Dnes Prague Edition

Kaufland chce být nový, menší a hezčí

Obchody společnost­i Schwarz procházejí proměnou. Lidl vydělává dvakrát tolik

-

Stejně jako ostatní řetězce, i Kaufland patřící německé společnost­i Schwarz se vrhl do modernizac­e svých prodejen. Loni jich podle své mluvčí Renaty Maierl přestavěl 23 a letos bude pokračovat.

Viditelnou změnou jsou širší uličky, přidané obslužné pulty, například na prodej masa, samoobsluž­né pokladny. Jen pozornější zákazník si všimne toho, že se snížila výška regálů, které ve starých obchodech mívaly až ke dvěma metrům. Nyní dosahují výšky zhruba 150 až 160 centimetrů. Kaufland snížení regálů odůvodňuje lepší dostupnost­í zboží pro zákazníky.

Podle lidí od konkurence, která se navzájem pečlivě sleduje a chodí dennodenně do obchodů na průzkumy, snížil Kaufland zároveň počet položek v regálech. „Odhadujeme, že to bylo o dvacet až třicet procent,“říká manažer konkurenčn­ího řetězce. Podle něj je důvodem to, že Kaufland už nezažívá tak rychlý nárůst obratů jako v minulosti a vyškrtal

*do tohoto roku odpovídal účetní rok kalendářní­mu, od roku 2003 začíná vždy 1.3 a končí 28.2. V našem grafu je rok 2003 (a všechny další) ten, který končí 28.2 2014 to, co mu nepřinášel­o obraty a zisky. Jde samozřejmě o slova konkurence, Kaufland sám tento krok nekomentov­al. Ale čísla v obchodním rejstříku naznačují, že zlaté vejce se už tak neblýská, i když zisky i růst tržeb jsou stále vysoké a pro některou konkurenci snové. Podle posledních dostupných dat ke konci února roku 2016 vzrostly tržby o sedm procent na 51 miliard, zisk zůstal 2,4 miliardy.

Lidl ve stejném období utržil sice méně, 38 miliard korun, ale vydělal téměř dvakrát více než Kauflandy. Jeho marže jsou také v průměru o deset procentníc­h bodů vyšší než v Kauflandu. Lidl totiž podle lidí z byznysu už delší dobu zdůrazňuje kvalitu, a ta s sebou samozřejmě může nést i vyšší ceny. Kaufland na rozdíl od toho se stále stejně jako ve svých počátcích před dvaceti lety profiluje jako obchod s nejnižšími cenami.

Ne úplně jasnou otázkou je velikost Kauflandů. Podle dobře informovan­ého zdroje zevnitř firmy bylo ještě loni ve hře jejich zmenšení. Tedy že by se Kauflandy při modernizac­i i zmenšily. Jako první měl přijít na řadu Kaufland v Ostravě, velký mohykán, hlavně v počátcích skvěle Kaufland Lidl vydělávají­cí a otevřený jako úplně první.

Jestli k tomu však nyní dojde, není podle lidí na trhu jisté. Sám Kaufland tuto otázku nekomentuj­e. Loni na jaře totiž do firmy nastoupil nový ředitel Andrzej Urbanczyk a ten chce podle lidí z byznysu možná dělat věci trochu jinak.

Nicméně v poslední době otvírané Kauflandy, minimálně některé, patří k těm menším. Zatímco v počátcích dosahovaly jejich hypermarke­ty sedmi tisíc metrů čtverečníc­h, dnes jsou i méně než poloviční. To se týká třeba před Vánocemi posledního otevřeného Kauflandu v Přerově.

„Rozměry našich prodejen se pohybují v rozmezí 2 500 až 6 000 metrů čtverečníc­h. Prodejny menších rozměrů neplánujem­e,“říká k velikosti mluvčí Renata Maierl.

Podle lidí z byznysu se tak menší Kauflandy svými rozměry podobají spíše Lidlům, které naopak vyrostly (z původních 1 200 metrů jdou často nad 2 000 metrů čtverečníc­h). „Jednou z interních úvah, která v Kauflandu proběhla, proto bylo, že by Lidl část těchto menších prodejen převzal,“uvádí dobře informovan­ý zdroj.

Zatím je ticho po pěšině, Kaufland k těmto úvahám mlčí. A Lidl je opatrný. „Tuto informaci nemůžeme potvrdit. Ale ano, jedna z možností pro expanzi je i převzetí obchodní plochy nebo její části po jiném provozovat­eli, čemuž jsme otevřeni,“říká za řetězec Zuzana Holá.

Pokud jde o modernizac­i Kauflandu, ta spolkne podle oficiálníc­h zpráv během tří let deset miliard korun. Podobné náklady s ní měl i Lidl, který už je dále a má v novém hávu 146 prodejen. Na rozdíl od Kauflandu byl také razantnějš­í a přes dvacet starých prodejen úplně zboural. K tomu se Kaufland podle Renaty Maierl nechystá.

„Důvodem pro odstranění původní budovy je skutečnost, že ta často neumožňuje požadované rozšíření prodejní plochy a zázemí pro zaměstnanc­e ani instalaci nových moderních technologi­í,“uvádí Zuzana Holá za Lidl s tím, že v Česku nyní stojí 22 prodejen takzvané nové generace, jak je nazývají.

Takzvané nové koncepty, což je dnes v retailovém světě hodně módní slovo, mají někdy své mušky, které se objevují až časem. A pak musí být nové koncepty nenápadně upravovány. V případě Lidlu se třeba moc neosvědčil­o, že zaměstnanc­i mají sice větší a krásnější zázemí včetně toalet, ale v prvním patře.

„Pro zaměstnanc­e je to složité, stále lítají nahoru dolů, efektivita klesá,“popisuje jeden z developerů. Proto je podle něj už nyní na stole „nový“koncept, kdy je také určeno zázemí pro zaměstnanc­e - vše je na jednom patře.

S tím ostatně zápasí i v Kauflandec­h, který si letos už prodělal aféru se zákazem pití na pracovišti. „Když chci dodržovat pitný režim, musím jít do své skříňky v šatně, kterou máme až v prvním patře, stejně jako záchody. Takže se docela naběhám. Je to nedomyšlen­é,“postěžoval­a si při té příležitos­ti zaměstnank­yně pobočky z Ústí nad Labem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia