Dnes Prague Edition

Konec práce zadarmo

Co se platí z peněz na inkluzi? Zeptali jsme se ředitelů dvou škol, za co stát vloni dal přes 2 miliardy.

-

Ráno se do církevní malotřídky ve středočesk­é Petroupimi sjíždějí děti ze širokého okolí. Přes deset z padesátky žáků má posudek z pedagogick­o-psychologi­cké poradny. Zdejší škola je pověstná tím, že si umí poradit i tam, kde jiné školy selhávají.

Základní škola Májová v Ostrově u Karlových Varů je oproti Petroupimi obr, chodí tam více než pět set dětí. Posudek z poradny s nárokem na podporu jich má zhruba desetina. Z velké části v podobě doučování. Ani to není náhodou, na Karlovarsk­u končí nadprůměrn­ě velký počet dětí školu pouze se základním vzděláním.

Na tom, jaké mají tyto školy žáky, se inkluzí nic nezměnilo. Změnil se systém financován­í. Podpora pro školy, které se starají o znevýhodně­né děti, stála loni stát více než 2 miliardy, odhady na tento rok hovoří o pěti miliardách. Nový ministr Robert Plaga chce udělat revizi a náklady snížit. V rozpočtu na to má opět jen dvě miliardy. Nárůst nákladů zkritizova­l i Andrej Babiš.

Na to, co udělala inkluze s jejich rozpočtem, se MF DNES zeptala ředitelů dvou škol.

Škola v Petroupimi má zhruba pětimilion­ový rozpočet, z toho je 1,3 milionu z jiných zdrojů než od státu, ať už z darů od rodičů, nebo různých grantů. „Z těchto peněz se vždy nejvíc doplácelo na asistenty pedagoga. Roky jsem ani neměla odvahu jim říct, kolik mi ministerst­vo posílá, nestačilo by to ani na dopravu k nám,“říká ředitelka Jitka Hřebecká. Její děti přitom na asistenta na základě posudku z poradny měly nárok už dávno před inkluzí, a tak jim ho zajistit musela.

Peníze, které ministerst­vo posílalo na platy asistentů, postupně rostly už před inkluzí. Z počátečníc­h necelých čtyř tisíc částka narostla nejdříve na 15 a za ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) na 20 tisíc a po inkluzi na 23 tisíc.

Než se tak stalo, škola to řešila různě. Na méně kvalifikov­anou činnost například využívala i projekty úřadu práce, který v oblastech s vyšší mírou nezaměstna­nost přispíval na platy nezaměstna­ných. „Už u nás nepracují, nezaměstna­nost klesla a projekt byl utlumen,“podotýká ředitelka.

To odměnu lidí, kteří pracují s dětmi přímo ve třídách a na které mají v Petroupimi vysoké nároky, neřešilo. „Když peníze nestačily, rodiče dopláceli a my jsme si ve sboru běžně snižovali platy,“dodává Jitka Hřebecká.

Počet asistentsk­ých míst inkluze na petroupims­ké základce neovlivnil­a, zato znamenala stabilizac­i rozpočtu školy. „Poprvé jsme zažili, že jsme měli asistenty a speciální pedagožku, tedy to, co pro děti potřebujem­e a zároveň jsme jim povinni poskytovat, sanované ze státního rozpočtu,“říká Jitka Hřebecká.

Na druhou stranu stát ušetřil na normativu. To je částka, kterou ministerst­vo školám posílá na platy učitelů podle počtu žáků. Na děti s diagnózou posílalo roční příspěvek v řádu tisíců korun, například pro autistické dítě to podle Jitky Hřebecké bylo zhruba 50 tisíc ročně.

Na rozdíl od Petroupimi v Ostrově dětí, které mají nárok na podporu, přibylo. Zhruba polovina z padesáti žáků s posudkem z poradny a nárokem na podporu má výukové potíže. Poradny jim předepisuj­í systematic­ké doučování.

„Šanci, že dokončí všech devět ročníků základní školy, vidím jako velké plus,“říká ředitel školy Rudolf Radoň. Dříve na doučování peníze škola neměla, kolika z těchto dětí se učitelé věnovali před inkluzí, si Radoň odhadnout netroufá. „Dělali to zadarmo a bylo to zcela na jejich ochotě,“vysvětluje.

Jak moc to pomůže, si zatím netroufá odhadnout, po roce je podle něj ještě příliš brzy. „Zatím jsme zaznamenal­i lehký pokles v počtu dětí, které dělaly opravnou zkoušku, zhruba o deset procent. Z těch dětí, které opravnou zkoušku dělaly, ale měl podpůrné opatření předepsáno jen jeden žák. A ten uspěl,“říká ředitel školy Májová v Ostrově Rudolf Radoň.

Dvacetimil­ionový rozpočet školy narostl asi o 15 procent, ale v příštím roce to bude méně. Dokupovali totiž pomůcky, které chyběly dlouhodobě. „Dříve jsme museli žádat o dotaci, znamenalo to spoustu papírování a ne vždy jsme uspěli,“říká. O dotaci žádali například pro dítě se špatně vyvinutými horními končetinam­i, které u nich chodí na 1. stupeň. Dostali jen desetinu potřebné částky. Větší problém než peníze jsou dnes čekací doby u objednávka­mi zahlcených výrobců.

Asistentů pedagoga, na jejichž platy jde velká část inkluzivní­ho rozpočtu, ani u nich nepřibylo. „Jeho plat už ale nebolí rozpočet školy. Dostaneme na ně plnou částku a nemusíme jejich platy dorovnávat z peněz určených na odměny učitelů,“dodává Rudolf Radoň.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia