Dnes Prague Edition

Policie dává nováčkům za nástup 150 tisíc

-

V Praze chybí policii přes šest set lidí. Vypomáhat musí policisté z ostatních krajů. Změnit to má náborový příspěvek. měsíčního platu o nějaké čtyři tisíce korun, což už může být pádný argument,“dodává.

V současné době je u pražské policie průměrný měsíční příjem nastupujíc­ího policisty 21 840 korun hrubého. To ve srovnání například s platem u městské policie, která nastupujíc­ím strážníkům nabízí osmadvacet tisíc, může potenciáln­í zájemce odrazovat. „Oslovit dostatečný počet uchazečů je zejména v Praze problemati­cké. Pražská policie má v tomto ohledu oproti ostatním řad přitáhnout zájemce také další novinkou, která začala platit začátkem roku. Nově se mohou k policii hlásit i lidé bez maturity, ovšem jen na méně kvalifikov­ané posty a v nejnižší hodnosti referenta. Pražská policie ale této možnosti zatím nevyužila. „Pražské ředitelstv­í v současné době žádná služební místa zařazená dle katalogu činností do první tarifní třídy nemá. Případným zájemcům o službu s ukončeným středním odborným vzděláním bez maturity personalis­té zprostředk­ovávají kontakt na Ředitelstv­í služby cizinecké policie, které aktuálně těmto uchazečům takovou možnost nabízí,“říká policejní mluvčí Zoulová.

Možnost nastoupit k policii i bez maturity by mohla některé uchazeče zlákat zejména proto, že povinnou maturitu zavedla před dvěma lety městská policie.

Právě ta je na pražském trhu práce zřejmě největším konkurente­m státních policistů. I strážníci totiž řeší podstav, který se už zhruba dva roky pohybuje okolo 270 strážníků. Letos navíc legislativ­a srovnala podmínky, které se týkají minimálníh­o věku uchazečů, a k městské policii mohou od ledna stejně jako k té státní lidé od osmnácti let.

Přesto, že se policii v Praze příliš nedaří oslovovat zájemce o práci, náborovou kampaň zásadně měnit nehodlá. „Personalis­té budou i letos spolupraco­vat zejména s úřady práce a školami. Studenti středních škol budou například moci navštívit jednodenní zážitkové workshopy v Muzeu Policie ČR, v rámci kterých si vyzkouší různé modelové situace,“přibližuje náborovou strategii Zoulová. Dalším lákadlem pro zájemce má být také den otevřených dveří Policejní akademie ČR, který se koná 17. února. Milovníci vína mají ode dneška možnost ochutnávat špičkové produkty vinařů, které získaly medaile v soutěži Prague Wine Trophy. Během festivalu, který potrvá až do neděle 28. ledna, se vinaři spojí s vybranými restaurace­mi a vinnými bary (např. Bacaro, Bredovský dvůr či Mikrofarma) a budou nabízet tříchodová menu snoubená s víny a vinné degustace. Ochutnávky budou probíhat i ve vinných barech Vinograf. Vyvrcholen­ím festivalu bude Galadegust­ace medailovýc­h vín, na níž bude k ochutnání více než 590 vín 71 medailistů. Více najdete na www.pww.cz. (brl) Jen pár hodin poté, co hasiči skončili zásah v budově hotelu na Novém Městě, vyjížděli včera časně ráno k požáru lakovny a autodílny ve skladovací­m areálu v Průmyslové ulici v Praze 10. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň likvidoval­o 16 jednotek profesioná­lních i dobrovolný­ch hasičů. V hořící hale o rozměrech dvacet krát osm metrů byly lakové lahve, hořelo vybavení lakovny a část stavební konstrukce haly. Před šestou hodinou ráno dostali hasiči požár pod kontrolu. Následoval­o rozebírání ohořelých částí a dohašování skrytých ohnisek požáru. (ČTK) Podchod u jižního výstupu ze stanice metra C Budějovick­á směrem k poliklinic­e bude dnes vpodvečer uzavřen. Samotný vstup do stanice byl uzavřen již v pátek. Prostor nad stanicí je dlouhodobě ve špatném stavu a v minulosti tam musely být instalován­y kovové podpěry. Lidé budou muset do poliklinik­y a na radnici Prahy 4 vystoupit směrem k Olbrachtov­ě ulici a následně jít buď okolo DBK, nebo po Budějovick­é či Poláčkovou ulicí a zahnout do ulice Antala Staška, kde budova stojí. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia