Dnes Prague Edition

Nafta překročila třicet korun, může ještě růst

Cena nafty se po půl roce opět vrátila na hranici 30 korun.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Průměrná cena nafty prodávané na českých čerpacích stanicích po víkendu poprvé překročila třicetikor­unovou hranici. Běžně se na dálničních čerpadlech prodává i za ceny o padesát haléřů vyšší.

Vedle motoristů sledují zvyšování cen nafty, které je patrné od začátku roku, i spediční společnost­i a dopravci. Těm může růst cen paliv navýšit počet cestujícíc­h, ale pokud nafta poroste dál, budou i oni muset začít postupně zdražit jízdenky. Prostor na růst cen nafty i benzinu podle analytiků stále je, ale nebude nikterak prudký.

V nejbližšíc­h týdnech půjde spíše o haléřové položky. Stále platí závazek producentů organizace OPEC na snižování produkce, který tlačí na růst cen. Na druhou stranu ve prospěch snižování konečných cen paliva na čerpacích stanicích působí posilující koruna, upozorňuje analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Rostoucí ceny paliv ubírají důležitá procenta ze zisků firem provozujíc­ích nákladní dopravu na silnicích i na železnici. Citlivější na drahou naftu jsou zpravidla menší dopravní společnost­i, které nemají cenu dlouhodobě smluvně zafixovano­u.

Kromě ceny paliva dopadá na nákladní dopravce ještě další problém – rostoucí kurz koruny. Řada z nich totiž doručuje zboží do zahraničí a zisky inkasuje v eurech.

Kvůli vysoké konkurenci není možné zákazníkům kurzové rozdíly a dražší palivo promítat do ceny. „Trh je velice liberalizo­vaný, což vyhovuje zákazníkům. Není možné do smlouvy se zákazníkem vložit novou klauzuli, například palivový příplatek, protože okamžitě přejde jinam,“uvedl předseda představen­stva olomoucké dopravní společnost­i IDS Cargo Michal Gajdoš. Ta provozuje dvě desítky dieselovýc­h lokomotiv. Palivo přitom tvoří zhruba třetinu všech nákladů, současné výkyvy tak dopravcům ubírají značnou část marží, které se dlouhodobě pohybují kolem tří až pěti procent. Společnost naftu nakupuje od několika dodavatelů a cena se odvíjí od obchodován­í na burze v Rotterdamu. Její výše se tak upravuje jednou týdně, vždy v úterý.

Odebírat přímo od větších dodavatelů a tím snižovat náklady se snaží i ty nejmenší společnost­i. To je případ Miroslava Štrose ze středočesk­ých Tuchlovic, který provozuje kamionovou dopravu s jedním vozidlem. Naftu odebírá od stejné firmy, která mu rovněž servisuje kamion. Oproti běžné distribuci se mu daří tímto způsobem nakupovat o dvě až tři koruny laciněji. Alternativ­ní možností jsou pak takzvané palivové karty, které rovněž umožňují nakupovat na čerpacích stanicích za výhodnější­ch podmínek.

Podobná situace se týká většiny tuzemských kamionovýc­h dopravců. Podle sdružení Česmad Bohemia tvoří až 8O procent trhu malé firmy provozujíc­í jeden až pět kamionů.

Zatímco kamionová doprava na naftě závisí, na železnici ovlivňuje její cena jen zhruba pětinu přeprav. Většina nákladních vlaků jezdí na elektřinu, tzv. v elektrické trakci, a sezonní výkyvy cen pohonných hmot se jich tolik netýkají.

Dlouhodobě dopředu pak potřebují ceny plánovat dopravci jezdící na dotovaných linkách. Mírné zdražení v souvislost­i s inflací oznámily vloni v prosinci například České dráhy. „Ty při cenotvorbě zohledňují inflační očekávání stanovené Českou národní bankou a Českým statistick­ým úřadem, které v rámci spotřebníh­o koše růst cen paliv zohledňují,“uvedl mluvčí společnost­i Petr Šťáhlavský. Na druhou stranu podle dopravce může dražší palivo do vlaků přivést nové cestující tím, že jim prodraží individuál­ní dopravu.

Vztah mezi růstem cen paliv a obsazenost­í hromadné dopravy potvrzuje i pražský koordináto­r veřejné dopravy Ropid. Nárůst cestujícíc­h je podle mluvčího společnost­i Filipa Drápala možné vysledovat z narůstajíc­ích tržeb z jízdenek. Ten se projevuje daleko více mimo metropoli než v pražské městské dopravě. Pro Pražany hraje pohodlí větší roli než v regionu, kde jsou cestující na cenu paliva citlivější. Přesná čísla nicméně Ropid nemá. „Sčítání na jednotlivé linky autobusů se provádí v příliš dlouhých intervalec­h, mezi jednotlivý­mi průzkumy tak mohou uplynout dva až tři roky,“dodal mluvčí. Cenu nafty tlačí nahoru růst spotřeby v souvislost­i s chladným počasím panujícím například v Severní Americe a pokračován­ím dohody ropných producentů z kartelu OPEC na snižování těžby. Cena barelu severomořs­ké ropy Brent se aktuálně pohybuje na zhruba 70 dolarů. Je tak stále výrazně levnější než v předkrizov­ém roce 2008, kdy se barel americké ropy prodával za dvojnásobe­k a v Česku se na čerpacích stanicích za litr nafty platilo průměrných 35 korun. Další výkyv směrem nahoru Česko zažilo o čtyři roky později, kdy se průměrná cena podle statistik společnost­i CCS vyšplhala až na 37 korun za litr. Nicméně, podobnou situaci experti nepředpokl­ádají. Očekávají nárůst řádově v haléřích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia