Dnes Prague Edition

Tygříci dostali chuť na maso

Čtyřměsíčn­í Bulan už na sebe sáhnout nenechá. Se sestrou jsou hvězdami zoo

-

TROJA Narození tygřích dvojčat – samečka Bulana a samičky Wanity – očekávala pražská zoo s velkým napětím i s obavami. Nyní jsou dvě čilá tygřata hlavním tahákem zahrady. Ale ještě nejméně rok se budou chovatelé strachovat, než si dovolí konstatova­t, že odchov tygrů malajských byl úspěšný.

Pražská tygřata se narodila 3. října loňského roku. Pro samici Banyu to byl druhý pokus o to, stát se matkou. Mláďata z prvního vrhu z jara loňského roku nepřežila.

„I tehdy se samici narodila dvě mláďata, to je zhruba průměrný počet, jaký je u vrhů v zahradách i v přírodě popisován. Tygřici se může narodit až pět mláďat, ale to nebývá časté,“vysvětluje kurátor chovu savců Petr Brandl.

První dny života tygřat prožívali chovatelé s nejistotou. Už od pohledu bylo jasné, že jedno z mláďat je výrazně menší, než by mělo být. „Samice nás k mláďatům první dny nepustila, takže k vážení jsme se dostali až s odstupem několika dní, když Banya ve své obezřetnos­ti trochu polevila a odešla se vyvenčit,“popisuje kurátor. Samice tygrů v prvních dnech věnují mláďatům maximální péči a leckdy je neopouštěj­í ani kvůli potravě a hladovějí. Až po několika dnech začnou hledat potravu a na krátké chvíle nechávají potomky o samotě.

Na první setkání s koťaty se ošetřovate­lé museli pečlivě připravit a vše provést tak, aby samice po návratu nezačala mláďata z nervozity přenášet či schovávat, a tím jim neublížila. K tygřatům proto šla chovatelka, na kterou je samice zvyklá. „Čekala jsem, až Banya sama odejde z porodnice, a vypustila jsem ji do venkovního dvorku, tak jsme ji oddělili od mláďat. Když jsem šla tygřata kontrolova­t, měla jsem na botách návleky a na rukou jednorázov­é rukavice,“popisuje Věra Makovská, vrchní chovatelka kočkovitýc­h šelem.

Předtím, než se chovatelé mláďat Pruhovaní sourozenci

šelem dotýkají, sahají v některých případech na podestýlku, aby mláďata nebyla cítit cizím pachem.

Při vážení týden po porodu chovatelé zjistili, že větší z koťat je sameček, váha pod ním ukázala hodnotu 1,75 kilogramu. Menší byla samička a vážila 1,05 kilogramu. „Přestože byla malá, byla čilá, neměla problém s krmením, postupně přibírala a máma ji nijak neodstrkov­ala,“dodává Pavel Brandl.

Naposledy ošetřovate­lé vážili tygřata před Vánocemi a Bulan jim přitom dal jasně najevo, že je šelma, která má všechny pudy divokého zvířete, a že se mu manipulace nelíbí. Vzhledem k tomu chovatelé další vážení neplánují. „Domníváme se, že sameček bude mít aktuálně přes deset kilo, samička je stále o něco menší. V tuto chvíli je čilá a vypadá spokojeně. Mluvit o tom, že se odchov zdařil, ještě nemůžeme. Fakta Bulan a Wanita Dokud jsou koťata u matky, což je zhruba do roku a půl, tak se může stát cokoli,“popisuje Brandl.

Den tygřích koťat je v mnohém podobný dennímu režimu malých dětí. Spánek střídá krmení, hry a péče mámy. „Dospělí tygři prospí až kolem dvaceti hodin denně, ale mláďata jsou mnohem aktivnější a spí méně,“dodává Brandl. Banya je stále vzornou mámou, jen v době krmení jde její láska trochu stranou. „Tygřata stále od mámy pijí mléko, ale vedle toho už před několika týdny začala jevit zájem o maso, olizovala je, ochutnával­a kousky, které zbyly po samici, či okusovala kosti. Dnes už maso tvoří základ jejich jídelníčku. Při krmení jde mateřský pud stranou a samice si umí prosadit svou,“dodává Brandl. I tak jsou tygřata k vidění s hovězími žebry, s kuřecím masem či s králíkem, které jim do výběhu chovatelé dávají.

Dlouhou chvíli si koťata krátí hraním. K tomu jim do výběhu chovatelé dávají kartony, kusy kůží nebo dřevěné hračky. „Všechno, s čím si hrají, pro ně musí být bezpečné. O nic se nesmějí poranit. Do hry často zapojí i mámu. Lezou a skáčou po ní, skoro to vypadá, jako by jim sloužila místo tělocvičné­ho nářadí,“líčí Brandl.

Pražská zoo se mláďat tygra malajského dočkala poprvé od svého založení, Evropa na tygřata čekala čtyři roky. „Odchov se zatím podařil jen ve dvou zoo v Evropě, a to v Halle a Tierparku Berlín, kde se mláďata narodila v roce 2013,“dodává Brandl.

Tygři se osamostatň­ují kolem dvou let věku, do té doby vedení zahrady předpoklád­á, že zůstanou v Praze. Co bude dál, zatím není jisté. Jednou z možností je i to, že by jedno z mláďat v zahradě zůstalo i v dospělosti. „To záleží na mnoha faktorech. Pro další chov je samozřejmě důležité i to, zda by se k našemu odchovu podařilo získat jedince z nepříbuzné­ho chovu. To je ale poměrně složitý proces,“dodává Brandl.

 ?? Foto: Zoo Praha ??
Foto: Zoo Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia