu v hotelu Olympik v polovině 90. let. Muselo to být hodně náročné. Už příjezd na místo přes překážejíc­í auta... V sobotu se opět ukázalo, že pražští hasiči zásahy v budovách umějí špičkově.

Jak jsou na podobné zásahy vaši kolegové připraveni?

Hasič nejede k zákroku z „voleje“. Než se dostane do zásahových jednotek, musí absolvovat 43 specializa­čních kurzů. Poté během služby pravidelně prochází profesní, psychickou i fyzickou přípravou a dalšími odbornými školeními.

Na jaké úrovni je dnes vybavení, které mají hasiči k dispozici?

Veliký pokrok nastal od roku 1990. Od těch dob se změnila legislativ­a, hasiči se například stali součástí Integrovan­ého záchrannéh­o systému. Změnilo se i vybavení. Například v zásahových oděvech jsme ve světové špičce a platí to i o technice, autech a dalších.

Zažil jste během své kariéry podobnou akci?

Například při zásahu v hotelu Metuje ve východních Čechách před třemi desetiletí­mi to bylo podobné, nasazenou technikou, počtem lidí a podobně. Jiné bylo vybavení, nebylo na výši jako dnes. Moc jsme se nelišili od dobrovolný­ch hasičů a ani naše prestiž nebyla veliká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia