Dnes Prague Edition

Stropnický na ústupu. Strana ho nechce ani na magistrát

-

Coby bývalý předseda Zelených nemá Matěj Stropnický jisté, že ho na podzim strana postaví do volebního boje o pražský magistrát. „Oťukávání s dalšími stranami ohledně vzniku koalice mělo závěr, že on je problém pro všechny. Má charaktero­vé vlastnosti, které nemusí vždy vést ke shodě,“řekl předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský.

Proto by dle něj bylo vhodné, aby Stropnické­ho jméno na kandidátce chybělo. A to i kdyby šli Zelení do voleb sami. Novým předsedou strany se stal sice o víkendu Stropnické­ho kolega z magistrátu Petr Štěpánek, jednání o komunálníc­h volbách ale nechává na pražském šéfovi.

„Divil bych se však, kdyby Stropnický neobhajova­l pozici v Praze 3,“řekl Štěpánek.

V městské části byl expředseda minulé volební období místostaro­stou, v roce 2014 uskupení Žižkov (nejen) sobě s ním v čele získalo nejvíce hlasů, ale nedokázalo se dohodnout na koalici a skončilo v opozici.

Sám Stropnický o místo na kandidátká­ch bojovat nechce. „Ještě nejsem rozhodnutý, čekám na nabídku ohledně magistrátu i Prahy 3. Nemyslím si, že se jako bývalý předseda musím o místo na kandidátce prát,“sdělil Stropnický. Žižkovští Zelení by o něj stáli, není však jasné, jaké místo na kandidátce by dostal. Tamní straníci totiž preferují, aby se na listině střídali v pořadí muži s ženami, pokud by šlo o koalici více stran, jako tomu je v Praze 3 nyní, mohl by být odsunut z čela listiny. (ble)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia