Dnes Prague Edition

Turci proti Kurdům proti USA: nová absurdita v Sýrii

-

Na Blízkém východě znovu začalo platit, že můj přítel je mým nepřítelem, pokud je přítelem mého nepřítele. jsou dva tisíce amerických vojáků a poradců. Pravda, nejsou přímo v enklávě, na kterou útočí.

Kurdové jsou nyní hlavním trumfem USA v Sýrii. A taky posledním poté, co se rozplynul přelud o povstaleck­é armádě, jež svrhne Asada.

Kurdové nakonec byli jádrem sil, které ze severu pronikly do srdce Islámského státu v Mezopotámi­i, a souběžně s Asadovými jednotkami ho pomohli dorazit.

Urvali tak nečekaně velký kus Sýrie, zhruba čtvrtinu. Jsou tam největší ropná pole. Američanům, kteří to v Sýrii naivní sázkou na neexistují­cí „demokratic­kou opozici“prohráli, najednou vichry války přivály do ruky zcela nečekané eso. Konečně mají na místě silnou tamní armádu, mají území a s těmito žetony můžou začít hrát s Rusy a Íránem.

Jenže to, jak Kurdové posílili, se nemůže líbit Turecku.

Oficiální důvod zní, že jde o útok proti „teroristům“, protože Turci házejí Kurdy do jednoho pytle s nápisem PKK, což je Strana kurdských Kdo co ovládá Syrské vládní síly Tureckem podporovan­í povstalci Afrín Povstalci TURECKO

pracujícíc­h, která má za cíl vytvořit kurdský stát a používá při tom teroristic­ké metody.

Neoficiáln­í důvod je, že Kurdové byli až moc úspěšní: teď mohou usilovat o autonomii i něco víc v Sýrii i v Iráku. Protože kurdský problém je spojená nádoba, bojí se Turci, že totéž by chtěli jejich vlastní Kurdové. Kurdové

Tureckou politikou je oslabovat Kurdy, co se do nich vejde. Proto koukali před časem přes hranice, jak kurdská města masakruje Islámský stát, a nehnuli prstem.

A pak je tady ještě jeden problém, který vytvořila válka. Ten problém leží v Afrínu. Kurdové ho při bojích s IS obsadili, a kdyby ho teď spojili se svými územími na východě (klín mezi nimi drží rebelové podporovan­í Turky), utvořili by podél turecké hranice souvislé pásmo.

Tomu se Turci snaží zabránit. Kurdové si proti tamním Arabům nepočínali úplně v rukavičkác­h, ti prchli do Turecka. A tak nyní turecký prezident Erdogan může říkat, že chce vrátit Afrín jeho skutečným vlastníkům. „Máme tady 3,5 milionu Syřanů a chceme je vrátit na jejich vlastní půdu,“řekl.

S tím souvisí další absurdita, která se na tureckou ofenzivu navinula. Syrští povstalci – Arabové – se teď ženou na bojiště, jen se před ním rozdělují, protože někteří chtějí bojovat proti Turkům a někteří po boku Turků.

Jako druhý je zřejmě na řadě Manbídž, mnohem větší oblast východně od Afrínu.

A aby se to nepletlo, nad tím se hraje ještě jedna, vyšší hra. Rusům se jistě líbí případné oslabení USA, Sýrii oslabení Kurdů i Turků, Američané hrají o pověst. Ruleta se točí – a jako obvykle mele Kurdy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia