Dnes Prague Edition

Výhra pro zesnulého tátu

-

Dva dny zvažovala, zda závodit. V tureckém Erzurumu se sice Eva Samková měla postavit na start poprvé od září po problémech s ramenem, jenže českou snowboardk­rosařku zasáhla úplně jiná, nesrovnate­lně větší bolest. Smrt otce. „Život mi píše různé příběhy a zkouší moji odolnost. Byl to právě taťka, který mě spolu s mojí mamkou učil bojovat, nevzdávat se a věřit, že cesta, kterou jsem si vybrala, je správná,“říkala.

Proto nakonec před sobotním závodem vycítila: „Porazit smutek a poprat se o své místo je přesně to, co by si táta přál, a byl by na mě pyšný.“Zvítězila pro něj. „Svou výhrou Evka ukázala, jak obrovsky silná osobnost v ní dřímá. Skláním se před ní a věřím, že se jí dostane klidu, který teď potřebuje,“řekl trenér Marek Jelínek.

Samková se nyní vrací z tureckého závodu domů, aby mohla být s rodinou.

Olympijská šampionka ze Soči se úspěšně zapojila do Světového poháru, kvůli zraněnému ramenu přišla o předchozí závody ve francouzsk­ém Val Thorens, rakouském Montafonu a v italské Cervinii. V této sezoně byla nejlépe druhá v září v argentinsk­ém Cerro Catedral.

V Erzurumu vyhrála Samková osmifinále, ze čtvrtfinál­e a semifinále postoupila vždy jako druhá za Chloe Trespeucho­vou z Francie. Do finále neodstarto­vala ideálně, na prvním mezičasu byla třetí, ale zrychlila a vyhrála právě před Trespeucho­vou, která vede pořadí disciplíny SP. Samková se posunula na sedmou příčku.

„Evku provázely technické problémy při startu, se kterými se však vyrovnala. Po zranění ramene a rekonvales­cenci ukázala, že neztratila nic ze své psychické síly a formy,“uvedl trenér Jelínek.

V neděli Samková přidala druhé místo v závodu dvojic, s Vendulou Hopjákovou nestačily jen na Francouzky Trespeucho­vou a Moenneovou-Loccozovou. Posledním předolympi­jským testem pro Samkovou by měly být únorové závody v německém Feldbergu. (spo, ČTK)

Porazit smutek a poprat se o své místo je přesně to, co by si táta přál a byl by na mě pyšný. Eva Samková o rozhodován­í, zda závodit po smrti svého otce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia