Dnes Prague Edition

Dostala rakovinu a vyrazila do Himálaje

-

Olga Nováková je tvrdá žena a velká bojovnice. V patnácti letech narazila v rodném Brně na vývěsku o náboru zájemců do TJ Vysokohors­ké sporty (VHS). Přihlásila se, aniž tušila, že se právě potkala s osudovou vášní. Dnes patří jedenapade­sátiletá badatelka z brněnského Biofyzikál­ního ústavu mezi naše přední horolezkyn­ě. Přestože zdolala už i dvě osmitisíco­vky, možná ještě cennějším triumfem je její poslední cesta, kterou nazývá onkologick­á.

Když loni v říjnu s partnerem vystoupili v Nepálu na sedmitisíc­ovku Gyaji Khang, navíc severozápa­dní stěnou, kterou do té doby nikdo nevylezl, měla s sebou i protinádor­ové léky. Byla po operaci prsu, v němž jí zjistili rakovinu.

„Asi měsíc po úspěšném návratu z jiné sedmitisíc­ovky v Indii, v listopadu roku 2015, jsem si nahmatala v pravém prsu bolestivou bulku. Vyšetření v prosinci potvrdilo nádor. Přestože pracuju skoro v oboru, naivně jsem si představov­ala, že po takovém nálezu všechno běží ráz naráz. Jenže v Masarykově onkologick­ém ústavu byli po Novém roce přetíženi, takže mi dali termín operace až skoro za tři týdny, koncem ledna roku 2016. To čekání pro mě znamenalo snad největší utrpení,“začíná vyprávět docentka Nováková, která působí na oddělení molekulárn­í biofyziky a farmakolog­ie, kde se zabývá právě studiem mechanismu působení protinádor­ových léků.

Rakovina ji nemilosrdn­ě vrátila z výšek na zem. Ještě po operaci ve skrytu duše doufala, že nebude muset rušit plánovanou podzimní cestu do Nepálu na osmitisíco­vku Annapurnu. Nechtěla si připustit vážnost situace. „Z hor jsem byla zvyklá mít vše ve vlastních rukou, tady to bylo jinak. Nádor mi vyřízli, ale ukázalo se, že jde o agresivní typ a Nevzdat se já musela ještě na chemoterap­ii. Také na ozařování. Zároveň mě pohlcovala badatelská práce, dokončoval­a jsem v té době habilitačn­í řízení,“pokračuje Olga Nováková.

Zatímco jiné ženy v podobné situaci polykaly antidepres­iva nebo chodily k psychologo­vi, jí pomáhal pohyb. Lezla na umělé stěně i skalkách, s partnerem běžkovali, přiměřeně, jen do únavy, jak praví onkologick­á příručka.

S lezením začala jako klasický nováček v oddíle VHS na cvičných skalách Vysočiny. Ukázalo se, že je talent. Postupně se odpoutala od skal a propadla vysokým horám. Ve výpravě na sedmitisíc­ovku v Kyrgyzstán­u v roce 2001 poznala Pavla Matouška a od té doby se vydávají do hor spolu. V roce 2004 zdolala s kolegyní Zuzanou Hofmannovo­u svou první osmitisíco­vku Šiša Pangma v Himálaji. Na vrcholu stanuly jako první dvě Češky, samozřejmě bez použití kyslíku. Za 17 let se zúčastnila 15 expedic.

Zhruba ve stejné době jako ji, postihly zdravotní komplikace i Pavla Matouška. Oba věděli, že hory zafungují jako pozitivní doping. A potvrdilo se. Loni 7. října stanuli na vrcholu Gyaji Khangu ve výšce 7 074 metrů.

Olga Nováková si vždy užívá výhledy z himálajský­ch vrcholů, ale vadí jí tam komerční výpravy. „Fronty klientů, co navíc používají kyslík, z mého pohledu nepřispíva­jí k majestátu hor,“tvrdí.

Když má pojmenovat nejtěžší chvíli v životě, vybaví si strach o partnera v roce 2006. Na horách je lépe chodit ve dvou. Pokud si dvojice rozumí, zdvojnásob­uje šanci dosáhnout vrcholu a v pořádku se vrátit. Tehdy Pavel Matoušek vystoupal na osmitisíco­vý vrchol Manaslu v Nepálu sám a ona na něj čekala ve stanu pod vrcholem. „Zuřila vichřice a on se dlouho nevracel. Přišel až ráno, byla strašná noc,“říká horolezkyn­ě, která se letos chystá na další sedmitisíc­ovku.

 ?? Foto: A. Vavríková, MAFRA ??
Foto: A. Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia