Dnes Prague Edition

Prostor pro „zábavnou bestii“

Nejít do nedělního duelu s Milošem Zemanem na TV Nova byla fatální chyba Jiřího Drahoše. Aby špatný dojem zvrátil, musel by dnes Zemana v duelu na Primě doslova „přejet“.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Když v 80. a 90. letech dominovala fotbalové lize pražská Sparta, říkalo se o jejích soupeřích, že kvůli strachu prohrávají 2:0 už v Průhonicíc­h. Obrazně řečeno, prezidents­ký kandidát Jiří Drahoš do Průhonic ještě ani nedorazil, ale před dnešní první televizní debatou s Milošem Zemanem na TV Prima je na tom tak nějak stejně. Není přitom důležité, zda se Drahoš duelu se Zemanem skutečně obává, či nikoliv. Podstatné je, že to tak řada lidí vnímá.

Dnes už je totiž vcelku lhostejné, zda Miloš Zeman původně do žádných diskusí jít nechtěl, pak prohlásil, že kdyby jich bylo víc než dvě, byla by to pro diváky nuda, a nakonec si přál čtyři. Především prázdné křeslo se jmenovkou Jiří Drahoš při nedělní diskusi televize Nova znamenalo hned z několika důvodů debakl. Každý si totiž pamatuje, že po duelech se Zemanem opakovaně volal Drahoš.

Vynechat za takové situace tento formát na nejsledova­nější tuzemské stanici je vyslovené faux pas prezidents­kého kandidáta a jeho týmu PR poradců. Zvlášť za stavu, kdy je pro úspěch ve druhém kole volby klíčových deset procent nerozhodnu­tých voličů. Zemanovo nedělní sólovystou­pení přitom sledovalo jeden a půl milionu diváků, další statisíce mohly jeho vystoupení bez soupeře sledovat včera na TV Barrandov. Naproti tomu dal Jiří Drahoš v neděli přednost mítinkům s poraženými protikandi­dáty Michalem Horáčkem, Markem Hilšerem a Pavlem Fischerem v Brně a v Ostravě, kam zavítalo pár tisíc lidí.

Prezident přitom na Nově podal i pro řadu jeho odpůrců až nečekaně dobrý výkon. „Ne, on má v sobě něco vitálního, nějakej vlastní pohon, kterej ho napájí a dostává do ráže. V tom závěru už byl skoro v rauši a bylo vidět, že ho to baví – a kdo není úplně předpojate­j, tak toho taky. Je to zábavná bestie. Nebude to mít pan Drahoš jednoduchý,“komentoval to na Facebooku třeba literární kritik serveru Echo24 Jiří Peňás, kterého ze Zemanovy podpory nemůže podezírat skutečně vůbec nikdo.

Debata změnila kurzy sázek

Diváci TV Nova viděli něco jiného, než čekali. Miloš Zeman rozhodně nevypadal jako stařec nad hrobem, naopak byl ve formě. Vzhledem k Drahošově nepřítomno­sti hned v úvodu ujistil, že se ke svému protikandi­dátovi nebude vůbec vyjadřovat, a „jel“si vlastní agendu. Poněkud slabší moderátor Rey Koranteng s tím nezvládl nic moc dělat. Jestliže se po pořadu od prezidento­vých nejzavilej­ších odpůrců začaly objevovat výpočty jeho „nepravd“typu, že Švédů je deset milionů, nikoli sedm, jak Zeman řekl, nebo že by jako prezident nepodepsal Dublin IV, ačkoli to prezidento­vě kontrasign­aci nepodléhá, vůbec nic to neznamená.

Zaprvé šlo tentokrát vesměs o drobnosti. Zadruhé se řada z milionu a půl lidí dozvěděla, že cosi jako Dublin IV – tedy snaha EU změnit azylové řízení ve prospěch většího přerozdělo­vání uprchlíků – vůbec existuje. A že je Zeman proti. Pravda je, že Drahoš se proti Dublinu IV vyslovil také. Například ve včerejším rozhovoru pro Právo, jehož zásah se však s Novou absolutně nedá srovnat. Titulek rozhovoru navíc zněl – Drahoš: Jsme silná země pro zvládnutí migrace, ale rozhodovat musíme sami.

Zřejmě i na Drahošovu neúčast v diskusi už reagovaly i sázkové kanceláře, jejichž bookmakeři bývají kolikrát přesnější než průzkumy. Zatímco ještě minulý týden byl u Fortuny favoritem Drahoš s kurzem 1,6 ku jedné oproti 2,4 pro Zemana, včera už stejná sázková společnost věřila více stávající hlavě státu s kurzem 1,85 vůči 2,0 pro Drahoše.

Samozřejmě to nemusí znamenat nic. Drahoš je na tom se Zemanem stále zhruba stejně. Za takové situace však každá jednotlivá chyba nutně kupí další a další.

Prezidentů­v vyzyvatel se svým týmem se sami dostali ještě pod větší podtlak. Kvůli přenechání volného prostoru v prvních dvou debatách Miloši Zemanovi bude dnes muset být Jiří Drahoš v duelu na Primě naprosto excelentní. Nebude mu stačit jeho standardní výkon, bude muset být mnohem lepší než jeho sok. Mnohem.

Nebude totiž proti rozjetému prezidento­vi muset bojovat pouze o to, zda se mu v diskusi vyrovná, což při jejich rétorickýc­h schopnoste­ch a zkušenoste­ch není snadné samo o sobě. Aby Jiří Drahoš zvrátil dojem váhajících na svou stranu, bude Miloše Zemana muset v diskusi „přejet“. Teprve pak budou moci lidé uvěřit tezi, že vynechání Novy a Barrandova bylo v pořádku, protože měl jiný program a nehodlal ho uzpůsobova­t prezidento­vým požadavkům. Anebo že to byla taktika, jak si Zemana okouknout a připravit se na jeho slabá místa. Jinak zůstane dojem, že se Drahoš zkrátka bál.

Závěrečná diskuse v České televizi v předvečer volby už tak klíčová nebude. Nejen proto, že je poslední. Po dnešku už totiž může mít většina lidí jasno, a pokud se budou ve čtvrtek vůbec dívat, budou to hlavně vyhranění příznivci, aby se utvrdili ve svém názoru. Nehledě na to, že po směšném extempore okolo Václava Moravce vše „dorazila“Drahošova manželka Eva bezelstnou hláškou, že „v ČT nám fandí, ale nesmí to dávat najevo“. Dnešní večer je tedy pro oba kandidáty den D.

Pokud se nakonec Jiří Drahoš stane prezidente­m, budou veškeré pochybovač­né komentáře na toto téma zapomenuty. A jestli ne, zůstane jednou provždy vzpomínka, že si to v nadějné pozici sám „projel“neúčastí v diskusi na Nově.

Drahoš je na tom se Zemanem zhruba stejně. Za takové situace každá chyba kupí další.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia