Dnes Prague Edition

Zeman na Barrandově? Sólo bez oponenta

- — Ondřej Leinert

Stopáž jako celovečern­í film a bouřící publikum povzbuzují­cí jediného hosta. Prezident Miloš Zeman si včera večer v předvolebn­í debatě na televizi Barrandov mohl připadat jako doma.

V první řadě ho povzbuzova­li hradní mluvčí Jiří Ovčáček nebo manželka Ivana. Jeho protivník v souboji o Hrad Jiří Drahoš pozvánku odmítl. A moderátor Jaromír Soukup se to obdobně jako v pořadech Týden s prezidente­m, kdy se Zemanem pravidelně rozmlouvá, hostovi nesnažil nijak zkomplikov­at. Naopak dával od začátku najevo svoje sympatie a pochopení pro Zemana.

„Současnému prezidento­vi někteří vyčítají, že rozděluje společnost. Já nevím. Setkávám se s ním každý týden celý rok. Můj dojem je, že Miloš Zeman jednoduše má silné názory,“chválil svého hosta.

Zemana na 105 minut usadil do polstrovan­ého křesla. A prezident pak umně využil toho, že celou debatu sedí. Soukupa vyzval, aby si sedl na protější křeslo pro Drahoše, které zůstalo prázdné. A citoval při tom Karla Čapka, podle něhož je lepší debatovat vsedě, protože ten, kdo stojí, vypadá spíš, že káže.

Došlo na všechna Zemanova oblíbená témata. Sociální stát, politika, migrace. Té se prezident s moderátore­m věnovali přes dvacet minut.

„Někteří říkají, Miloši, proč se tím zabýváš, když u nás velké množství uprchlíků není? Víte, ale zabývat se povodní, až když máte vodu po kolena, je trochu pozdě,“vysvětlova­l Zeman.

V pořadu se přimluvil za to, aby Česko zůstalo nedílnou součástí Evropské unie. „Proč by ČR, která stále ještě z EU dostává díky bohu nemalé prostředky, měla z Evropské unie vystupovat?“pokládal řečnickou otázku.

Po většinu debaty se snažil působit státnicky a vstřícně, byť přiznal, že svými názory rád provokuje. Záměr byl zřejmý, mobilizova­t vlastní voliče. Podle odborníků ostatně to, že Zeman diskutoval se Soukupem sám, nebude mít na Drahošovy voliče velký vliv.

„Rozhodně to má nižší vliv než fakt, že Jiří Drahoš nepřišel o den dřív do debaty na Nově. Zatímco Nova měla sledovanos­t 1,5 milionu diváků, pravidelné Týdny s prezidente­m na Barrandově se pohybují kolem 250 až 300 tisíc diváků. Přestože teď to mohlo narůst, ten zásah zdaleka není takový,“vysvětluje analytik Daniel Prokop ze společnost­i Median. „Barrandov už si podle našich měření vypěstoval skupinu diváků, která je prezidento­vi hodně nakloněna,“doplňuje.

„Z pohledu Jiřího Drahoše bude teď záležet na tom, jaký výkon podá v těch dvou debatách, v kterých bude. Pokud bude Miloši Zemanovi minimálně vyrovnaným nebo lepším partnerem, tak mu potenciáln­í voliči odpustí, že nešel do všech debat,“uvažuje sociolog Jan Herzmann. „Kdyby se ale v těch dvou debatách jevil výrazně horší, přičte se k tomu, že do dalších debat nešel, a bude se spekulovat, zda se bál, či jaký je jiný důvod. Všechno by mu to bylo přičteno k tíži,“dodal sociolog.

Prezidents­ký souboj v přímém přenosu pokračuje dnes už za účasti obou kandidátů na Primě, finální duel prezidents­kých kandidátů pak pozítří odvysílá Česká televize.

 ?? Foto: Vladimír Křivan, MAFRA ?? Příznivci Před studiem televize Barrandov na prezidenta čekalo několik desítek jeho podporovat­elů.
Foto: Vladimír Křivan, MAFRA Příznivci Před studiem televize Barrandov na prezidenta čekalo několik desítek jeho podporovat­elů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia