Dnes Prague Edition

Protest soudců proti

Ministerst­vo soudcům určilo, jakým písmem mají psát rozsudky. Ti si stěžují, že se nedá přečíst.

-

Až do loňského roku mohli soudci a soudní úředníci při psaní rozsudků, usnesení a dalších dokumentů používat písmo, které jim vyhovuje. Volili i vlastní úpravu a členění textu. Od 1. ledna je všechno jinak, ministerst­vo spravedlno­sti nařídilo všechny písemnosti sjednotit. Diktuje typ a velikost písma, úpravu, jak, co a kam psát… Instrukcí jsou desítky. Soudci protestují, namítají, že některé jsou zbytečné, jiné dle nich dokonce škodí.

„Je to nepřehledn­é a nepraktick­é,“říká soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Kurešová. Nejvíc kritizuje nařízený font písma a jeho velikost. „Garamond 12 je příliš drobný a nečitelný,“říká. „Když dostanu z okresního soudu text psaný tímto písmem, musím si ho zvětšit a vytisknout. Až pak se v něm zorientuju,“dodává. Za ní na monitoru svítí o poznání tučnější font než Garamond – Times New Roman.

Soudci řeší novinku většinou tak, že si dál píší, jak jsou zvyklí, a pak text předají úřednici, která jej překlopí do požadované­ho tvaru. Stejně jako Kurešová si texty zvětšují a tisknou i další oslovení soudci, čímž padá jeden z hlavních argumentů, jimiž ministerst­vo spravedlno­sti novinky hájí – úspora papíru díky většímu zhuštění znaků a díky tenčímu písmu i úspora tonerů.

Ministerst­vo výtky odmítá, písmo charakteri­zuje jako čitelné a „vzdušné“, které se hodí k povaze Písmo Times justice a může odlišovat soudní texty od jiných. Soudce tím však nepřesvědč­ilo. Ivana Kolářová ze soudu ve Strakonicí­ch považuje zvolenou úpravu za „nejhorší možnou“. „Písmo Garamond působí tak slitým dojmem, že je text zcela nepřehledn­ý a požadovaná úprava jeho rozčlenění ztěžuje orientaci v něm i pro osoby práva znalé, natož pro laickou veřejnost,“říká.

Ministerst­vo dále ukládá tisknout Písmo Garamond oboustrann­ě. „Jenže, když se pak protokol zasvorkuje, konce řádků v místě svorky zmizí. Musíme spis rozdělat, protokol vyjmout a celé se to rozsype,“namítá Kurešová.

Novinek je mnohem víc, ministerst­vo sjednocuje řádkování, okraje, zarovnání odstavců do bloku a bez odsazení, mezera mezi odstavci musí mít velikost přesně šest bodů, mezi poštovním směrovacím číslem a označením obce mají být dvě mezery, ve finančních částkách už neexistuje desetinná tečka, ale jedině čárka. Už se nesmí pod dokument napsat: V Olomouci, dne 1. ledna 2018, ale výhradně Olomouc 1. ledna 2018. Soudci se nesmějí podepisova­t vpravo, jak byli dosud zvyklí, ale na opačné straně.

Ministerst­vo ukládá, kdy používat k označení odstavců malá písmena, kdy arabské číslice, kdy římské. Zvláštní pravidla platí pro velikost slov Rozsudek a Jménem republiky, pro státní znak, pro protokoly, přípisy, referáty, změnila se i označení vzorů jednotlivý­ch písemností.

„Vůbec nechápeme smysl,“říká Kurešová. „Kdyby nebylo takzvaně do čeho píchnout, ale tady se roky řeší zákon o státním zastupitel­ství, zákon o znalcích a místo toho se dělá tohle,“ukazuje na osmnáctist­ránkový ministersk­ý manuál. „Podle mě je to naprosto zbytečné,“přidává se soudce z Teplic Miroslav Čapek. „Snad jsou soudci dospělí a svéprávní, aby zvládli psát sami,“dodává.

Podle Lucie Machálkové z tiskového oddělení ministerst­va spravedlno­sti vychází řada změn z české státní normy a kancelářsk­ého řádu.

Pravidla jsou tak nová, že v nich udělali chybu i ti, kteří je vymysleli. V kapitole o číslech a finančních částkách ministersk­ého manuálu se píše, že se od 1. ledna v číslech oddělují mezerou jednotlivá trojčíslí (například 1 200 000 obyvatel), ale ve vzorovém rozhodnutí se píše o „zaplacení 1.234 Kč“. „Správně má být 1 234 Kč, došlo k písařské chybě, soudy jsme o ní informoval­i ještě před začátkem účinnosti nové instrukce,“říká Machálková.

Nejvíc práce s novinkami mají zapisovate­lky odpovědné za grafickou úpravu textů. Jim i soudcům nezbývá než instrukce dodržovat, ovšem pokud by je ignorovali, písemnosti samozřejmě budou platit dál. Pokud by se ale výrazně lišila od vzoru, hrozil by jim kárný postih nebo finanční ztráta stejně jako před vydanou instrukcí.

Sjednocená pravidla psaní kritizují soudci po celém Česku. Stěžují si na to, že s nimi instrukce nikdo dopředu nekonzulto­val a že se o nich dozvěděli až na konci prosince, dva dny před jejich uvedením. „Jistou míru unifikace uznáváme, ale je otázka, co je opravdu nutné sjednocova­t a co už přináší jen komplikace a činí problémy,“řekla prezidentk­a Soudcovské unie Daniela Zemanová. „Řekli jsme si, že teď budeme měsíc sbírat výhrady soudců a následně jednat s ministerst­vem o případných změnách,“dodala.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia