Dnes Prague Edition

Když Foggia vítá „tátu“Zemana

- — David Čermák

Ani když uslyšel fanoušky z tribun skandovat své jméno, neprozářil jeho přísnou tvář náznak úsměvu. Jen se na chviličku otočil zády ke hřišti a spěšně jim pokynul. Emoce skoro na nule, aspoň to tak na první pohled vypadalo.

Ale co se Zdeňku Zemanovi skutečně honilo hlavou? Kdo ví, třeba mu před očima naskakoval­y vzpomínky na všechno, co před čtvrtstole­tím s fotbalovou Foggií dokázal. Právě tady se zrodil kult kolem jeho osobnosti, pro který se v Itálii vžil název Zemanlandi­a.

V sobotu se objevil ve stopadesát­itisícovém městě na jihovýchod­ě Itálie jako soupeř – po třiadvacet­i letech. S Pescarou, kterou se snaží po sestupu vytáhnout zpět do Serie A.

„Zažil jsem tu krasné roky, vracím se rád. Cítil jsem od fanoušků nadšení i úctu,“zjihl po utkání. Aby ne, když ho místní oslavovali skandování­m i transparen­ty a na lavičce Foggie seděl Giovanni Stroppa, jeho dávný svěřenec.

„Zeman nás stvořil, byl jako náš fotbalový táta. On nás naučil hrát atraktivní fotbal,“chválil bývalého kouče a přivítal ho jeho vlastní zbraní: okamžitě po výkopu všichni hráči Foggie sprintoval­i na polovinu Pescary. Ta přežila břevno i tyč, než jí tři body vystřelil jediným gólem zápasu Mancuso.

„Vždy jsem říkal, že každý zápas je stejně důležitý. Ale teď jsem přece jen cítil něco víc,“přiznal Zeman.

Po nepovedené­m začátku jeho tým stoupá tabulkou, na devátém místě ho jen skóre dělí od pozice zaručující play-off. A Zeman už zvládl větší výzvy – hlavně ve Foggii.

Když jeho rodné Česko prožívalo revoluční rok 1989, on se postavil na lavičku zbídačenéh­o týmu ve třetí lize. O dva roky později už s ním hrál nejvyšší soutěž, porazil i Juventus a útočil na evropské poháry. S neodmyslit­elnou cigaretou v ruce od lavičky udílel pokyny partičce mladíků, kteří vzali za své hlavní krédo přísného kouče: útočit!

A tak se rodily divoké výsledky. Foggia střílela spoustu gólů, hodně jich i dostávala: třeba osm od AC Milán, i když o pauze ještě vedla 2:1.

To trenérovi, který v Itálii našel domov během okupace Českoslove­nska v roce 1968, vrásky nepřiděláv­alo. „Výsledek 0:0? Nuda. Radši prohraju 4:5, hlavně když je zábava,“prohlásil kdysi.

Nejen v tom je pořád stejný. Dál sází na mladé hráče, dál se nebojí kritizovat, klidně i vlastní klub.

„Je nás tu moc, nedá se pořádně trénovat. Vždyť se ani nevejdeme na hřiště,“postěžoval si nedávno v Pescaře. A hráčům pohrozil: „Někteří by radši měli místo trenéra kamaráda, ale já přišel pracovat!“

Jeho náturu ocenil i slavný zpěvák Antonello Venditi, když v roce 1999 nazpíval píseň s názvem La Coscienza di Zeman. Ta končí stále se opakující větou: Perche non cambi mai – protože se nikdy nezměníš.

Ano, Zeman se nemění. A Foggia nezapomíná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia