Dnes Prague Edition

Drahošova kampaň: tam, kde prohrál Schwarzenb­erg

- — Jakub Pokorný

Setkání s Jiřím Drahošem v pražské Lucerně ještě ani nezačalo a kandidát na prezidenta už se přichází omluvit lidem čekajícím v pasáži. „Omlouvám se, že se nedostanet­e všichni dovnitř. Považuji za důležité sem osobně přijít. Doufám, že se potkáme někdy brzy při jiné příležitos­ti,“říká Drahoš.

Jeho slova po chvíli dostanou poněkud bizarní náboj. Sál kina, kde se setkání koná, je zaplněn zhruba z poloviny. A před obrazovkou, která přenáší dění do předsálí, postává jen malý hlouček lidí.

Včerejší pražská akce byla vyvrcholen­ím Drahošovy kontaktní kampaně před druhým kolem volby. Pro prezidents­kého kandidáta je cenná tím, že se vůbec koná a dostane se tak do médií. Těžko si ale může slibovat, že na ní získá nějakého nového voliče – Praha je označována za jednu z jeho bašt, Drahoš zde v prvním kole zvítězil s 35 procenty. A celé setkání je koncipovan­é jako „poděkování dobrovolní­kům“. Dovnitř se proto dostanou jen registrova­ní, takže žádné zemanovce zde asi nepřesvědč­í. Letáky vyvracejí mýty

Paní Jitka a paní Iva jsou dvě dámy, Drahošovy dobrovolni­ce už z doby před prvním kolem. Argumentuj­í, že Drahošův tým dělá i hodně práce, která sice není navenek tolik vidět, ale může mu přinést víc nových voličů než Lucerna. „Roznášíme letáky do schránek. Je důležité, že na nejnovější­ch letácích už Jiří Drahoš vyvrací mýty, které o něm kolují,“říká Iva. Zatímco si povídáme, moderátor diváky v sále Lucerny hecuje, aby přichystal­i „hokejové přivítání“. Přichází Drahoš.

Lidé v ne zcela zaplněném sále tleskají. „Je to, jako když hrajeme hokej proti Rusům,“burcuje lidi Michal Horáček, prezidents­ký kandidát, který skončil v prvním kole a rozhodl se podpořit Drahoše. „My vlastně proti Rusům hrajem,“naráží Horáček na příklon Miloše Zemana k Vladimiru Putinovi.

Akce pak ctí klasický model. Padají dotazy z publika. Drahoš odpovídá, jaká je jeho nejoblíben­ější píseň (odpoví, že znělka sboru, kde zpívá) a jaký má vztah k cyklistice (raději běhá). Očividně stále sebevědomě­jší kandidát pak alespoň svůj blok uzavře jednoduchý­m sdělením do davu: „Chci toho pána na Hradě vystřídat.“

Drahoše přicházejí podpořit Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kteří zazpívají Není nutno. Mimochodem, právě v Lucerně před pěti lety v sousedním sále sledoval výsledky prezidents­ké volby Karel Schwarzenb­erg a právě tady... prohrál. Ironicky vzato, ideálně zvolené místo. Svěrák byl tehdy také u toho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia