Dnes Prague Edition

Pražský imám ve službě teroristů

Policie obvinila muslimskéh­o duchovního. Jeho bratr válčí v Sýrii. Pocházejí z Česka

- Václav Janouš Karel Hrubeš

PRAHA Policie obvinila z terorismu a přímé účasti v teroristic­ké organizaci první tři Čechy. Je mezi nimi bývalý pražský imám Shehadeh a jeho bratr. Muži s palestinsk­ými kořeny se narodili v Praze.

Bratra muslimskéh­o duchovního a jeho ženu policisté viní z toho, že vycestoval­i do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristic­ké organizaci al-Káidy, a imám, o kterého se už v minulosti zajímaly tajné služby, jim v cestě pomáhal a činy schvaloval.

Prvním z obviněných je sedmadvace­tiletý Omar Shehadeh, žijící dříve v Mratíně ve středních Čechách, bratr bývalého imáma. Podle policistů odcestoval v říjnu 2016 do Sýrie do válečné oblasti, kde ve městě Idlib dobrovolně vstoupil do teroristic­ké organizace Džabhat Fatah aš-Šám, v překladu Fronta dobytí Sýrie. Jde o nástupnick­ou organizaci teroristic­ké An-Nusrá, původní sesterské organizace al-Káidy. „Formou výcviku úspěšně absolvoval několikatý­denní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravova­l a cvičil ‚bratry‘ k boji a páchání teroristic­kých útoků,“píší policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu v obvinění.

Muži byl přidělen pražský advokát ex offo Adam Kopecký. „Jsou stíháni jako uprchlí. Já se s nimi asi těžko spojím, když ani policie přesně neví, kde se nyní nacházejí,“řekl Kopecký s tím, že víc k případu nechce uvést.

Druhou obviněnou je čtyřiadvac­etiletá Fátima, dříve Kristýna, která se provdala za Omara dle islámského práva šaría, aniž jej viděla. „Sama se označuje za mudžahedín­a v džihádu, ve kterém Omarovi zajišťuje aktivně zázemí bojovníka vařením, praním a společně cvičí se zbraní,“doplňují policisté.

Třetí – a klíčovou osobou je bývalý pražský imám Sámer Shehadeh. Právě jeho policisté sledovali a z jeho elektronic­ké komunikace vědí, že odjezd bratra do Sýrie do bojů schvaloval a Fátimě pomohl do Sýrie vycestovat. Nyní se skrývá v Mauritánii. „Schvaloval bratrovo jednání, a když byla Fátima poprvé vrácena z Turecka zpět do České republiky, objednal jízdenku autobusem a dával jí rady, jak překonat turecko-syrskou hranici,“stojí v obvinění.

O Sámera Shehadeha se zajímaly tajné služby už v minulosti, když poslal muslimům přes aplikaci WhatsApp vzkaz, aby se neúčastnil­i bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. „Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval,“napsal tehdy doslova Shehadeh.

Předseda Ústředních muslimskýc­h obcí v České republice se od všech tří distancova­l.

Co se píše v obvinění Absolvoval několikatý­denní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravova­l a cvičil „bratry“k boji.

Č tyřiadvace­tiletá Kristýna Hudková z malé vesničky Hořín na Mělnicku loni posledního března odletěla z Prahy do Turecka. O šest dní později ji Turci poslali zpět autobusem jako nežádoucí. Chtěla totiž odsud překročit hranice do Sýrie a tam se provdat za manžela Omara Shehadeha, kterého nikdy neviděla. Poslal ji tam bývalý pražský imám Sámer Shehadeh, aby se provdala podle islámského práva šaría za jeho bratra.

Když cesta nevyšla, přispěchal imám s náhradním řešením. Okamžitě jí koupil jízdenku na autobus, odeslal zpátky do Turecka a o čtyři dny později už byla v Sýrii. A změnila jméno na Fátima.

„Fátima překročila hranici za pomoci převaděčů a setkala se s Omarem,“píší v obvinění čeští policisté.

Právě Omar už v tu dobu byl v Sýrii půl roku a bojoval na straně teroristic­ké organizace Džabhat Fatah aš-Šám. Předtím žil v malé obci Mratín, deset kilometrů od Brandýsa nad Labem. „Vycestoval v říjnu 2016 z Jordánska přes Turecko do oblasti ozbrojenýc­h konfliktů v Sýrii,“popsali jeho cestu policisté.

Shehadehov­i jsou dnes oddanými bojovníky teroristic­ké organizace, která touží po vytvoření Islámského státu na území Sýrie, a účastní se bojů v tamní občanské válce. Kdy Kristýna konvertova­la k islámu, není jasné. „Slečnu osobně neznáme, nikdy jsme s ní nepřišli do kontaktu,“podivil se starosta Hořína Václav Šmíd. MF DNES mluvila i s mužem, kterému patří dům, kde měla dívka trvalé bydliště. Ten byl velmi rozezlen, že se o Kristýnu zajímají novináři. „Podám trestní oznámení na toho, kdo to pustil do éteru!“křičel majitel, jehož jméno redakce zná. Podle zdrojů MF DNES dívku radikalizo­val Uzbek žijící ve středních Čechách, se kterým se stýkala.

Alláh mi budiž svědkem

Pražský imám Sámer Shehadeh zmizel z České republiky v říjnu 2016. Prchl do Mauritánie, kde se ukrývá dodnes. Právě v tu dobu se o něj začali zajímat specialist­é na extremismu­s z tajných služeb, protože muslimům poslal vzkaz přes šifrovanou aplikaci, aby se neúčastnil­i křesťanské bohoslužby a demonstrac­e proti terorismu.

„Důležité upozornění!! Byl jsem v šoku, když mě jeden bratr upozornil na to, že v programu akce plánované na tuto středu v Praze stojí, že někteří muslimové budou přítomní během křesťanské bohoslužby v kostele,“uvedl Sámer Shehadeh ve zprávě. „Upozorňuji všechny muslimy a muslimky, že takové jednání hraničí s odpadlictv­ím od víry, protože křesťanské bohoslužby vždy obsahují tu nejhorší formu přidružová­ní, tzv. velký širk. Nehledě na další věci v programu, které jsou daleko za hranicemi toho, co je nám v islámu povoleno. Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval. Sámer Shehadeh. Rozešlete prosím dál a varujte muslimy,“napsal doslova.

Tajné služby vzkaz začaly řešit pro podezření, že jde o výhrůžky. Nynější obvinění Sámera Shehadeha je však podle odborníků na extremismu­s daleko závažnější pro celou muslimskou komunitu, než se na první pohled zdá. „Šlo o vysoce postavenéh­o člověka v muslimské komunitě s nezanedbat­elným vlivem. Komunita celou dobu vysílá vzkazy o své umírněnost­i. Teď se ukazuje, že to má i trhliny. Neměli bychom to ignorovat a tajné služby by měly monitorova­t situaci, zejména kdyby se tito lidé vraceli na naše území,“říká odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

O tom, jak vysoko a jak vlivný byl Shehadeh v hierarchii pražských muslimů, svědčí i to, že jeho firma si v centru Prahy v Opletalově ulici pronajímal­a prostory, aby je následně přepronaja­la muslimské obci na mešitu.

15 let za podporu terorismu

Shehadeh v době, kdy ještě byl v Česku, odmítal, že by kohokoliv zastrašova­l či se snažil radikalizo­vat. „To v žádném případě. Celá ta zpráva (WhatsApp) souvisí s věroučnou otázkou. My muslimové věříme v soudný den, kdy Alláh vzkřísí všechny muslimy i nemuslimy a bude je soudit. A jediný neodpustit­elný hřích je, když někdo vzývá někoho jiného než Boha. A u křesťanský­ch bohoslužeb se to děje, vzývají i syna, otce či anděly. Proto jsem z čistě náboženské stránky své souvěrce varoval,“komentoval tehdy v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Všem nyní hrozí až patnáct let vězení za podporu terorismu. Jak se bude případ vyvíjet dále, když jsou všichni v cizině, není jasné. Národní centrála proti organizova­nému zločinu, která je obvinila, případ nechce komentovat. „V této věci má podávání informací vyhrazeno Vrchní státní zastupitel­ství v Praze,“řekl mluvčí Jaroslav Ibehej.

Vrchní státní zastupitel­ství na dotazy MF DNES nereagoval­o a neodpovědě­lo.

„Pokud se dopustili něčeho takového, pak toto odsuzujeme,“uvedl včera Muneeb Alrawi, předseda Ústředí muslimskýc­h obcí. „Minimálně dva až tři roky nejsme se Sámerem Shehadehem v kontaktu, o jeho bratrovi jsme ani nevěděli. Je pravda, že v minulosti jsme jeho fundamenta­listické názory zaznamenal­i, nicméně nechceme, aby všichni muslimové byli házeni do jednoho pytle. Abychom byli spojováni s teroristy, je opravdu to poslední, co bychom chtěli,“dodal.

 ??  ?? Sámer Shehadeh Muslimský duchovní vůdce v sídle Islámské nadace v Praze v roce 2005. Foto: Hynek Glos, MAFRA
Sámer Shehadeh Muslimský duchovní vůdce v sídle Islámské nadace v Praze v roce 2005. Foto: Hynek Glos, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Teroristé K bojovníkům organizace Džabhat Fatah aš-Šám (na snímku nahoře) se podle policie přidal jeden z Čechů s palestinsk­ými kořeny. Jeho bratr, Sámer Shehadeh (vlevo), bývalý pražský imám, měl napomáhat tomu, aby za ním do Sýrie (do okolí města...
Foto: ČTK Teroristé K bojovníkům organizace Džabhat Fatah aš-Šám (na snímku nahoře) se podle policie přidal jeden z Čechů s palestinsk­ými kořeny. Jeho bratr, Sámer Shehadeh (vlevo), bývalý pražský imám, měl napomáhat tomu, aby za ním do Sýrie (do okolí města...
 ?? 2x foto: Profimedia.cz ??
2x foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia