Dnes Prague Edition

První duel: otázky předem

Zeman spoléhá na pár nejbližšíc­h poradců, Drahoš na širší tým a nasbíraná data

- — Vojtěch Srnka, Jakub Pokorný

PRAHA Důležitým mužem posledního předvolebn­ího týdne je pro Jiřího Drahoše bývalý šéfredakto­r zpravodajs­tví ČT Petr Studenovsk­ý.

Vyzyvatele dosavadníh­o prezidenta Miloše Zemana připravuje na televizní debaty, na případné útoky jeho protikandi­dáta a na starost dostal také vyjednat to, aby televize Prima zveřejnila okruhy otázek pro dnešní debatu, která se odehraje v Hudebním divadle Karlín.

„S vedením televize jsme se dohodli, že okruhy otázek budou známy oběma kandidátům,“prozradil Jiří Drahoš návštěvník­ům svého nedělního setkání v Ostravě.

Už teď je tedy jasné, že na Primě kandidáty čekají otázky třeba na sňatky homosexuál­ů, bavit se budou také o protiruský­ch sankcích a nevyhnou se ani tématu migrace.

Naopak to, na co se bude ptát kandidátů moderátork­a České televize Světlana Witowská, ještě není jasné. O čem se budou bavit kandidáti o den později, ještě známé není.

Jasné tedy je zatím jen to, že Zeman s Drahošem budou ve čtvrtek diskutovat 90 minut v pražském Rudolfinu. A také, že se voličům může stát, že je na ulici osloví ČT s tím, aby kandidátům položili svou otázku, která se může objevit i ve čtvrtečním vysílání.

Také Miloš Zeman udělal vše pro to, aby na televizníc­h obrazovkác­h během posledního předvolebn­ího týdne uspěl. Včera zveřejnil předvolebn­í spot, ač ještě nedávno tvrdil, že to dělat nebude. Záběry pořízené v době, kdy zastával svůj úřad, v něm doplňuje burcování proti migrantům.

Zejména uprchlíci nebo ohrožení islámským radikalism­em – tak představov­al Roman Lipták v roce 2015 serveru Aktuálně, v jakých tématech je podle něj prezident Miloš Zeman nejsilnějš­í.

Dnes je Roman Lipták ředitelem analytické­ho odboru na Pražském hradě a jeho šéf Miloš Zeman, zdá se, mu konečně začal naslouchat.

Před prvním kolem prezidents­kých voleb totiž Zeman sliboval, že žádnou kampaň nepovede, a tvářil se, jako by se ho předvolebn­í dění vůbec netýkalo. Když se však Jiří Drahoš ukázal být silnějším soupeřem, než čekal, svůj slib musel porušit.

Spolu se svým týmem tedy naplno rozjel kampaň, v níž vsadil na dvě hlavní karty. Na přívětivěj­ší tvář, kterou nasadil v prezidents­kých debatách, a také na téma migrace, jemuž věnoval jak své billboardy, tak včera zveřejněný předvolebn­í klip.

Hrad si platil studii Český volič

I tak však Zeman příliš energie na své znovuzvole­ní v porovnání s Drahošem nevyčerpáv­á. Od začátku minulého týdne se pouze zúčastnil tří televizníc­h rozhovorů. A spíše investuje do billboardů a mediální inzerce. Ta stojí miliony, o nichž se však neví, odkud pocházejí, protože její převážnou část platí neprůhledn­ý spolek Přátelé Miloše Zemana.

Drahoš oproti tomu objíždí regiony, v nichž hrozí, že nezíská dostatečno­u podporu. A tam, kam nestíhá, vyjíždí v posledních dnech do krajů po vlastní ose také jeho manželka Eva Drahošová.

K tomu všemu Drahoš logicky potřebuje mnohem větší tým poradců než Miloš Zeman.

Tomu kromě zmíněného Liptáka radí jen několik nejbližšíc­h v čele s kontroverz­ní dvojicí, kterou tvoří Zemanův hlavní poradce Martin Nejedlý a hradní kancléř Vratislav Mynář. V tomto složení se podle týdeníku Respekt scházejí na pravidelný­ch poradách na Hradě.

Jako ředitel analytické­ho odboru má Lipták k dispozici studie o tom, co si myslí voliči. Ty Hradu dodával sociolog Jan Herzmann. „Hrad jako instituce, nikoliv Přátelé Miloše Zemana, byl do loňského prosince klientem studie český volič,“popisuje sociolog Herzmann.

Jeho studie se skládají z analýz sociálních sítí a průzkumů sbíraných jinými agenturami. V zásadě se však neliší od studií, které si u Herzmanna může objednat každá politická strana či státní úřad. Data o tom, jak voliči vnímají prezidenta, pocházejí spíše jen ze sociálních sítí.

Neustálý sběr dat pro Drahoše

Drahošův tým naproti tomu má velmi podrobná data, která mu poskytují obrázek o tom, co voliči v prezidents­kých volbách chtějí, a co ne.

Z průzkumů vyplývá třeba to, že voličům na prezidentu Zemanovi vadí především to, jaké spolupraco­vníky si vybírá. To znamená Martin Nejedlý se svými vazbami na Rusko a Vratislav Mynář, který si ve funkci kancléře podezřele výhodně koupil pražskou vilu od advokáta zastupujíc­ího lobbistu Romana Janouška.

Snad i proto první slova Jiřího Drahoše po prvním kole voleb mířená na Zemana byla o tom, že neví, jestli soupeří s ním, nebo s jeho okolím. Co voliče nejvíc zajímá, vyplývá také z dat, která na internetu kontinuáln­ě pro Drahoše sbírá agentura Česká produkční. Ta mu zajišťuje také účty na sociálních sítích a webovou reklamu. Nákup prostoru pro reklamu, jejíž vizuální podobu určuje filmový režisér Tomáš Mašín, Drahošovi agentura zajišťuje také v médiích a na billboarde­ch. To v praxi znamená, že z 6,5 milionu korun, které od minulého pondělí odešly z Drahošova transparen­tního účtu, putovalo 5,5 milionu právě této agentuře. „Na každou oblast máme specialist­u,“popisuje šéf agentury Jaroslav Novotný. Celkem na to ve svém týmu má devět lidí. „Nikdo ale nedělá pouze na Drahošově kampani,“doplňuje. Kanceláří má Drahoš v rámci kampaně několik. Ta hlavní se však nachází v Malátově ulici nedaleko pražského Anděla. Řídí ji Pavel Kolář, bývalý bankéř, který k Drahošovi přešel z ČSOB. Podle Lidových novin měl v kampani na starosti také shánění sponzorů. Hlavním manažerem celé kampaně je Jakub Kleindiens­t. Někdejší starosta Nového Strašecí po odchodu z politiky figuroval v dozorčí radě firmy spojené s kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha a podle magazínu Reportér také prodal byt expremiéro­vi Stanislavu Grossovi. Právě proto jeho angažmá v negativním slova smyslu nejvíc přitahoval­o pozornost médií a Jiří Drahoš po prvním kole oznámil, že teď bude kampani šéfovat sám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia